Οι τεταμένες σχέσεις με την Άγκυρα, μέχρι λίγους μήνες πριν τις εκλογές στις δύο χώρες και το βαρύ κλίμα ανάμεσα στις ηγεσίες Ελλάδας και Τουρκίας αποτελούσαν ένα ανοιχτό μέτωπο για την Αθήνα που είχε ως αποτέλεσμα να σπαταλά πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο, το οποίο θα προτιμούσε να ξοδεύει για την περαιτέρω προώθηση των συμφερόντων της στο πλαίσιο του νέου γεωπολιτικού στάτους κβο που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Παρότι, έγιναν σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση την τελευταία τετραετία, η εξομάλυνση των σχέσεων με την άλλη πλευρά του Αιγαίου και η επανέναρξη του διαλόγου στο ανώτατο επίπεδο αποτελούν μία μοναδική ευκαιρία για να ενισχυθεί έτι περαιτέρω αυτή η στρατηγική, ώστε ταυτόχρονα με την επιχειρούμενη διευθέτηση κρίσιμων διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, η ελληνική πλευρά να αναπτύξει την ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της χωρίς τα «βαρίδια» μίας ελληνοτουρκικής κρίσης.
Καμία υποχώρηση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας
Στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ομόλογο του, Χακάν Φιντάν, στην Άγκυρα στις 5 Σεπτεμβρίου θα οριοθετηθούν τα επόμενα βήματα στην επαναπροσέγγιση των δύο χωρών στη βάση των όσων συμφώνησαν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν στο Βίλνιους. Καταρχήν, το πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου που αφορά τα σημαντικά γεωπολιτικά ζητήματα, με σημαντικότερο το βασικό ζήτημα το οποίο αναγνωρίζει η Ελλάδα ως διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεύτερον, η προώθηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τρίτον η επονομαζόμενη θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής και διμερών σχέσεων.
Κλείδωσε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
Η συνάντηση της Άγκυρας θα θέσει και το πλαίσιο του νέου ραντεβού των δύο ηγετών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 18-20 Σεπτεμβρίου. Μία συνάντηση που είχε αποφασιστεί ως ενδιάμεσος σταθμός της νέας σχέσης που επιχειρούν να οικοδομήσουν Μητσοτάκης και Ερντογάν και επισημοποιήθηκε από την χθεσινή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Πάντοτε η χώρα μας προσέρχεται σε αυτές τις συναντήσεις και στο σύνολο αυτών των πρωτοβουλιών, χωρίς την παραμικρή, προφανώς, διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά δικαιώματα ―το λέω για να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρεξήγηση― όμως με διάθεση να συνεχιστεί ο διάλογος και να τηρηθούν όλα όσα είχαμε πει τους προηγούμενους μήνες», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης.
Χαμηλά ο πήχης προσδοκιών από ελληνικής πλευράς
Άλλωστε, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών όσον αφορά την διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καθώς για να συμβεί αυτό απαιτείται η Τουρκία να κάνει αρκετά βήματα προς τα εμπρός αναγνωρίζοντας την δικαιοδοσία του, αλλά και την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, κάτι από το οποίο απέχουμε πολύ την δεδομένη στιγμή, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές.
Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί την επιτάχυνση της προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών, ακόμα και αν δεν μπορούμε άμεσα ή στο προβλέψιμο μέλλον να λύσουμε τη μία βασική μας διαφορά. «Έχουν υπάρξει και άλλοτε στο παρελθόν περίοδοι πολύ καλών σχέσεων με την Τουρκία, όπου το ζήτημα αυτό προφανώς δεν είχε λυθεί αλλά δεν αποτέλεσε εμπόδιο στο να οικοδομήσουμε ένα πλαίσιο καλών σχέσεων και σίγουρα να μην είμαστε σε ένα καθεστώς μόνιμης έντασης», όπως το θέτει ο κ. Μητσοτάκης. Επόμενο βήμα είναι η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, που προσδιορίζεται για τα τέλη Νοεμβρίου ή τις αρχές Δεκεμβρίου.