Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οικονομία, με την κυβέρνηση να μιλά για «μέρες του 2010» και στο οικονομικό επιτελείο να «ψάχνονται» τι φταίει και τι θα κάνουν στο οικονομικό επιτελείο, για την θύελλα που ξέσπασε σε αγορές ομολόγων και μετοχών.
Κύκλοι της κυβέρνησης συνδέουν τις δραματικές εξελίξεις με το «θολό» πολιτικό τοπίο και τις συζητήσεις για άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι αγορές ακούνε τον Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει τις αγορές επειδή θέλει μας γυρίσει στο 2010» σχολίαζαν κύκλοι της κυβέρνησης, που ρωτήθηκαν για την κατάσταση.
Η έκρηξη ανησυχίας όμως συνδέεται, όπως διαβλέπουν παράγοντες της αγοράς, και με τη «φαγωμάρα» μεταξύ των δανειστών της χώρας, καθώς βλέπουν ότι ΔΝΤ και Ευρωπαίοι ερίζουν για τον ρόλο που θέλει να έχει το Ταμείο στην μετά-Μνημόνιο εποχή και όσο καθυστερούν οι ευρωπαίοι εταίροι να καταστήσουν σαφές ποιο είναι το σχέδιο στήριξης που ετοιμάζουν για την Ελλάδα.
Τα γεγονότα των τελευταίων ωρών όμως, καθώς η απόδοση των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύτηκε στο 8% και το χρηματιστήριο της Αθήνας «βυθίζεται» έως το -10%, ρίχνουν νέο φως και στην συζήτηση για παροχή «ανοιχτής πίστωσης» στην Αθήνα υπό όρους από την ΕΕ, καθώς διαφαίνεται ότι η Ελλάδα δύσκολα θα μπορέσει να επιστρέψει (σαν «φυσιολογική» χώρα) ομαλά στις αγορές, χωρίς «δεκανίκια».
«Το σχέδιο για νέο δανεισμό της χώρας έχει ορίζοντα έως τα τέλη του έτους» έλεγε πηγή του υπουργείου Οικονομικών, αποφεύγοντας να παραδεχθεί όμως ότι δεν μπορεί η Αθήνα να βγει με επταετές ομόλογο ή 18μηνα έντοκα γραμμάτια, όσο παραμένει τέτοια μεγάλη αναταραχή.