Υπερψηφίστηκε από το Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής η κυβερνητική τροπολογία που προβλέπει εθελοντική οικονομική συνεισφορά των εφοπλιστών προς τα δημόσια ταμεία, η οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 420 εκατ. ευρώ εως το 2017.
Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Αηδόνης, «κατά» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, του ΚΚΕ, των ΑΝΕΛ και της ΧΑ ενώ ο κ. Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσε «παρών».
Νωρίτερα ωστόσο, οι προωθούμενες ρυθμίσεις προκάλεσαν κοινοβουλευτική… τρικυμία με την αξιωματική αντιπολίτευση να υψώνει τους τόνους και να κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίμου για «δουλικότητα» έναντι των «μεγάλων οικονομικών συμφερόντων».
Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία έρχεται σε συνέχεια συμφωνίας της κυβέρνησης με την εφοπλιστική κοινότητα προκειμένου η δεύτερη να συνεισφέρει εθελοντικά για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Στην πορεία όμως ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετέτρεψε σε «υποχρεωτικό» τον «εθελοντικό» χαρακτήρα του μέτρου.
Η εν λόγω ενέργεια προκάλεσε τη δυσφορία του εφοπλιστικού κεφαλαίου με αποτέλεσμα η ρύθμιση να ξαναπάρει την αρχική της μορφή.
Το γεγονός αυτό όμως φαίνεται ότι ενόχλησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που εκτόξευσαν βαρύτατους χαρακτηρισμούς προς την κυβέρνηση.
Ειδικότερα, ο κ. Νίκος Συρμαλένιος (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε πως «Η κυβέρνηση σας είναι δουλική στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα» ενώ ο κ. Θοδωρής Δρίτσας σημείωσε «Είσαστε έκθετοι και παράνομοι. Κάνετε εθελοντικό ένα νόμο που δε μπορείτε να υλοποιήσετε εδώ και καιρό… Παραβιάζετε το Σύνταγμα που λέει ότι οι έλληνες συνεισφέρουν βάσει των δυνατοτήτων τους».
Η κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ) αναρωτήθηκε εάν « εκβιάζει η ελληνική εφοπλιστική κοινότητα ότι αν δεν το κάνουμε οικειοθελές θα πάρει τα πλοία της;».
Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εξήγησε πως το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής είχε χαρακτηρίσει «αντισυνταγματική» την υποχρεωτική παροχή οικονομικής βοήθειας από τους εφοπλιστές και συνέχισε «Γι αυτό αλλάξαμε τη διατύπωση και φέραμε προς κύρωση το συνυποσχετικό, ώστε να καλύπτεται ο δημοσιονομικός στόχος που έχει τεθεί». Απευθυνόμενος δε προς την αξιωματική αντιπολίτευση είπε «θέλει ο κ. Δρίτσας να αποξενώσει την ελληνική ναυτιλία από την ελληνική οικονομία. Υπάρχουν ελκυστικότερα πακέτα σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Οι χώρες του Κόλπου τους δίνουν τζάμπα γη, η Κίνα έχει ειδικό καθεστώς για εγκατάσταση ναυτιλιακών εταιριών ενώ το πιο προνομιακό φορολογικό σύστημα το έχει η Γερμανία».
Σε αντίθεση πάντως με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που τοποθετήθηκαν στην ολομέλεια, το Τμήμα Ναυτιλίας του κόμματος φαίνεται πως δεν κατανόησε σωστά την τροπολογία με αποτέλεσμα σε ανακοίνωσή του να κάνει λόγο για «νυκτερινή αιφνίδια τροπολογία που απαλλάσσει τους πλοιοκτήτες-εφοπλιστές από τη φορολόγηση των πλοίων τους».