Τεχνολογία

«Τρύπα» στο νυχτερινό ουρανό εντόπισαν οι αστρονόμοι -Καταπίνει τα αστέρια [εικόνες]

star320.png?itok=jeJc3WJG

Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται σαν να λείπει ένα μέρος του ουρανού. Αυτή η καταπληκτική εικόνα δείχνει άστρα που βρίσκονται πάνω από 700 έτη φωτός μακριά, ωστόσο, ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης κρύβει αρκετά από αυτά, δημιουργώντας ένα μαύρο «μπάλωμα» στον ουρανό.

Οπως εξηγεί το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Διαστήματος ESO «Μερικά από τα αστέρια φαίνεται να λείπουν από αυτή τη συναρπαστική νέα εικόνα, αλλά το μαύρο κενό σε αυτό αστρικό φόντο δεν είναι πραγματικά ένα κενό, αλλά μάλλον μια περιοχή του διαστήματος κρυμμένη από σύννεφο αερίων και σκόνης»

Το σκοτεινό σύννεφο ονομάζεται Lynds Dark Nebula (LDN) 483 και αποτελεί ένα αστρικό «μαιευτήριο», ένα μέρος όπου γεννιούνται τα νέα αστέρια.

Η εικόνα τραβήχτηκε χρησιμοποιώντας το Wide Field Imager, ένα όργανο τοποθετημένο στο τηλεσκόπιο MPG / ESO 2.2 στο παρατηρητήριο La Silla του ESO στη Χιλή.

Το LDN 483 βρίσκεται περίπου 700 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Φιδιού και περιέχει αρκετή σκόνη ώστε να εμποδίσει εντελώς το ορατό φως από τα αστέρια που σκεπάζει.

247d7a5100000578-0-image-a-11_1420676095

You may also like