Λαβρόφ: Η Ρωσία έτοιμη να συμβάλει στον διάλογο – Την ίδια ώρα, τουρκικά ΜΜΕ δημιουργούν «κλίμα» στο Καστελόριζο
Δεν έχει τέλος η τουρκική προπαγάνδα που επιχειρεί να παρουσιάσει την Ελλάδα διεθνώς ως την πλευρά εκείνη που αρνείται τον διάλογο.
Την ώρα που ο τουρκικός στόλος παραμένει αναπτυγμένος στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και το Oruc Reis λέει ότι κάνει σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Αγκυρα συνεχίζει με τις επιθέσεις στην Αθήνα. Σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου «χτύπησε» ξανά λέγοντας πως η χώρα μας είναι αυτή που δεν επιθυμεί τον διάλογο. Στο περιθώριο συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών του Κονγκό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε: «Οι ασκήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο γίνονται εντός του πλαισίου των κανόνων του ΝΑΤΟ». «Η Ελλάδα ξεκαθάρισε πρόσφατα πως δεν είναι υπέρ του διαλόγου, αρνούμενη τις πρωτοβουλίες συμφιλίωσης του ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Τσαβούσογλου και συνέχισε: «Αν είναι η Ελλάδα έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της, τότε αφήστε τη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Όλοι λένε ότι έχει δίκιο. Έχουμε κι εμείς κάτι να πούμε. Η Ελλάδα δεν είναι ειλικρινής. Δεν είχαν υπεροχή στο πεδίο και στο τραπέζι του διαλόγου, τώρα έχασαν και την ψυχολογική υπεροχή. Υπάρχουν πολλές περιοχές που αμφισβητούνται ανά τον κόσμο, όμως τα προβλήματα αυτά λύνονται. Η Ελλάδα δεν έχει διάθεση προσέγγισης».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του σήμερα με την πρόεδρο της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η προκλητικότητα της Τουρκίας «προσεγγίζει σημεία παραλογισμού».
«Η Ελλάδα εκπμέμπει σοβαρότητα και ανάγκη τήρησης της διεθνής νομιμότητας. Κρίμα που έχουμε γείτονα που δεν αντιμετωπίζει το θέμα με την ίδια άποψη» κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.
Το βασικό ερώτημα πάντως είναι πόσο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα αν στις 12 Σεπτεμβρίου οι Τούρκοι εκδώσουν μια νέα Navtex ανανεώνοντας τις έρευνες του Oruc Reis ή ακόμη χειρότερα επιλέξουν να συνεχίσουν τις έρευνες βορειότερα, εγγύτερα στο Καστελόριζο ή κοντά σε άλλα ελληνικά νησιά. Δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ ανέφερε ότι θα εκδοθεί νέα NAVTEX, από τις 13 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, σε περιοχή που θα φθάνει στα 6 ν.μ. από το Καστελόριζο.
Ακολουθώντας πιστά τη γραμμή της Άγκυρας για το Καστελόριζο, τουρκικά ΜΜΕ στοχοποιούν το μικρό νησί και στήνουν σκηνικό που θυμίζει… Ίμια.
Τις τελευταίες μέρες, δημοσιογραφικές αποστολές από μεγάλα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα βρίσκονται στο Κας, στα τουρκικά παράλια απέναντι από το Καστελόριζο, και με συνεχείς ανταποκρίσεις και ζωντανές συνδέσεις επιχειρούν να μεταφέρουν στην τουρκική κοινή γνώμη, κλίμα απειλής από την Ελλάδα, παρουσιάζοντας το νησί ως … «ξεκομμένο βράχο» που η χώρα μας παράνομα έχει στρατικοποιήσει για να βάλει «χέρι» στη «Γαλάζια Πατρίδα».
Τούρκοι δημοσιογράφοι, με ζωντανές συνδέσεις επάνω σε πλοιάρια της ακτοφυλακής, πλησιάζουν τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, μεταδίδοντας live εικόνες από το Καστελόριζο, με πολεμικές κραυγές και απειλές, ενίοτε συνοδεία … οθωμανικών εμβατηρίων. Χθες δημοσιογράφος, σε live σύνδεση ανοιχτά του νησιού, αναφέρθηκε στην ελληνική στρατιωτική παρουσία μεταδίδοντας πλάνα από σχετική δραστηριότητα και Έλληνες στρατιώτες να περιπολούν το Καστελόριζο με φουσκωτό σκάφος.
#ÖzelHaber#AHaber Yunan komandoları görüntüledi
Yunan askerleri Meis adası çevresinde devriye geziyor pic.twitter.com/YTll8jZbbS
— A Haber (@Ahaber) September 8, 2020
Γενική αίσθηση είναι πως η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει την αίσθηση στην κοινή γνώμη τόσο της Τουρκίας όσο και του εξωτερικού, πως το Καστελόριζο είναι ένας … βράχος που δεν μπορεί να έχει 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας. Ουσιαστικά στοχεύει στο ν’ αποκόψει το νησί από τον ελληνικό κορμό.
Την ίδια ώρα η Κομισιόν μέσω του εκπροσώπου της Πίτερ Στάνο διατύπωσε ξανά σήμερα την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα. Ο κ. Στάνο ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για διαμεσολάβηση της Ελβετίας στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, σημείωσε ότι «καταγράφουμε τις προτάσεις για διαμεσολάβηση αλλά αυτό που είναι σημαντικό για την ΕΕ, είναι η ενότητά μας, η αλληλεγγύη μας με την Κύπρο, με την Ελλάδα και η ανάγκη να βρεθεί μία λύση». Ακόμα, τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις και οι μονομερείς ενέργειες.
Από την πλευρά της, η Μόσχα κάνει λόγο για συμβιβασμό και ειρηνικές λύσεις στην Αν. Μεσόγειο. Οι δηλώσεις του κ. Λαβρόφ στη σημερινή συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη είναι χαρακτηριστικές: «Παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όσον αφορά τις σχέσεις σας με την Τουρκία. Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε κάθε συνδρομή στην ανάπτυξη ενός πραγματικού διαλόγου προς αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις. Αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα που μας ανησυχούν όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε ο κ. Λαβρόφ επισημαίνοντας ότι υπάρχουν, όπως ανέφερε, και οι έξωθεν παίκτες «όπως οι ΗΠΑ που προσπαθούν να δημιουργήσουν» γραμμές «και να συμβάλουν στις συγκρούσεις παρά στις ειρηνικές λύσεις. Αυτό είναι πραγματικά θλιβερό γεγονός διότι στην Ανατολική Μεσόγειο χρειάζονται άλλες προσεγγίσεις, ειρηνικοί τρόποι προώθησης των συμφερόντων. Συμβιβασμός, διάλογος είναι οι μόνες λύσεις που μπορούν να συνεισφέρουν στην ειρηνική λύση οποιασδήποτε υπόθεσης. Είμαστε ανοικτοί στην ανάπτυξη του διαλόγου μας με τους Κύπριους φίλους μας και στη διμερή ατζέντα και στα διεθνή θέματα».