Μαχαίρι στις συνταξιοδοτικές δαπάνες που αγγίζουν τα 724 εκατ. ευρώ την περίοδο 2016-2019, μόνο στους φορείς κύριας ασφάλισης ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ (πλην επικουρικών, εφάπαξ , ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ) προβλέπει η μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής που παρουσιάστηκε σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή.
Πιο συγκεκριμένα:
– Στο ΙΚΑ προβλέπεται εξοικονόμηση 263 εκατ. ευρώ ή 2,8% του ΑΕΠ.
– Στο δημόσιο η εξοικονόμηση ανέρχεται σε 283 εκατ. ευρώ ή 4%.
– Στον ΟΑΕΕ προβλέπεται εξοικονόμηση 177 εκατ. ευρώ ή 4,7% ενώ οι δαπάνες για τις συντάξεις του ΟΓΑ αναμένεται να παραμείνουν ίδιες το 2019 (περίπου 3,33 δισ. ευρώ).
Όπως αναφέρει η μελέτη με τη μεταρρύθμιση οι παροχές από 11,86% του ΑΕΠ το 2015 εκτιμάται ότι θα μειωθούν στο 9,21% του ΑΕΠ το 2060 ενώ αν δεν γινόταν η μεταρρύθμιση οι παροχές θα ανέρχονταν στο 10,67% του ΑΕΠ.
Παράλληλα σύμφωνα με την οικονομική μελέτη που συνοδεύει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία την Κυριακή, η μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης (για τις συντάξεις όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης, των επικουρικών ταμείων κλπ) την περίοδο 2016-2019 θα ανέλθει στο 1,25 δισ. ευρώ.
Στις περικοπές δεν περιλαμβάνεται η εξοικονόμηση ύψους 900 εκ. ευρώ από τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ αλλά και η αύξηση των εισφορών.
Τι αποκαλύπτει η οικονομική μελέτη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου
Μειωμένη κατά 0,66% του ΑΕΠ ή 1,3 δισ. ευρώ αναμένεται να είναι η συνταξοδιοτική δαπάνη για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις το 2019, μετά τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με την οικονομική μελέτη που συνοδεύει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.
Αντιστοίχως οι επιπτώσεις της μεταρρύθμισης στο έλλειμμα των φορέων κύριας ασφάλισης, το 2019 εκτιμάται ότι θα βελτιώσει το οικονομικό αποτέλεσμα των φορέων κύριας ασφάλισης κατά 1 δισ. ευρώ περίπου, ή 0,53% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι η κρατική χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί για τη χρηματοδότηση των κύριων συντάξεων θα είναι αντιστοίχως μειωμένη.
Όπως επισημαίνεται, αν δεν ληφθούν μέτρα για την κάλυψη του ελλείματος των ασφαλιστικών φορέων κύριας ασφάλισης θα απαιτείται ετησίως η απορρόφηση άνω του 35% των φορολογικών εσόδων, το οποίο, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το 2019 ανέρχεται περίπου στο 40%. Εμμέσως η στήριξη των συντάξεων περιορίζει άλλες μορφές κοινωνικής πολιτικής, όπως η προστασία των ανέργων, η υποστήριξη οικογενειών με παιδιά, η φροντίδα των ηλικιωμένων, η υγεία, η εκπαίδευση κλπ).
Πηγή: Newmoney.gr
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Aποστολή