«Προέχει ένα ένα αποτελεσματικό σχέδιο ανοικοδόμησης των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Ιανός» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης που συνομίλησε με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς – Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι σαφής σημείωσε
«Ψυχραιμία, μεθοδική και συστηματική δουλειά» για την «αναγέννηση» του νομού συνέστησε στους αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Καρδίτσας ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο οποίος βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές προκειμένου να εκτιμήσει το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός.
Ο Καρδιτσιώτης υπουργός σημείωσε ότι μέλημα όλων είναι να επανέλθουν οι πληγείσες περιοχές – που «χτυπήθηκαν» ανελέητα από την πρωτοφανή κακοκαιρία – όσο το δυνατόν ταχύτερα στην ομαλότητα. «Οι καταστροφές είναι μεγάλες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του νομού» σημείωσε χαρακτηριστικά και δεσμεύθηκε ότι και ο ίδιος θα ενεργοποιηθεί προκειμένου χωρίς χρονοτριβές και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις να καταρτιστεί ένα αποτελεσματικό σχέδιο ανοικοδόμησης των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης όπως ο ίδιος ανέφερε, επικοινώνησε ήδη με τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς για τα ζητήματα των αποζημιώσεων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν. Αντικείμενο των συνομιλιών αποτέλεσε και η χορήγηση της διευρυμένης έκτακτης επιχορήγησης στους Δήμους του Ν. Καρδίτσας που τελικά αποφάσισε το Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής θεομηνίας που έπληξε το Νομό. Όπως έγινε γνωστό ήδη από τη Δευτέρα, ο Δήμος Μουζακίου θα λάβει επιχορήγηση 2,5 εκατ. ευρώ, ο Δήμος Καρδίτσας θα λάβει επιχορήγηση 4,5 εκατ. ευρώ, ο Δήμος Σοφάδων θα λάβει 2 εκατ. ευρώ και ο Δήμος Παλαμά θα λάβει επιχορήγηση 1,3 εκατ. ευρώ.«Η πρόθεση της κυβέρνησης που εκφράστηκε και έγινε σαφής με τον ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού και την ειλημμένη του απόφαση να υποστηρίξει το νομό Καρδίτσας τόσο με οικονομικά μέσα όσο και με έργα υποδομής, δείχνει το δρόμο στον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση. Μίλησα και με τον Υπουργό Οικονομικών, τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υπουργό Υποδομών, τον Κώστα Καραμανλή. Και οι δύο είναι σαφώς συντεταγμένοι σε αυτή τη προσπάθεια αποτίμησης των ζημιών και από κει και πέρα, να δούμε ποιες είναι οι απαραίτητες ενέργειες που μπορούν να γίνουν και πως μπορούμε να στηρίξουμε με τον καλύτερο τρόπο μια προσπάθεια για την πραγματική αναγέννηση του νομού Καρδίτσας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας.
Η δέσμη μέτρων
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε άμεσες παρεμβάσεις για την αποζημίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ειδικότερα με τη δέσμη μέτρων:
Αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα για έξι μήνες.
Χορηγείται ενίσχυση 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του. Επιπλέον 600 ευρώ στις πολύτεκνες οικογένειες. Επιπλέον 600 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Παρέχεται επίσης ενίσχυση μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας. Ειδική ενίσχυση 4.500 ευρώ παρέχεται σε άτομα που υπέστησαν κάποιας μορφής αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
Διατίθεται, άμεσα, 1 εκατ. ευρώ σε κάθε Δήμο που έχει πληγεί, για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες Δήμους, για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί.
Προχωρά άμεσα, μέσω του ΕΛΓΑ, η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί.
Χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, 5.000 ευρώ για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8.000 ευρώ για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ανά πληγείσα επιχείρηση.
Προβλέπεται επιχορήγηση επιχειρήσεων ύψους 30%-70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα φορτηγά αυτοκίνητα.
Παρέχεται στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων, που καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.
Δρομολογείται, ύστερα από συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.
Εντάσσονται στον 4ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί, χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής».