Στη κοινή συνέντευξη τύπου του Ντέιβιντ Κάμερον και του Σι Τζιπίνγκ, επετράπη μόνο σε μία Βρετανή δημοσιογράφο να απευθύνει ερώτηση στον Κινέζο πρόεδρο, κι εκείνη εστίασε στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Σι Τζιπίνγκ πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος του πρωινού της Τετάρτης συζητώντας τα προβλήματα που προκαλούν οι χαμηλές τιμές κινεζικού χάλυβα στη βιομηχανία χάλυβα της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς και τους πιθανούς τρόπους διευκόλυνσης των Κινέζων επιχειρηματιών στην έκδοση βρετανικής βίζας, για την προώθηση περαιτέρω συνεργασιών.
Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν το μεσημέρι οι δύο άνδρες, η συντάκτης πολιτικού ρεπορτάζ του BBC, Λόρα Κουένσμπεργκ, ήταν η μόνη Βρετανή δημοσιογράφος που κατάφερε να απευθύνει μία και μοναδική ερώτηση στον Κινέζο πρόεδρο:
«Πρόεδρε Σι, για ποιον λόγο πιστεύετε ότι το βρετανικό κοινό θα έπρεπε να είναι ικανοποιημένο από τη συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου με ένα κράτος που δεν είναι ούτε δημοκρατικό, ούτε διάφανο και έχει βαθιά προβληματική νοοτροπία σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα;».
Ο πρόεδρος Τzιπίνγκ απάντησε ότι η Κίνα δίνει «μεγάλη έμφαση» στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνδυάζοντας την διεθνώς αναγνωρισμένη αξία τους με την πραγματικότητα της Κίνας. «Έχουμε βρει ένα μονοπάτι ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ταιριάζει στις συνθήκες τις χώρας μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
«Όλες οι χώρες πρέπει να βελτιώνουν και διαρκώς να ενδυναμώνουν τις δικλείδες προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τρόπο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες της εποχής και των ανθρώπων», σημείωσε ο πρόεδρος της Κίνας, δηλώνοντας ανοικτός για συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα κράτη σε αυτό το θέμα.
Υπό την προεδρία του Σι Τζιπίνγκ, περισσότεροι από 250 ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν φυλακιστεί και εργάζονται κάτω από συνθήκες που έχει επανειλημμένως επικρίνει η Διεθνής Αμνηστία, απαιτώντας περισσότερους ελέγχους.
Στον απόηχο της συμφωνίας της Τρίτης για επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα στην κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων επί βρετανικού εδάφους, ο Κινέζος καλλιτέχνης και πολιτικός αντιρρησίας, Άι Γουέι Γουέι, κατηγόρησε τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, ότι «θυσιάζει στοιχειώδεις αξίες για τα βραχύχρονα οικονομικά οφέλη μερικών συμφωνιών».