Πολιτική

Τζιτζικώστας: ΕΛΚ και Ευρωσοσιαλιστές τον στήριξαν για την προεδρία της Επιτροπής των Περιφερειών

Είναι ο πρώτος Ελληνας αιρετός που καταλαμβάνει το αξίωμα και εκλέγεται πρόεδρος ενός ευρωπαϊκού οργάνου και είναι και ο πρώτος που εξελέγη με τη σύμφωνη γνώμη όλου του σώματος

Νέος πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναδείχθηκε και μάλιστα δια βοής ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Η εκλογή του έγινε σε κλίμα συναίνεσης και ο κ. Τζιτζικώστας ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, που υποστηρίχθηκε όμως όχι μόνο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά και από τους ευρωσοσιαλιστές. Από τις πρώτες του δηλώσεις μάλιστα, ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε το ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό- προσφυγικό τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, ενώ τόνισε ότι πλέον ειδικά μετά το brexit είναι αδήριτη ανάγκη να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή συνοχή.

Στην αίθουσα του ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική και η ανάδειξη του κ. Τζιτζικώστα στη θέση του προέδρου της Επιτροπής των Περιφερειών έχει παράλληλα δύο πρωτιές για τον ίδιο: Αφενός είναι ο πρώτος Ελληνας αιρετός που καταλαμβάνει το αξίωμα και εκλέγεται πρόεδρος ενός ευρωπαϊκού οργάνου, αφετέρου είναι ο πρώτος που εξελέγη με τη σύμφωνη γνώμη όλου του σώματος.


4_o

Στην Επιτροπή των Περιφερειών που αποτελεί κορυφαίο συμβουλευτικό όργανο του ευρωωκοινοβουλίου μετέχουν συνολικά 329 δήμαρχοι και περιφερειάρχες με αναλογική εκποσώπηση σε σχέση με τον πληθυμό κάθε μιας εκ των 27 χωρών της ΕΕ. Η ελληνική αντιπροσωπεία έχε δώδεκα μέλη, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη ο οποίος έδωσε το παρών στην εκλογική διαδικασία, όπως και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, και οι άλλοι αιρετοί των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης που μετέχουν την Επιτροπή.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην ομιλία του που προηγήθηκε της πανηγυρικής του εκλογής έθεσε τρεις βασικούς άξονες, πανω στους οποίους θα εργασθεί στη διάρκεια της θητείας του.

«Το όραμα που σας προτείνω είναι απλό και ρεαλιστικό και εστιάζει σε τρεις κύριους τομείς», είπε και εξήγησε: «Το πρώτο είναι να βάλουμε την Ευρώπη στην υπηρεσία των πολιτών της, να στηρίξουμε τα χωριά, τις περιφέρειες, την επιχειρηματικότητα, την κοινωνική συνοχή. Το δεύτερο είναι να κατανοήσουμε και να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες ανάγκες των κοινωνιών μας που δημιουργούνται από την τεχνολογική και την «πράσινη» επανάσταση. Να δούμε τοπικές δράσεις για το κλίμα, γιατί η μάχη για την κλιματική αλλαγή ή θα χαθεί ή θα κερδηθεί στις πόλεις και τις περιφέρειές μας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ θα επενδύει σε κάθε περιφέρεια και πόλη. Πρέπει να εσιάσουμε ώστε να κλείσει το τοπικό ψηφιακό χάσμα, παράλληλα με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών στην επικοινωνία, τις μεταφορές, την υγεία, την καινοτομία, την εκπαίδευση. Κι αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την εκμετάλλευση των επενδύσεων και των προγραμμάτων που προσφέρει η ΕΕ, για να εξασφαλισθεί ότι οι πολίτες μας θα επωφεληθούν από τηνευρυζωνική σύνδεση υψηλής ταχύτητας. Να εξασφαλίσουμε ότι κάθε πολίτης θα αντλεί οφέλη από την αγορά. Το τρίτο σημείο», συνέχισε ο κ.Τζιτζικώστας, «είναι να ενισχύσουμε την δημοκρατία στην Ευρώπη. Βάζοντας στο επίκεντρο τις περιφέρειες και τις πόλεις φέρνουμε την Ευρώπη πιο κοντά στους κατοίκους της. Εκατοντάδες μικρές και μεγάλες πόλεις συρρικνώνονται από το δημογραφικό, που αποτελεί μείζον ζήτημα και επηρεάζει τη ζωή μας και η διαχείρισή του αποτελεί πρόκληση. Η Επιτροπή των Περιφερειών πρέπει να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία σήμερα, σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο και να εξετάσει πώς μπορεί να εκσυγχρονισθεί και να δοθεί μεγαλύτερη δύναμη στις περιφέρειες, για να ανταποκριθεί τελικά στις ανάγκες των πολιτών». Ο περιερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έκανε ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι τοπικές κοινωνίες έφτασαν στα όριά τους και τελικά εγκαταλήφθηκαν από την υπόλοιπη Ευρώπη. «Η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της και να δεχθεί να μοιράσουμε ισότιμα τα βάρη σε όλες τις χώρες της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, σημείωσε ότι το brexit είναι ο κώδωνας του κινδύνου για την ευρωπαϊκή συνοχή.


IMG_8797

Ο κ.Τζιτζικώστας μετά την ομόφωνη ανάδειξή του στη θέση του προέδρου της Επιτροπής των Περιφερειών, χτύπησε συμβολικά το καμπανάκι της συνεδρίασης, ενώ ιδιαίτερα συγκινημένος, μιλώντας στους Ελληνες δημοσιογράφους, τόνισε ότι η Επιτροπή θα πάρει μέρος στη συζήτηση για την ενίσχυση της Ευρώπης με συγκεκριμένες προτάσεις. Όπως είπε είναιμια μεγάλη στιγμή για τον ίδιο, αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, αφού θα έχει την προεδρία ενός τοσο σημαντικού ευρωπαϊκού οργάνου, σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή των Περιφερειών είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά όργανα και λειτουργεί από ο 1994. Ρόλος της είναι να δίνει στις περιφέρειες και τις πόλεις τη δυνατότητα να διατυπώνουν επίσημα τη γνώμη τους κατά τη νομοθετική διαδικασία της ΕΕ, μεριμνώντας ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις και οι ανάγκες των περιφερειακών και τοπικών αρχών.

Όπως αναφέρεται ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλουν να ζητούν τη γνώμη της ΕτΠ κατά την κατάρτιση νομοθεσίας για θέματα που αφορούν την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η απασχόληση, η κοινωνική πολιτική, η οικονομική και κοινωνική συνοχή, οι μεταφορές, η ενέργεια και η κλιματική αλλαγή. Η Επιτροπή μόλις λάβει μια νομοθετική πρόταση, προετοιμάζει και εκδίδει γνωμοδότηση την οποία διαβιβάζει στα αρμόδια όργανα της ΕΕ, ενώ εκδίδει γνωμοδοτήσεις και με δική της πρωτοβουλία.

You may also like