Δείτε φωτογραφίες από την δεξίωση για την 246η επέτειο της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ στον κήπο της αμερικανικής πρεσβευτικής οικίας στην Αθήνα
Στην πρώτη δεξίωση που παρέθεσε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο Τζορτζ Τσούνης καλωσόριζε εγκάρδια από νωρίς το απόγευμα, στην είσοδο της οικίας του, τους δεκάδες προσκεκλημένους και δεχόταν τις ευχές τους για την αμερικανική εθνική εορτή.
Η εορτασμός της 246ης επετείου από την Ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ άρχισε με την ερμηνεία των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των ΗΠΑ από τη σοπράνο Έλενα Κελεσίδη και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του πρέσβη Τζορτζ Τσούνη και του Άλμπερτ Μπουρλά.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο Τζορτζ Τσούνης διαβεβαίωσε στα ελληνικά πως «οι καλύτερες ημέρες της Ελλάδας είναι μπροστά μας» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ελληνικές αξίες και ιδανικά της Δημοκρατίας, της φιλοξενίας, της καλοσύνης, του φιλότιμου, του ήθους.
Αναφερθείς στη Δημοκρατία, είπε πως από τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή, το φως της καθοδήγησε την πορεία του κόσμου προς τα εμπρός, διαλύοντας το σκοτάδι της τυραννίας και ενέπνευσε την ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών. Εξέφρασε, μάλιστα, τη δέσμευση των δύο χωρών να μην σβήσει ποτέ η φλόγα της δημοκρατίας.
Στην αρχή του χαιρετισμού, ο Τζορτζ Τσούνης χαιρέτισε την παρουσία του Ουκρανού πρέσβη και ευχήθηκε «σύντομα να μπορέσουμε να πάμε σε μια ελεύθερη και ενωμένη Ουκρανία».
Αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είπε ότι «σήμερα, καθώς ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος αντιμετωπίζει μια πλήρη εισβολή τόσο κοντά μας, και η τάξη που βασίζεται σε διεθνείς κανόνες, πάνω στους οποίους στηρίζεται η συλλογική μας ασφάλεια και ευημερία, αμφισβητείται όσο ποτέ άλλοτε, οι χώρες μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα μεταξύ των δημοκρατικών αξιών και της τυραννίας». Αποκρυσταλλώνοντας περαιτέρω το μήνυμά του, είπε πως πρόκειται για το τι είδους κόσμο θέλουμε να ζήσουμε σήμερα, σε μια δημοκρατία ή σε μια απολυταρχία. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δίκιο όταν είπε στην ιστορική του ομιλία στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ τον Μάιο, ότι οι δύο χώρες ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, τόνισε πως οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράζονται έναν ιδιαίτερο δεσμό και μια φιλία που σφυρηλατήθηκε μέσα από κοινό αγώνα, που τις καλεί να υπερασπιστούν τις αξίες οι οποίες οδήγησαν στη γέννηση και των δύο εθνών. «Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε εργαστεί τόσο επιτυχημένα μαζί για να προωθήσουμε τη σταθερότητα και την οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια και όχι μόνο. Και ξέρω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα μαζί» διαμήνυσε.
Σε ό,τι αφορά την ανάληψη της θέσης του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, είπε πως αποτελεί τιμή για τον ίδιο και εκμυστηρεύτηκε πως η μητέρα του έφυγε από αυτή τη χώρα πριν από 60 χρόνια και ποτέ δεν φαντάστηκε πως θα επέστρεφε «να με δει να επιδίδω τα διαπιστευτήρια στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας».
Δίνοντας τη σκυτάλη στον δόκτορα Άλμπερτ Μπουρλά, είπε πως κυριολεκτικά έσωσε δεκάδες εκατομμύρια ζωές, ανέκραξε τρεις φορές «Άξιος» και ανέφερε με έμφαση ότι ζήτησε το βραβείο του 1 εκατ. δολαρίων να δωριστεί για την κατασκευή του Εβραϊκού Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ο Δρ Άλμπερτ Μπουρλά αποτελεί το πρότυπο του αμερικανικού ονείρου.
Από τη μεριά του, ο Δρ Άλμπερτ Μπουρλά ευχαρίστησε τον πρεσβευτή Τζορτζ Τσούνη και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο του ρόλο. Εν συνεχεία, σημείωσε πως έχει το προνόμιο να αποκαλεί σπίτι του δύο μεγάλες χώρες και ότι είναι εξίσου περήφανος και για τις δύο, επειδή η Ελλάδα και οι ΗΠΑ δεν είναι μόνο από τις πιο μακροχρόνιες δημοκρατίες στον κόσμο, αλλά επίσης μοιράζονται ισχυρούς δεσμούς στην οικονομία, τη διπλωματία και την ασφάλεια. Και οι δύο χώρες πιστεύουν στην αξία της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ισότητας και οι δύο αγκαλιάζουν το πνεύμα της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, επισήμανε επιπροσθέτως.
Το «παρών» έδωσαν στη δεξίωση προσωπικότητες του πολιτικού, διπλωματικού, στρατιωτικού, επιχειρηματικού, ακαδημαϊκού κόσμου της χώρας, επικεφαλής διπλωματικών αποστολών, καθώς και μέλη της αμερικανικής παροικίας στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, οι υπουργοί Κώστας Τσιάρας, Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Πλακιωτάκης, Βασίλης Κικίλιας, οι αναπληρωτές υπουργοί Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Νίκος Παπαθανάσης, οι υφυπουργοί Κώστας Φραγκογιάννης, Λευτέρης Αυγενάκης, Γιώργος Στύλιος, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Επίσης, παρέστησαν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Στον κήπο της αμερικανικής πρεσβευτικής κατοικίας, που ήταν διακοσμημένος στα χρώματα της «αστερόεσσας» (κόκκινο, λευκό, μπλε), οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν νόστιμα εδέσματα υπό τους ήχους μελών της μπάντας του Ελληνικού Ναυτικού.
Σημειώνεται πως η Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Ιουλίου. Είναι η επέτειος της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας από τη Μεγάλη Βρετανία το 1776 και θεωρείται ως η πράξη ίδρυσης του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.