Διεθνή

Υεμένη: Αεροπορικός βομβαρδισμός με 15 νεκρούς

226D0591DD7FF3429D546C17EA1A0734.jpgΔεκάδες σπίτια καταστράφηκαν και ένα βενζινάδικο όπου πολλοί αυτοκινητιστές είχαν σχηματίσει ουρά πήρε φωτιά μετά τις αλλεπάλληλες εκρήξεις

Τουλάχιστον 15 πολίτες σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από τις σφοδρές εκρήξεις που συγκλόνισαν σήμερα την πρωτεύουσα της Υεμένης Σανάα έπειτα από δύο αεροπορικές επιδρομές που είχαν στόχο μεγάλες αποθήκες όπλων και πυρομαχικών σε μια βάση πυραύλων στη νότια έξοδο της πόλης, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Η αεροπορία του αραβικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία πραγματοποίησε δύο πτήσεις πάνω από τη βάση ενός τάγματος πυραύλων στη Φατζ Άταν πλήττοντας τις αποθήκες όπλων, πυραύλων και πυρομαχικών, πρόσθεσαν οι ίδιοι.

Δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν και ένα βενζινάδικο όπου πολλοί αυτοκινητιστές είχαν σχηματίσει ουρά πήρε φωτιά μετά τις αλλεπάλληλες εκρήξεις.

Το στρατόπεδο, που βρίσκεται σε έναν λόφο πάνω από τη Σανάα, ανήκει στη Ρεπουμπλικανική Φρουρά, το επίλεκτο σώμα του στρατού της Υεμένης που παραμένει πιστό στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος έχει συμμαχήσει με τους σιίτες αντάρτες Χούτι.

Στα ανατολικά της Σανάα, ένα άλλο στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, αυτό της αλ Χάφα, ήταν επίσης στόχος τριών αεροπορικών επιδρομών, όπως επεσήμαναν κάτοικοι της περιοχής.

Στην Άρχαμπ, βόρεια της πρωτεύουσας, η πολεμική αεροπορία του συνασπισμού εξαπέλυσε δύο πλήγματα εναντίον του στρατοπέδου του 22ου τάγματος της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς.
Θέσεις των ανταρτών στη Σάαντα, προπύργιο των Χούτι, στην Ιμπ, την Τάιζ και το Άντεν ήταν επίσης στόχος πληγμάτων.

Ο συνασπισμός ενέτεινε τις αεροπορικές του επιδρομές κατά την 26η ημέρα της στρατιωτικής του επέμβασης στην Υεμένη.

Εξάλλου σε μια απροσδόκητη εξέλιξη χθες Κυριακή, η στρατιωτική διοίκηση της μεγαλύτερης επαρχίας της Υεμένης ανακοίνωσε ότι 25.000 στρατιώτες τάσσονται στο πλευρό του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι και μια ομάδα στρατιωτών που μέχρι τώρα ήταν πιστή στους Χούτι ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την έκκληση του ΟΗΕ για εκεχειρία.

Ο επικεφαλής των Χούτι, ο Άμπντελ Μάλικ αλ Χούτι, στη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος δήλωσε ότι «ο λαός της Υεμένης δεν θα υποκύψει ποτέ» μπροστά στη «βάρβαρη επίθεση» της Σαουδικής Αραβίας.

Ο αλ Χούτι επιτέθηκε επίσης λεκτικά κατά του Ριάντ και απέρριψε τις κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν υποστηρίζει τους σιίτες αντάρτες. Η Τεχεράνη «δεν διαθέτει επιρροή στην Υεμένη», υπογράμμισε.

Παράλληλα στα σύνορα της Υεμένης με τη Σαουδική Αραβία ένας Σαουδάραβας συνοριοφύλακας σκοτώθηκε και δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά από πυρά βαρέων όπλων και όλμους, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών του βασιλείου.

Αρκετά μέλη των Σαουδαραβικών δυνάμεων έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης του συνασπισμού.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης απέρριψε σήμερα οποιαδήποτε μεσολάβηση του Ιράν στη σύγκρουση και αναφέρθηκε στην ιδέα ενός «αραβικού Σχεδίου Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της χώρας, μόλις επιστρέψει η σταθερότητα.

«Κάθε προσπάθεια μεσολάβησης από την πλευρά του Ιράν είναι απαράδεκτη, διότι το Ιράν εμπλέκεται στη σύγκρουση στην Υεμένη», δήλωσε ο Ρίαντ Γιασίν στο περιθώριο μιας αραβοτουρκικής οικονομικής συνόδου στο Κουβέιτ.

Το Ιράν παρουσίασε επισήμως την Παρασκευή στον ΟΗΕ ένα σχέδιο ειρήνευσης τεσσάρων σημείων για την Υεμένη.

Ο Γιασίν, που βρίσκεται αυτοεξόριστος στο Ριάντ από την έναρξη της κρίσης, δήλωσε ότι «χιλιάδες Χούτι και πολιτοφυλακές πιστές στον Σάλεχ έχουν σκοτωθεί και έχουμε επιβεβαίωση» για αυτό.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι έχουν υπάρξει απώλειες μεταξύ των αμάχων και επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του δεν θα δεχθεί να διαπραγματευτεί, παρά μόνο όταν οι αντάρτες καταθέσουν τα όπλα.

«Οι Χούτι και οι δυνάμεις του Σάλεχ πρέπει να αποσυρθούν από όλες τις πόλεις και τα χωριά της Υεμένης, περιλαμβανομένου του Άντεν και της Σανάα, και να επιστρέψουν ως πολίτες στη Σάαντα και να καταθέσουν τα όπλα», εξήγησε.

«Μόνο έπειτα από αυτό θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για διάλογο και πολιτική λύση. Τώρα δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε ο Γιασίν.

Τέλος δήλωσε ότι οι μοναρχίες του Κόλπου και άλλες χώρες θα συμμετάσχουν σύντομα σε μια σύνοδο για την ανοικοδόμηση της Υεμένης, οι υποδομές της οποίας έχουν καταστραφεί ή υποστεί σημαντικές ζημιές.

«Υπάρχει ένα σχέδιο που εξετάζουμε με άλλες χώρες του Κόλπου σχετικά με ένα αραβικό Σχέδιο Μάρσαλ για την Υεμένη», εξήγησε ο Γιασίν.

You may also like

More in Διεθνή