Αφότου ανέκτησαν την 17η Ιουλίου τον έλεγχο της πόλης και της επαρχίας Άντεν, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον πρόεδρο της χώρας εξαπέλυσαν μια εκκαθαριστική επιχείρηση και εξεδίωξαν τους αντάρτες από τις επαρχίες Λαχζ, Ντάλεχ και Αμπιάν. Πλέον επιδιώκουν να ανακτήσουν τον έλεγχο της επαρχίας Σάμπουα, ένα από τα τελευταία οχυρά των σιιτών ανταρτών στο νότιο τμήμα της χώρας.
Οι δυνάμεις οι οποίες δηλώνουν πίστη στον εξόριστο πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι έχουν ανακαταλάβει μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα τέσσερις επαρχίες που βρίσκονταν στα χέρια των σιιτών ανταρτών στο νότιο τμήμα της Υεμένης χάρη σε μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση την οποία εξαπέλυσαν, με την υποστήριξη των αεροπορικών πληγμάτων της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.
Εφοδιασμένοι με σύγχρονα όπλα, άρματα, θωρακισμένα και εξοπλισμό που τους έστειλε η συμμαχία αυτή, οι δυνάμεις που είναι πιστές στον εξόριστο στο Ριάντ πρόεδρο Χάντι κατέλαβαν σήμερα την πόλη Ούτμα, περίπου 100 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Σαναά, την οποία έλεγχαν οι λεγόμενοι Χούτι από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με πηγές στις δυνάμεις που πρόσκεινται στον πρόεδρο.
Μάχες βρίσκονταν επίσης σε εξέλιξη στην Αρχάμπ, 25 χλμ. βόρεια της Σαναά, ανάμεσα στους αντάρτες και μέλη των λεγόμενων Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης, τις οποίες συγκροτούν στρατεύματα πιστά στον πρόεδρο, φιλοκυβερνητικοί παραστρατιωτικοί, μέλη σουνιτικών φυλών αλλά και αυτονομιστές του νότου, κατά τις ίδιες πηγές.
«Η Σαναά βρίσκεται στο στόχαστρο» των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στον πρόεδρο, σημείωσε ο αναλυτής Μουστάφα αλ Άνι του Κέντρου Ερευνών Γκιουλ και εκτίμησε ότι η επόμενη σημαντική μάχη θα γίνει στην Τάιζ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Υεμένης, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. «Η απευθείας επέμβαση των χωρών της συμμαχίας άλλαξε εντελώς την κατάσταση επί του πεδίου», εξήγησε ο ίδιος.
«Όποιος πάρει την Τάιζ θα πάρει όλη την Υεμένη», εκτίμησε από τη δική του πλευρά ο Υεμενίτης αναλυτής Άμπντελ Αζίζ αλ Σάμπι.
Η ανακατάληψη της πόλης Ούτμα, στην επαρχία Ντάμαρ της κεντρικής Υεμένης, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σιίτες, ερμηνεύεται ως μια σημαντική επιτυχία του στρατοπέδου του Χάντι, που επίσης ανακατέλαβε έξι δήμους στην επαρχία Ιμπ, νοτιότερα.
Αφότου ανέκτησαν την 17η Ιουλίου τον έλεγχο της πόλης και της επαρχίας Άντεν, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον πρόεδρο της χώρας εξαπέλυσαν μια εκκαθαριστική επιχείρηση και εξεδίωξαν τους αντάρτες από τις επαρχίες Λαχζ, Ντάλεχ και Αμπιάν. Πλέον επιδιώκουν να ανακτήσουν τον έλεγχο της επαρχίας Σάμπουα, ένα από τα τελευταία οχυρά των σιιτών ανταρτών στο νότιο τμήμα της χώρας.
Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση αναμετρώνται τους τελευταίους τέσσερις μήνες με τους Χούτι, οι οποίοι με τη βοήθεια δυνάμεων του στρατού που δηλώνουν πίστη στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ είχαν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν τον Ιούλιο του 2014 ορμώμενοι από το προπύργιό τους στη Σαάντα, στο βόρειο τμήμα της Υεμένης.
Η προέλασή τους προς νότο ανάγκασε στα τέλη του Μαρτίου τον Χάντι και την κυβέρνησή του να εξοριστούν στη γειτονική Σαουδική Αραβία και πυροδότησε την επέμβαση του Ριάντ και της συμμαχίας των αραβικών κρατών που σχηματίστηκε για να εμποδίσει τους Χούτι, οι οποίοι θεωρούνται σύμμαχοι του Ιράν, να πάρουν τον πλήρη έλεγχο της χώρας.
Η μεταστροφή της κατάστασης στο πεδίο αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην παροχή στρατιωτικής και υλικής βοήθειας από τη συμμαχία. Την περασμένη εβδομάδα μια στρατιωτική πηγή είχε κάνει λόγο περί παρουσίας «εκατοντάδων στρατιωτών χωρών του Κόλπου» που ανήκουν στη συμμαχία, δεκάδων αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού.
Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4.400 ανθρώπους ενώ χιλιάδες έχουν τραυματιστεί από τον Μάρτιο, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα. 21 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια ή προστασία και 1,3 εκατ. Υεμενίτες έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.
Μετά την επιστροφή του από μια τριήμερη επίσκεψη που έκανε στην Υεμένη, ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) Πέτερ Μάουρερ προειδοποίησε ότι η κατάσταση εκεί «χειροτερεύει μέρα τη μέρα», προειδοποιώντας ότι η κατάσταση «δεν μπορεί να συνεχιστεί», διότι η χώρα «καταρρέει». Κάλεσε να διευκολυνθεί το ταχύτερο η διανομή «τροφής, φαρμάκων και νερού στον πληθυσμό» και τη διεθνή κοινότητα να στρέψει την προσοχή της σε αυτά που συμβαίνουν στην Υεμένη. Ο εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή Χιλάλ Ελβέρ από τη δική του πλευρά έκρουσε για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την ταχεία επιδείνωση των επιπέδων υποσιτισμού στην Υεμένη, καθώς «αναφορές υποδεικνύουν ότι 850.000 παιδιά πάσχουν από οξύ υποσιτισμό, ένας αριθμός που μπορεί να φθάσει το 1,2 εκατ. εάν η σύγκρουση συνεχιστεί με τον σημερινό ρυθμό».