Στη Μεσόγειο καταγράφηκαν 2.809 θάνατοι από την 1η Ιανουαρίου ως τις 5 Ιουνίου 2016 και τα περισσότερα θύματα ήταν παιδιά, σύμφωνα με τη UNICEF.
Περισσότερα από εννέα στα δέκα παιδιά προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στην Ευρώπη αυτήν τη χρονιά, μέσω Ιταλίας, είναι ασυνόδευτα, υπογραμμίζει η UNICEF και προειδοποιεί για τις αυξανόμενες απειλές εκμετάλλευσης, κακοποίησης και θανάτου που αντιμετωπίζουν.
Στην έκθεση «Κίνδυνος σε Κάθε Βήμα της Διαδρομής», που δημοσιεύτηκε σήμερα Τρίτη, η UNICEF αναφέρει πως 7.009 ασυνόδευτα παιδιά πραγματοποίησαν το πέρασμα από τη Βόρεια Αφρική στην Ιταλία τους πρώτους πέντε μήνες του χρόνου, διπλάσιοι σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Στη Μεσόγειο καταγράφηκαν 2.809 θάνατοι από την 1η Ιανουαρίου ως τις 5 Ιουνίου 2016 και τα περισσότερα θύματα ήταν παιδιά, όπως σημειώνεται.
Τα ασυνόδευτα παιδιά, συνήθως, στηρίζονται σε λαθρεμπόρους, συχνά κάτω από ένα σύστημα «πληρώνεις καθώς πηγαίνεις», που τα αφήνει ευάλωτα στην εκμετάλλευση. «Εάν προσπαθήσεις να τρέξεις, σε πυροβολούν και πεθαίνεις. Εάν σταματήσεις να δουλεύεις, σε χτυπούν.
Είναι όπως στο σκλαβοπάζαρο», λέει ο 16χρονος Αϊμάμο, από μία φάρμα στη Λιβύη, ο οποίος μαζί με τον δίδυμο αδελφό του δούλεψαν για δύο μήνες, προκειμένου να πληρώσουν τους λαθρεμπόρους.
Μερικοί πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Ιταλοί κοινωνικοί λειτουργοί τόνισαν στη UNICEF πως μαζί κορίτσια και αγόρια κακοποιήθηκαν σεξουαλικά και εξωθήθηκαν στην πορνεία όσο ήταν στη Λιβύη και κάποια από τα κορίτσια ήταν έγκυες όταν έφτασαν στην Ιταλία, καθώς είχαν βιαστεί.
Ωστόσο, εξαιτίας της ίδιας της φύσης των επιχειρήσεων των λαθρεμπόρων, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για το πόσοι από τους πρόσφυγες και μετανάστες πεθαίνουν ή εξαφανίζονται, εξαναγκασμένοι σε εργασία, πορνεία ή κράτηση.