Διεθνή

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Να μην γίνει η θάλασσα ομαδικός τάφος μεταναστών

DAEA7ADCC2BDC112E0C52A991D5D3EE0.jpgΗ γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση EUNAVFOR MED, γι’ αυτό όμως ο Σταϊνμάιερ χρειάζεται την έγκριση της Μπούντεσταγκ.

Από τον Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στη θάλασσα προκειμένου να αντιμετωπίσει τους διακινητές. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάιερ τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής της χώρας του στην επιχείρηση αυτή, ενώ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει «να επιτρέψει να μετατραπεί η θάλασσα σε ομαδικό τάφο μεταναστών».

Ήδη από τον Ιούνιο συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή επιχείρηση EUNAVFOR MED δύο πολεμικά πλοία της Γερμανίας, τα οποία μέχρι τώρα έχουν διασώσει 7.200 μετανάστες.

Τους επόμενους μήνες η ΕΕ θέλει να καταπολεμήσει με πιο ενεργά μέσα τους διακινητές. Στις Βρυξέλλες γίνεται ήδη λόγος για τη δεύτερη φάση της EUNAVFOR MED και σύντομα πρόκειται να ληφθεί απόφαση για την επέκταση της στρατιωτικής επιχείρησης.

Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να συμμετάσχει στην επιχείρηση αυτή, γι’ αυτό όμως ο Σταϊνμάιερ χρειάζεται την έγκριση της Μπούντεσταγκ. «Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να επιτρέψει να μετατραπεί η θάλασσα σε ομαδικό τάφο μεταναστών», τόνισε ο Γερμανός υπουργός στο Spiegel Online.

«Δεν θα πρέπει να αφήσουμε στην τύχη τους τους ανθρώπους που βρίσκονται στη μέση της θάλασσας», πρόσθεσε ο Σταϊνμάιερ.

Προκειμένου να πείσει τους Γερμανούς βουλευτές ο υπουργός εξήγησε τις προτεραιότητες της αποστολής των γερμανικών πολεμικών πλοίων. Θα έχει στόχο «να ενισχυθεί η διάσωση (μεταναστών) στη θάλασσα και παράλληλα να καταστραφεί το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών».

Οι Γερμανοί στρατιώτες σε αμφισβητούμενες περιπτώσεις θα μπορούν να κάνουν χρήση των όπλων τους και γι’ αυτό χρειάζεται η συγκατάθεση της γερμανικής βουλής.

Το θέμα θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο ήδη στις 24 Σεπτεμβρίου. Τόσο οι Πράσινοι όσο και το Die Linke τάσσσονται κατά της καταπολέμησης των διακινητών με σκληρά μέσα, καθώς φοβούνται ότι κάτι τέτοιο απλώς θα δυσκολέψει το ταξίδι των μεταναστών προς την Ευρώπη.

Όπως λένε, στη χειρότερη περίπτωση η στρατιωτική πίεση θα ωθήσει τους διακινητές να επιλέξουν ακόμη πιο επικίνδυνους δρόμους για τους μετανάστες ή θα τους δώσει μια δικαιολογία για να ζητούν περισσότερα χρήματα από τα θύματά τους.

You may also like

More in Διεθνή