Διεθνή

Υπό τεράστια πίεση η Ρούσεφ αφού την εγκατέλειψε ο μεγαλύτερος εταίρος της

D6CF5737F7E778F980D257A91A4F5994.jpgΗ αποχώρηση των 69 βουλευτών του PMDB από το κυβερνητικό στρατόπεδο φέρνει τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής στα πρόθυρα νέας κρίσης. Η πρώτη μεγάλη συνέπεια αναμένεται να είναι η αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στην κάτω Βουλή, όπου η Ντίλμα Ρούσεφ αντιμετωπίζει αιτήματα για αποπομπή από την προεδρία.

Αγώνα για να σώσει την προεδρία και την κυβέρνησή της δίνει πλέον Ντίλμα Ρούσεφ στη Βραζιλία, μετά την βαρυσήμαντη απόφαση του μεγαλύτερου εταίρου της, του Βραζιλιάνικου Δημοκρατικού Κινήματος (PMDB), να εγκαταλείψει άμεσα τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η αποχώρηση των 69 βουλευτών του PMDB από το κυβερνητικό στρατόπεδο φέρνει τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής στα πρόθυρα νέας κρίσης. Η πρώτη μεγάλη συνέπεια αναμένεται να είναι η αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στην κάτω Βουλή, όπου η κ. Ρούσεφ αντιμετωπίζει αιτήματα για αποπομπή από την προεδρία και ήδη δυσκολεύεται να συγκεντρώσει το 1/3 των συνολικά 513 εδρών που χρειάζεται ώστε να προστατεύσει τη θέση της.

Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι η αποχώρηση του PMDB ενδέχεται να οδηγήσει και άλλους εταίρους της κ. Ρούσεφ σε αναθεώρηση της παραμονής τους στη συμπολίτευση. Το κεντροδεξιό Προοδευτικό Κόμμα, που διαθέτει 49 έδρες, και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με 32 έδρες, αναμένεται να συνεδριάσουν μέσα στην εβδομάδα ώστε να επανεξετάσουν τη στάση τους.

Εάν το Κόμμα των Εργατών της κ. Ρούσεφ δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει τις ψήφους που απαιτούνται, τότε η πρόεδρος κινδυνεύει να τεθεί σε διαθεσιμότητα ακόμα και τον Μάιο, ενώ η άνω Βουλή, η Γερουσία, μελετά την υπόθεση αποπομπής της.

Οι προτάσεις για αποπομπή πηγάζουν από κατηγορίες ότι η κ. Ρούσεφ έλαβε παράνομα δάνεια από κρατικές τράπεζες ώστε να κρύψει δημοσιονομικά ελλείμματα το 2014, τη χρονιά της επανεκλογής της στην προεδρία.

Μόλις 15 μήνες μετά την έναρξη της δεύτερη θητείας της, η κ. Ρούσεφ – πρώτη γυναίκα που κατέλαβε το ανώτατο αξίωμα της Βραζιλίας – έχει καταστήσει σαφές ότι θα παλέψει μέχρι τέλους για την πολιτική επιβίωσή της, αρνούμενη όλες τις κατηγορίες.

Ο προσωπάρχης της κ. Ρούσεφ, προκάτοχος και μέντοράς της, Λούλα ντα Σίλβα, παρομοίασε τις προσπάθειες αποπομπής της προέδρου με απόπειρα πραξικοπήματος, όμως και ο ίδιος βρίσκεται υπό μεγάλη πολιτική πίεση, λόγω της εμπλοκής του στο τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς με επίκεντρο στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras.

Ο κ. Λούλα προσπαθούσε να πετύχει συμφωνίες συνεργασίας με μεμονωμένους βουλευτές του PMDB ώστε να μειωθεί το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

You may also like

More in Διεθνή