Διεθνή

Υπομονή απέναντι στο Brexit ζητά ο προσωπάρχης της Μέρκελ μετά την παραίτηση Φάρατζ

3AEA208CBD53F6ACA2F90DAC4DFEF4F0.jpg«Ο πολιτικός σεβασμός για τους βρετανούς φίλους μας σημαίνει ότι δεν πρέπει να επέμβουμε και πρέπει να δώσουμε στη Μεγάλη Βρετανία τον χρόνο που χρειάζεται», δήλωσε ο Πέτερ Αλτμάιερ.

Η Βρετανία πρέπει να αντιμετωπιστεί με υπομονή, με δεδομένη την αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο προσωπάρχης της καγκελαρίου της Γερμανίας.

«Ο πολιτικός σεβασμός για τους βρετανούς φίλους μας σημαίνει ότι δεν πρέπει να επέμβουμε και πρέπει να δώσουμε στη Μεγάλη Βρετανία τον χρόνο που χρειάζεται», επισήμανε ο Πέτερ Αλτμάιερ, στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Αλτμάιερ στάθηκε στην απόφαση του Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτη του δεξιού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), να παραιτηθεί μετά την επίτευξη της νίκης του Brexit στο δημοψήφισμα, αλλά και την απόφαση του βουλευτή των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον, ενός εκ των επιφανέστερων υποστηρικτών του Brexit, να μη διεκδικήσει το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέσα Μέι, η οποία θεωρείται η επικρατέστερη υποψήφια για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον στον θώκο του πρωθυπουργού, δήλωσε χθες ότι το Λονδίνο πρέπει να προσέλθει στη διαπραγμάτευση με ξεκάθαρες θέσεις και δεν πρέπει να βιαστεί να αρχίσει επίσημες συνομιλίες για την αποχώρησή της από την Ε.Ε. μέσα στη χρονιά.

Αντιθέτως, ευρωπαίοι πολιτικοί καλούν τη Βρετανία να μην καθυστερήσει να ζητήσει την εφαρμογή του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, το οποίο διέπει τους κανόνες αποχώρησης ενός κράτους μέλους έπειτα από διαπραγματεύσεις διάρκειας έως και δύο ετών.

Οι διαπραγματεύσεις είναι δυνατό να παραταθούν και πέρα από τη διετία με τη σύμφωνη γνώμη και των 27 υπόλοιπων κρατών-μελών.

You may also like

More in Διεθνή