Πολιτική

Βαρβιτσιώτης στο ευρωκοινοβούλιο: Αποτελεσματικές κυρώσεις αν η Τουρκία συνεχίσει την ίδια πορεία

Αλληλεγγύη στην Ελλάδα και κυρώσεις στην Τουρκία από τους ευρωβουλευτές

Την υιοθέτηση στοχευμένων και αποτελεσματικών κυρώσεων που θα αναγκάσουν την Άγκυρα να συζητήσει με βάση την κοινή λογική για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος είχε ενημερώσει εγγράφως τους ευρωβουλευτές για το χρονοδιάγραμμα των τουρκικών προκλήσεων και τη ρητορική που χρησιμοποιείται από τη γείτονα χώρα κατά της Ελλάδας, υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την ίδια πορεία, δεν υπάρχει εναλλακτική από την επιβολή έξυπνων και αποτελεσματικών κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι προκλητικές μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια στην περιοχή. Η ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου δεν υπονομεύει μόνο τα συμφέροντα της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ. Η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι ένα ακόμα κεφάλαιο στις ταραχώδεις ελληνο – τουρκικές σχέσεις, αλλά μια απειλή στην αρχιτεκτονπαική ασφαλείας στην περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ζητεί την ευρωπαϊκή στήριξη, αλλά εάν χρειαστεί θα δράσει ακόμα και μόνη της απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αναφέρθηκε εκτενώς στις ενέργειες της Άγκυρας, η οποία αμφισβητεί εμπράκτως τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και επιδεικνύει επιθετική στάση σε όποιον αμφισβητεί τις θέσεις της, όπως έπραξε ακόμα και με τη Γαλλία, πλοίο της οποίας παρενοχλήθηκε από τουρκική φρεγάτα.

«Η Τουρκία εκδίδει διαδοχικές NAVTEX, ενώ αποσύρθηκε από τον διάλογο υπό την αιγίδα της Γερμανίας στέλνοντας στην περιοχή ερευνητικό σκάφος που συνοδεύεται από δώδεκα πολεμικά πλοία. Η Τουρκία αγνοεί τις εκκλήσεις της ΕΕ να σταματήσει αυτήν την αντιπαραγωγική στάση και δεδομένης της κατάστασης η Ελλάδα ανέπτυξε με τη σειρά της το στόλο της και χάρη στη δική μας αυτοσυγκράτηση δεν υπήρξε αντιπαράθεση, παρόλο που συνέβησαν κάποια ατυχήματα». Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη , η Άγκυρα απειλεί με πόλεμο, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και δηλητηριάζει την τουρκική κοινή γνώμη.

Αλληλεγγύη στην Ελλάδα και κυρώσεις στην Τουρκία ζήτησαν οι ευρωβουλευτές

Από την πλευρά των ευρωβουλευτών που συμμετείχαν στην εν λόγω επιτροπή, η συντριπτική πλειονοψηφία τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της Ελλάδας καταδικάζοντας την τουρκική προκλητικότητα, ενώ κάποιο εξ αυτών ζήτησαν ακόμα και την επιβολή εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.

Ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γερμανός Ντέιβιντ Μακ Άλιστερ (ΕΛΚ) , εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και τόνισε ότι απαιτείται αποκλιμάκωση και διαπραγμάτευση με συγκεκριμένα βήματα εμπιστοσύνης από την πλευρά της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον ίδιον αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα της Τουρκίας στην επόμενη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου και θα υπάρξει και ψήφισμα.

Ο Αντόνιο Λόπεθ Ιστούριθ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αφού καλωσόρισε τον «αγαπητό φίλο Μιλτιάδη», εξέφρασε τη θλίψη του για τα γεγονότα στη Μόρια της Λέσβου και κάλεσε για πλήρη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στην μόνιμη απειλή της Τουρκίας. «Η Ελλάδα υφίσταται μια αδικαιολόγητη επίθεση. Όταν ο Ερντογάν συναντά την Χαμάς, η Ελλάδα συναντά την ΕΕ και τον ΟΗΕ. Τα παράνομα επιχειρήματα της Τουρκίας δεν πείθουν κανέναν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι οι κυρώσεις που έχουν προταθεί αποτελούν χάδι για την Τουρκία και ζήτησε να υπάρξει μια νέα ειδική σχέση με τη χώρα καθώς η ευρωπαϊκή προοπτική αποτελεί χίμαιρα και κάλεσε για εμπάργκο όπλων προς την Άγκυρα, θέση την οποία υποστήριξε και ο Κόστερ Ντίτμαρ , Γερμανός ευρωβουλευτής της ίδιας πολιτικής ομάδας

Από την πλευρά των Φιλελεύθερων (Renew) η κυρία Ναταλί Λουασό τόνισε ότι δεν αισθάνεται άνετα που την ίδια ημέρα με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, καθώς σύμφωνα με την ίδια, δεν γίνεται να κρατάμε ίσες αποστάσεις απέναντι στον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο. «Η Ελλάδα είναι κράτος- μέλος της ΕΕ και δεν ευθύνεται για καμία πρόκληση στην περιοχή. Είναι ανεπίτρεπτο να ζητεί διαπραγμάτευση κάποιος που απειλεί ένα κράτος – μέλος της ΕΕ».

Από την πολιτική ομάδα της Αριστεράς (GUE) ο κύριος Στέλιος Κούλογλου ρώτησε τον κ. Βαρβιτσιώτη για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνηση τόσο αναφορικά με τις κυρώσεις, όσο και για το ζήτημα της Μόριας και την μετεγκατάσταση προσφύγων που είναι όμηροι στην Ελλάδα.

You may also like