Πολιτική

Βασίλης Κοντοζαμάνης: Για ένα νέο, σύγχρονο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Το σύγχρονο Ε.Σ.Υ. που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και είχε αποτυπωθεί στον προγραμματικό της λόγο ήδη από το 2019, χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια, καινοτομία, καλύτερο συντονισμό, διαλειτουργικότητα και διασύνδεση και περιλαμβάνει αναβάθμιση των υποδομών και ενίσχυση και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού, σύμφωνα με τον Βασίλη Κοντοζαμάνη, πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και Σύμβουλο του Πρωθυπουργού για θέματα Υγείας. Ολόκληρο το άρθρο του Βασίλη Κοντοζαμάνη έχει ως εξής:

«Τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα αποδείχθηκαν εξαιρετικά καρποφόρα για τον χώρο της Υγείας. Σημαντικές υποδομές και δράσεις αναπτύχθηκαν τόσο στον τομέα της Πρόληψης όσο και της Περίθαλψης.

Τότε τέθηκαν οι βάσεις για την παροχή δωρεάν υπηρεσιών πρόληψης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης απρόσκοπτα και ισότιμα σε όλο τον πληθυσμό της χώρας.

Στη δεκαετία του 70 ανάγονται και οι πρώτες προσπάθειες συγκρότησης ενός εθνικού συστήματος υγείας από τον πρωτοπόρο της Κοινωνικής Παιδιατρικής στην Ελλάδα, Υπουργό Κοινωνικών Υπηρεσιών, Σπύρο Δοξιάδη, ο οποίος είχε ήδη – από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 – ιδρύσει το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, ενώ το 1978 ξεκίνησε ως Υπουργός την πρώτη εκστρατεία κατά του καπνίσματος στην Ελλάδα.

Περίπου τέσσερα χρόνια αργότερα, ο διάδοχός του στο Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών, Παρασκευάς Αυγερινός, νομοθετούσε την ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.).

Η ίδρυση του Ε.Σ.Υ. αποτέλεσε αναμφισβήτητα τομή στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών υγείας για την Ελλάδα, τόσο την εποχή εκείνη όσο και διαχρονικά.

Δεν ξεχνάμε ότι στα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, τα δύσκολα χρόνια της Covid και μετα-Covid εποχής, το Ε.Σ.Υ. με το ανθρώπινο δυναμικό του κράτησε τη χώρα όρθια και κατάφερε να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο του, πέρα από κάθε προσδοκία.

Ωστόσο, είναι κοινή παραδοχή ότι περίπου μισό αιώνα μετά, το Ε.Σ.Υ. έχει εξαντλήσει τα όρια του, υπό την τωρινή του μορφή. Και τούτο, διότι στα χρόνια που μεσολάβησαν, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στην ιατρική και τη νοσηλευτική επιστήμη, καθώς και στα παραϊατρικά επαγγέλματα, στην έρευνα και στην τεχνολογία, την οποία πρόοδο αδυνατεί να ακολουθήσει, εάν δεν μετεξελιχθεί και το ίδιο.

Ένα σύγχρονο Ε.Σ.Υ. που έχει σχεδιάσει η παρούσα κυβέρνηση και έχει αποτυπωθεί στον προγραμματικό της λόγο ήδη από το 2019, χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια, καινοτομία, καλύτερο συντονισμό, διαλειτουργικότητα και διασύνδεση και περιλαμβάνει αναβάθμιση των υποδομών και ενίσχυση και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού, στοχευμένα, σύμφωνα με τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού.

Και βέβαια, παρά τα όσα ακούγονται από την αντιπολίτευση, το νέο Ε.Σ.Υ. παραμένει ακλόνητο στις βασικές καταστατικές αρχές του που είναι ο δημόσιος χαρακτήρας του και η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας. Είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι για να συνεχίσει να αποδίδει και να καλύπτει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του συνόλου των πολιτών δεν πρέπει να αποστεί από αυτές. Αυτό είναι και το μεγάλο πολιτικό διακύβευμα της επόμενης τετραετίας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήρθε αντιμέτωπη με καταστάσεις στον χώρο της Υγείας, οι οποίες, παρότι δύσκολες, αποτέλεσαν τον καταλύτη για τις αλλαγές που συντελέστηκαν ήδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μικρό χρονικό διάστημα και υπό συνθήκες πανδημίας δημιουργήθηκε μια σημαντική παρακαταθήκη, όπως ο διπλασιασμός των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η οποία αποτελεί τον οδηγό των αλλαγών στο σύστημα.

Η χρηματοδότηση προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό των δομών και υποδομών υγείας, η υλοποίηση εμβληματικών έργων, όπως το Κέντρο Γονιδιακών και Κυτταρικών θεραπειών (νοσοκομείο Παπανικολάου), το νέο ογκολογικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Ακτινοθεραπείας στην Αθήνα, τα Κέντρα Αγγειακών Εγκεφαλικών Παθήσεων, καθώς και η εισαγωγή νέων υπηρεσιών στο σύστημα, όπως η ψηφιακή διαχείριση των ογκολογικών ασθενών, αλλάζουν την εικόνα της υγείας στη χώρα.

You may also like