«Έχουμε επίσης καταφέρει τον τελευταίο καιρό – και λόγω του κορωνοϊού – να στεγανοποιήσουμε τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο», δήλωσε ο πρώην υπουργός
Η χρεοκοπία της Τουρκίας είναι ante portas εκτιμά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, διαπιστώνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «αντιμετωπίζει ένα μεγάλο φάσμα προβλημάτων», που τον ωθεί μαθηματικά στην «εξαγωγή μιας εσωτερικής έντασής» του. Η «ρίζα του κακού» σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο έχει υπαρξιακό χαρακτήρα για τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς η επανεκλογή του απαιτεί το «το 50% πλέον ενός των ψήφων», με αποτέλεσμα να αποζητά σχεδόν εναγώνια ένα αφήγημα που «να εκφράζει τη μισή περίπου τουρκική κοινωνία».
Μιλώντας για την «επόμενη ημέρα στις Ελληνο – Τουρκικές σχέσεις», στα πλαίσια του Φόρουμ των Δελφών από κοινού με τους πρώην υπουργούς, Ντόρα Μπακογιάννη και Ευάγγελο Αποστολάκη, «δεν ξέρω εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι η λύση για την τουρκική οικονομία, εάν μπορεί να υποκαταστήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για μία οικονομία όπως η τουρκική, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αναλάβει το φορτίο ενός προγράμματος διάσωσης, ενός bailout» σχολίασε ο κ. Βενιζέλος. Με αυτά τα δεδομένα, «η εξωτερική πολιτική, οι εντάσεις στην πολιτική άμυνας και ασφάλειας, τον βοηθούν να πειθαρχεί και την αντιπολίτευση και τους πιθανούς νέους πολιτικούς ηγέτες» παρατήρησε ο πρώην υπουργός αναφορικά με τον Τούρκο πρόεδρο.
Απαντώντας αναφορικά με το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπενθύμισε πως από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κάποια διέπονται από τη Συνθήκη του Μοντρέ, ενώ για τη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία ισχύει η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, «αλλά αυτή δεν προβλέπει αποστρατικοποίηση». Αναφορικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως «το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι ένα Ελληνοτουρκικό ζήτημα» μόνο και πρόσθεσε ότι εφόσον «πιστεύουμε στο Διεθνές Δίκαιο, πρέπει να έχουμε την πρωτοβουλία των διερευνητικών επαφών και των διαβουλεύσεων με στόχο να γίνει η οριοθέτηση όπως λέει το Διεθνές Δίκαιο, είτε με συμφωνία, είτε με συμφωνία για να πας στο Διεθνές Δικαστήριο». Σε διαφορετική περίπτωση, «χωρίς οριοθέτηση δεν εκμεταλλεύεσαι τίποτα και ο χρόνος περνάει» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, χρόνος που «δεν λειτουργεί υπέρ ημών».
Με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα και για τη διευθέτηση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος, «εγώ συνεχίζοντας τη σκέψη της κυρίας Μπακογιάννη για μία συμφωνία πακέτο Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας που θα περιλαμβάνει μεταναστευτικό και ασφάλεια, άρα θα ενδιαφέρει πάρα πολύ την Ελλάδα και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα έλεγα μακάρι» υποστήριξε ο πρώην υπουργός, παρότι χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» την επίτευξη μιας συμφωνίας πακέτο μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, σε μια συγκυρία μάλιστα που «στον Έβρο υπάρχει μία σαφής ήττα της γραμμής Ερντογάν και μία ελληνική επιτυχία».
«Έχουμε επίσης καταφέρει τον τελευταίο καιρό – και λόγω του κορωνοϊού – να στεγανοποιήσουμε τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, δεν έχουμε διελεύσεις και ίσως και αυτό να εξηγεί μία υπερένταση στις τουρκικές υπερπτήσεις, παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο» περιέγραψε ο κ. Βενιζέλος και συνέστησε να «αντιμετωπίζουμε το μεταναστευτικό ορθότατα ως ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ως Ελληνοτουρκικό, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση «να αναλάβει κάπως τον διεθνοπολιτικό της ρόλο», παρ' ότι «οι οιωνοί δεν είναι πολύ θετικοί από την άποψη αυτή», κατέληξε ο πρώην υπουργός.
Ειδήσεις σήμερα
Wall Street: Ο Nasdaq διέγραψε τις απώλειες από την έναρξη του έτους
Άρση μέτρων: Ελεύθερες από τις 18 Μαΐου οι μετακινήσεις από νομό σε νομό
Γερμανία: Ζυθοποιείο μοίρασε ποσότητες μπύρας που δεν μπορούσε να πουλήσει