Γράφει στο ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗ η Υποψήφια Ευρωβουλευτής Βίκυ Φλέσσα
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έσπειρε διχόνοια, ευτέλισε αξιώματα και θεσμούς, ανήγαγε την χυδαιότητα σε αυθεντικότητα, κάτι που δεν έχει περάσει απαρατήρητο, βεβαίως, από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, παρά τις προσπάθειες να «προσφερθεί γη και ύδωρ», για να κερδηθεί η εύνοιά τους. Αυτή δεν είναι η πολιτική που έχει ανάγκη η χώρα μας, ούτε αυτή που θέλουμε!
Όταν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μού πρότεινε να συμμετάσχω στις Ευρωεκλογές, ώστε να προωθήσω το όραμα να γίνει η Ελλάδα μας διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο, κυρίως στον χώρο των ανθρωπιστικών και κλασικών επιστημών, αποφάσισα αμέσως η απάντησή μου να είναι θετική και να βάλω τα δυνατά μου σε αυτήν την προσπάθεια.
Μπορούμε με συγκεκριμένες κινήσεις να καταστούμε εκπαιδευτικός κόμβος της Ευρώπης, έχοντας το πλεονέκτημα της γεωγραφικής μας θέσης, αλλά κυρίως της κλασικής μας Παιδείας και της πολιτιστικής μας παράδοσης. Έχουμε μπροστά μας τη μοναδική ευκαιρία να συνεισφέρουμε( και πάλι, όχι μόνον, όπως παλιά κατά την αρχαιότητα!) στη διαμόρφωση της Ευρώπης, που θέλουμε για τα παιδιά μας.
Η υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας στην οικονομία, τη δημόσια διοίκηση και γενικά στην κοινωνία είναι η οδός, για να βγει η Ελλάδα μας από την κρίση. Χρειάζεται, όμως, μέτρο. Έχει, παρατηρηθεί ότι πολύ συχνά η τεχνολογία, ειδικά στον τρόπο με τον οποίον επικοινωνούν οι άνθρωποι έχει προωθήσει την μοναξιά, την επιθετικότητα, την πόλωση, τον λαϊκισμό και την αδιαλλαξία.
Η αμεσότητα και η ευκολία του μέσου, συχνά μάς οδηγούν να επιλέγουμε την επικοινωνία εξ’ αποστάσεως μέσω της τεχνολογίας αντί την διά ζώσης επαφή. Βλέπεις ζευγάρια βυθισμένα στο κινητό τους, μικρά παιδιά να χάνονται με τις ώρες μέσα στα τάμπλετ, τρομοκρατικές επιθέσεις να εκμεταλλεύονται την άναρχη φύση -δίχως αστυνόμευση- του Διαδικτύου προκειμένου να διαπράξουν εγκλήματα.
Η ζωή μας αλλάζει, όμως, εμείς πρέπει να διατηρήσουμε τον έλεγχο. Κάτι που παλιά ήταν περιθωριακό και μεμονωμένο, σήμερα μπορεί να μπει μέσα σε εκατομμύρια σπίτια και να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Να εκθέσει ανθρώπους ή να προωθήσει παρακμιακές ιδέες. Η μοναδική δύναμη ανάσχεσης αυτής της εξάπλωσης είναι η Παιδεία. Η κλασική Παιδεία είναι η διαχρονική απάντηση στην παρακμή και στη χιονοστιβάδα που έρχεται από το μέλλον και ονομάζεται «τεχνητή νοημοσύνη».
Οι αρχαίοι Έλληνες, έχοντας να αντιμετωπίσουν προβλήματα σχετικά με μια δημοκρατία πιο άμεσου τύπου, όπου η πόλωση και η αδιαλλαξία πάντα καραδοκούσαν, ανέπτυξαν ένα «οπλοστάσιο Πολιτισμού». Το «μέτρον άριστον», μια φράση τόσο απλή, είναι κάτι εμφανές στον πολιτισμό των προγόνων μας: από την ανυπέρβλητη αναλογία και ομορφιά του Παρθενώνα μέχρι τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, όπου η αμετροέπεια είναι η κύρια αιτία που οι πρωταγωνιστές ευρίσκονται σε δεινή θέση. Πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα σε Ελλάδα και Ευρώπη αν είχαμε καταφέρει αυτήν την αρχή να τήν κάνουμε κτήμα μας και τακτική μας…
Μέσα από τα έργα, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του πρώτου δημοκρατικού πολιτισμού που τυγχάνει να είναι αυτός των προγόνων μας( θείο δώρο για εμάς!), μπορούμε να μάθουμε πολλά. Είναι σεβασμός προς τις γενιές που έφυγαν και καθήκον σε αυτές που θα έρθουν να κρατήσουμε αυτές τις αρχές και να τίς μεταλαμπαδεύσουμε στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις, για να τό πετύχουμε αυτό.
Κεντρικός στόχος της προσπάθειας μου, θα είναι η θεσμοθέτηση θερινών σχολείων Ελληνικού Πολιτισμού.
Παρά την κρίση των τελευταίων χρόνων, η Ελλάδα στο μυαλό των Ευρωπαίων συνδέεται με όμορφη φύση, το καλό καιρό και τον αρχαίο Πολιτισμό. Τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να χτιστεί και η Ελλάδα μας δηλαδή.
Σε ολόκληρη τη Δύση γενιές και γενιές νέων Ευρωπαίων μεγάλωσαν διαβάζοντας για την Ιστορία και τη Μυθολογία της δικής μας χώρας. Και πολλές φορές κάνουν το ταξίδι στον τόπο που βλάστησαν οι ιδέες του Πλάτωνος και του Αριστοτέλους, εκεί όπου γεννήθηκε η Αθήνα του Περικλέους. Αυτή η πραγματικότητα γεννά ευκαιρίες. Η Ελλάδα οφείλει να προσφέρει σ’ αυτούς τους ανθρώπους μια ολοκληρωμένη βιωματική εμπειρία ελληνικού Πολιτισμού. Να την συνδυάσουμε με το ελληνικό καλοκαίρι, τη διδασκαλία και την ψυχαγωγία και να δημιουργήσουμε στους ανθρώπους αυτούς και τα παιδιά τους στενούς, άρρηκτους δεσμούς στο μέλλον με την Ελλάδα μας, να τους εμπνεύσουμε αγάπη και σεβασμό για την πατρίδα μας.
Τα παραπάνω αποτελούν δυο ενδεικτικά προγράμματα, από αυτά που σκοπεύω να διεκδικήσω για την πατρίδα μας στην Ευρώπη.
Φίλες και φίλοι, έχουμε τον αρχαίο ελληνικό Πολιτισμό μας, έναν υπερπολύτιμο πλουτοπαραγωγικό πόρο, που μπορεί να μάς βοηθήσει να βγούμε από την κρίση με γρηγοράδα και δύναμη.
Όπως, όμως, όλοι οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι, έτσι κι αυτός χρειάζεται σκληρή δουλειά και αφοσίωση, για να αξιοποιηθεί. Μπορούμε να παράγουμε πλούτο, πολιτισμικό κεφάλαιο και να βελτιώσουμε τη θέση της χώρα μας μέσω της πολιτισμικής διπλωματίας.
Σάς υπόσχομαι ότι αν έχω την τιμή να εκπροσωπήσω την πατρίδα μας στο Ευρωκοινοβούλιο θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις να τό πετύχουμε.
Ζητώ την εμπιστοσύνη σας για την Παιδεία και τον Πολιτισμό στην Ευρώπη.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ” στο τεύχος της 02/05/2019