Πολιτική

Βορίδης για ψήφο αποδήμων: Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε την Τζάκρη να διαφωνήσει με την…Τζάκρη

Υπαναχωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρόταση Τζάκρη για άρση των περιορισμών στην εξ αποστάσεως άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους Έλληνες του εξωτερικού- Για «φόβο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης -«Ναι» από το Κίνημα Αλλαγής- Θετικά βλέπει την εξάλειψη του «κόφτη» η Ελληνική Λύση – «Όχι» από το ΚΚΕ

Έντονες πολιτικές διεργασίες ανοίγει η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να καταθέσει στην Βουλή νομοσχέδιο για την κατάργηση όλων των αυστηρών περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους.

Από τις πρώτες τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων στην Βουλή, διαφαίνεται ότι πέραν της ΝΔ, θετικά προσεγγίζουν την νομοθετική πρωτοβουλία οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης.

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να «μαζέψει» τις αρχικές δηλώσεις της κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη η οποία χαρακτήρισε «προσβλητικούς» τους περιορισμούς στην ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού – και επαναφέρει την παλαιότερη πρότασή του για δύο ξεχωριστές εκλογικές διαδικασίες ώστε η ψήφος των απόδημων να μην προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα της επικράτειας.

Ωστόσο, οι πολιτικοί ελιγμοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την αρχική αμηχανία που προκάλεσαν οι δηλώσεις της βουλευτού του, προκαλούν την σφοδρή κριτική από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την ψήφο των απόδημων Ελλήνων» ενώ η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για διγλωσσία, καθώς άλλα υπόσχεται στους απόδημους και άλλα λέει στην Βουλή. Για υποκρισία κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση και το Κίνημα Αλλαγής ενώ ΚΚΕ και Ελληνική Λύση χαρακτήρισαν την κα Τζάκρη «λαγό» της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές ανακοινώσεις για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου έγιναν από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη στο Mega ο οποίος επικαλούμενος πρόσφατη συνέντευξη της κας Τζάκρη, είπε ότι θα φέρει ρύθμιση για την κατάργηση των προϋποθέσεων για αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς για ύπαρξη φορολογικής δήλωση στις ελληνικές Αρχές το εκλογικό έτος.

Να σημειωθεί ότι η κα Τζάκρη με δηλώσεις στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» χαρακτήρισε «υποτιμητικούς» και «προσβλητικούς» τους επίμαχους περιορισμούς.

Η συζήτηση μεταφέρθηκε στην Βουλή και στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης με παρέμβασή κατά την συζήτηση σχέδιο νόμου για το σύστημα εσωτερικού ελέγχου στον Δημόσιο Τομέα, ενημέρωσε τους βουλευτές για την κατάθεση νομοσχεδίου που θα καταργεί τους αυστηρούς περιορισμούς στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ελλήνων του εξωτερικού.

«Μετά την τοποθέτηση που έκανε η κα Τζάκρη – με την οποία εμείς διαβλέπουμε σημαντική αλλαγή στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των απόδημων – ανοίγει ο δρόμος για να αρθούν οι περιορισμοί του ψηφισμένου νόμου» σημείωσε ο κ. Βορίδης για να προσθέσει ότι εντός της ημέρας θα κατατεθεί νομοσχέδιο «με ένα άρθρο για την κατάργηση όλων των περιορισμών που υπάρχουν για τους απόδημους έλληνες και για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος από τον τόπο κατοικίας τους. Συμφωνούμε με την τοποθέτηση της κα Τζάκρη που χαρακτήρισε προσβλητικούς και υποτιμητικούς τους περιορισμούς του νόμου για διετή παραμονή στην Ελλάδα την τελευταία 35ετια και για ύπαρξη φορολογικής δήλωσης και θα φέρουμε μικρό νομοσχέδιο για την άρση τους. Ελπίζω να ξεκινήσει άμεσα, την Πέμπτη η συζήτηση του νέου νομοσχεδίου».

Να μην προσμετράται η ψήφος των απόδημων στην επικράτεια ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης χαρακτήρισε «πυροτέχνημα» την νομοθετική πρωτοβουλία και κατηγόρησε για στρεψοδικία και διαστρέβλωση τον υπουργό.

Ο ίδιος παρέπεμψε και στην σχετική ανακοίνωση του κόμματος σύμφωνα με την οποία: «Το πυροτέχνημα του Υπουργού Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων προσπαθεί να διαστρέψει την πραγματικότητα και να παραπλανήσει τους Έλληνες της διασποράς. Τα γεγονότα όμως μιλούν από μόνα τους: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν το κόμμα που σύστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν αυτός που κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στην αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς την οποία δεν θα υπερψηφιζόταν ο νόμος για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. Η πρόταση αναθεώρησης μας του άρθρου 54 παρ. 4 του Συντάγματος προέβλεπε ότι έως πέντε βουλευτές εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από αυτές, χωρίς περιορισμούς άλλους πλην της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη. Η πρόταση αυτή συγκέντρωσε 160 ψήφους στην Προτείνουσα αναθεωρητική Βουλή, αλλά δεν έγινε δεκτή από τη Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές. Εμείς, μολονότι θεωρούσαμε ορθότερη την χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς δική μας πρόταση, όπως τόνισε και η κα Τζάκρη αλλά επέλεξε να διαβάσει αποσπασματικά ο κ. Βορίδης, υπερψηφίσαμε το νόμο για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, όπως διαμορφώθηκε μετά από παρεμβάσεις και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρά τις προφανείς αδυναμίες του, γιατί θέλαμε να έχουν φωνή και ψήφο οι Έλληνες του εξωτερικού.

Ο κ. Βορίδης γνωρίζει πολύ καλά ότι η τροποποίηση του νόμου αυτού απαιτεί 200 ψήφους και αναδιαμόρφωση της ειδικής πλειοψηφίας που επιτεύχθηκε το 2019. Δεν καταθέτει λοιπόν την τροπολογία για λόγους ουσίας αλλά για λόγους εντυπώσεων.

Για να φανεί όμως ακόμη πιο καθαρά ποιος λέει την αλήθεια και ποιος ψέματα στους ομογενείς αλλά και στο σύνολο του Ελληνικού λαού καταθέτουμε και εμείς τροπολογία που επαναλαμβάνει την αρχική μας πρόταση, ως εξής:

«1. Τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες:

α) Ευρώπης

β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής

γ) Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και

δ) Υπολοίπων χωρών

Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από τις γεωγραφικές αυτές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.

2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ρυθμίζεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.

3. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται».

Η πρόταση αυτή δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, εφόσον τον αποδεχθεί η Νέα Δημοκρατία.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα κ. Βορίδη».

Μ. Βορίδης: ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα λέει στους απόδημους και άλλα στην Βουλή

Ο υπουργός Εσωτερικών απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Είναι εντυπωσιακό πώς ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει κάθε μέρα την άποψή του στο σοβαρό ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού παίζοντας μαζί τους παιχνίδια εντυπώσεων.

Ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τη δική του νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ακόμα και με την Πρόταση Νόμου που κατέθεσε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019, σήμερα προτείνει 4 έδρες γεωγραφικά κατανεμημένες και μάλιστα σε ενιαία λίστα (!). Η ψήφος τους δηλαδή να μην έχει το ίδιο βάρος με αυτή των υπολοίπων και να μην μετράει στο πανελλαδικό ποσοστό.

Προφανώς, θεωρεί τους απόδημους Έλληνες πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ανάξιους να μπορούν να επιλέξουν το κόμμα της προτίμησής τους. Ενδεχομένως αύριο να προτείνει κάτι άλλο, κάτι άλλο ακόμη πιο αντισυνταγματικό.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η υπογράφουσα την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής κα Τζάκρη, διαφωνεί με την αρμόδια τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ κα Τζάκρη όπως αυτή εκφράστηκε στον «Εθνικό Κήρυκα».

Προτείνουμε στην αξιωματική αντιπολίτευση να σοβαρευτεί επιτέλους και να υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, ως ελάχιστο δείγμα υπευθυνότητας.

Είναι πλέον προφανές ότι ένα είναι το κόμμα που φοβάται την ψήφο των εκτός Ελλάδος εκλογέων: ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή όπου και θα κληθούν να τοποθετηθούν ενώπιον των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Με παρέμβασή του δε στην Βουλή ανέγνωσε αυτολεξεί το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης της κα Τζάκρη για να προσθέσει «Της ζητούν να εκφράσει την γνώμη της για τους περιορισμούς. Απαντώντας χαρακτηρίζει αυτούς τους περιορισμούς υποτιμητικούς και προσβλητικούς. Οι μόνοι περιορισμοί που υπάρχουν είναι τα έτη παραμονής στην χώρα και η φορολογική δήλωση. Δεν υπάρχουν άλλοι. Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρήσει από την καθαρή θέση της κα Τζάκρη είναι δικαίωμά του. Αλλά δεν γίνεται άλλα να λέτε στην εφημερίδα των απόδημων και άλλα στην Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να κάνει τους έλληνες του εξωτερικού μια ξεχωριστή δεξαμενή σαν να μην είναι έλληνες πολίτες».

ΚΙΝΑΛ προς ΣΥΡΙΖΑ: αφήστε τις υποκρισίες

Από το Κίνημα Αλλαγής η κυρία Ευαγγελία Λιακούλη είπε «η κα Τζάκρη είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει όλους τους περιορισμούς όταν γίνει κυβέρνηση. Θα κάνει άρση όλων των περιορισμών που τέθηκαν ώστε ελεύθεροι να μπορούν όλοι να ψηφίσουν. Αυτό είπε ρε παιδιά, πως μπορούμε να διαβάζουμε αλλιώς τις λέξεις;

Οι περιορισμοί μπήκαν ώστε να καμφθούν οι ενστάσεις των κομμάτων και να πιάσει το νομοσχέδιο τις 200 ψήφους που προβλέπει Σύνταγμα

Εμείς σήμερα αισθανόμαστε δικαίωση γιατί από τότε ζητούσαμε την άσκηση του δικαιώματος χωρίς κανένα περιορισμό.

Η υποκρισία σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να εκφράζει καμία παράταξη. Είναι υπερεθνικό θέμα που έχει μεγάλης αξίας δημοκρατικό πρόσημο. Να συζητήσουμε για να γίνουν κατανοητές οι θέσεις».

ΚΚΕ: λαγός της κυβέρνησης η Τζάκρη

Από το ΚΚΕ ο κ. Μανώλης Συντυχάκης υποστήριξε «ανακύπτει θέμα με ευθύνη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ/ Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία έρχεται η κα Τζάκρη – όχι τυχαία καθώς είναι υπεύθυνη αποδήμου ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ – και δίνει την πάσα στον κ. Βορίδη και ανοίγουν και οι δύο ένα ζήτημα κατάργησης αυτών των κριτηρίων. Προφανώς η κα Τζάκρη έρχεται με ρόλο λαγού της ΝΔ και προκαλεί συζήτηση για να αμφισβητηθεί και αναθεωρηθεί αυτό που τα κόμματα είχαν ψηφίσει στην Βουλή πριν λίγοι καιρό. Εκτός αν υπάρχουν και άλλες συνεννοήσεις μεταξύ Μητσοτακη και Τσίπρα».

Τέλος, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης υπενθύμισε ότι το κόμμα του διαφωνούσε με τους περιορισμούς στην ψήφο των απόδημων ωστόσο πρόσθεσε ότι «υπάρχει υπόγεια ατζέντα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ».

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος που θέτει τους αυστηρούς περιορισμούς στην ψήφο των απόδημων εγκρίθηκε το 2019 με ευρύτατη συναίνεση.

Η αρχική πρόταση της ΝΔ προέβλεπε την ελεύθερη συμμετοχή όλων των ελλήνων του εξωτερικού στην εξ αποστάσεως διαδικασία αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Τότε υπερ της αρχικής πρότασης εκφράστηκαν ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση διαμορφώνοντας πλειοψηφία 190 βουλευτών. Ωστόσο, η άμεση εφαρμογή αλλαγών στην εκλογική νομοθεσία απαιτεί πλειοψηφία 200 βουλευτών. Υπο αυτό το δεδομένο η κυβέρνηση αναζήτησε συναινέσεις με το ΚΚΕ καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε στην πρόταση για δύο χωριστές εκλογικές διαδικασίες, ελλήνων του εσωτερικού και εξωτερικού. Η συναίνεση του Περισσού αποσπάστηκε με την υιοθέτηση των αυστηρών περιορισμών.

You may also like