Σε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης μετατράπηκε η Βουλή κατά τη συζήτηση άρσεων ασυλίας. Μεταναστευτικό, ακροδεξιά ακόμη και οι σχέσεις με την Τουρκία πυροδότησαν ένταση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Αντιπαράθεση για μεταναστευτικό και ακροδεξιά
Με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον απόντα από τη συνεδρίαση Μάκη Βορίδη, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας έκανε λόγο για «ρατσιστικές κορώνες» και τοποθέτηση «του ρατσιστή χουντικού Βορίδη» στο υπουργείο Μετανάστευσης.
«Ελλείψει θέσεων η Ζωή Κωνσταντοπούλου προσβάλλει την κυβέρνηση. Να απαλειφθούν από τα πρακτικά οι απαξιωτικοί και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νότης Μηταράκης.
«Κύριε Μηταράκη, εσείς πήγατε για μπάνιο ενώ είχατε εδώ δουλειά και αποκεφαλιστήκατε από υπουργός. Κάποιοι πάλεψαν για τη Δημοκρατία, και αυτός δεν ήταν ο «χουντικός» Βορίδης. Έχετε και υπουργό που ήταν αρνητής του Ολοκαυτώματος. Να τος, ήρθε!», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου προς τον Άδωνι Γεωργιάδη που εκείνη την ώρα έμπαινε στην αίθουσα της Ολομέλειας.
Επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση για διγλωσσία ως προς την Τουρκία: «Την ώρα που ακούμε πατριωτικές κορώνες για την κυβέρνηση Ερντογάν την ίδια στιγμή η κυβέρνησή σας χαρακτηρίζει την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα».
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο Νίκος Παππάς από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας πως η ΝΔ «δεν δικαιούται να καταγγέλλει την Ακροδεξιά, γιατί έχει στις τάξεις της στελέχη του ΛΑΟΣ».
Απάντηση Άδωνι Γεωργιάδη
Στην αντιπολίτευση απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Απευθυνόμενος προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πώς «οι ύβρεις από τον κύριο Παππά είναι έπαινος για εμένα. Έχει κενά μνήμης όμως. Να του θυμίσω ότι η Χρυσή Αυγή γεννήθηκε στην πλατεία των αγανακτισμένων παρέα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και εμείς ήμασταν μέσα στη Βουλή με συναδέλφους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και δώσαμε την μάχη για να μείνει η χώρα στο ευρώ όταν εσείς ήσασταν απ έξω. Όμως, θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος ότι δεν είχαν ευθύνη όταν πολεμούσαν το μνημόνιο δίπλα με τους Χρυσαυγίτες. Να θυμίσω λοιπόν ότι η συμμαχία τους επισημοποιήθηκε όταν καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΧΑ έριξαν την κυβέρνηση. Μην μας κοροϊδεύετε. Όχι μόνο ρίξατε την κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου με την ΧΑ αλλά κάνατε και τα εξής. Η τότε Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η δική σας πρόεδρος ήταν εκείνη που υποστήριζε και προστάτευε την ΧΑ μέσα στο κοινοβούλιο σε κάθε συνεδρίαση. Έφτασε στο σημείο να θέσει ζήτημα ορθής λειτουργίας του κοινοβουλίου γιατί κάποιοι βουλευτές της ΧΑ ήταν προφυλακισμένοι. Εσείς επί 5 χρόνια κυβέρνηση δεν βρήκατε αίθουσα να κάνετε το δικαστήριο της ΧΑ. Για τέτοια συμμαχία και προστασία μιλάμε.
Η δίωξη της ΧΑ ως εγκληματική οργάνωση έγινε επί Σαμαρά Βενιζέλου το 2013. Το αποτέλεσμα της δίκης βγήκε με κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2020. Τόσο πολύ πολεμήσατε τη Χρυσή Αυγή. Το ποιος είχε πραγματική πολιτική συμμαχία με τη Χρυσή Αυγή; Εσείς και εσείς προσωπικά. Σε εμένα ύφος δεν σας παίρνει» είπε.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε με αφορμή τις αιτιάσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου ότι «ποτέ στη ζωή μου δεν έχω υπάρξει αρνητής του Ολοκαυτώματος. Με έχει συγχωρέσει η εβραϊκή κοινότητα επειδή είχα επιτρέψει να συνδεθεί το όνομά μου με το βιβλίο Πλεύρη, το οποίο αποτάσσομαι μετά βδελυγμίας. Αντιθέτως εσείς είστε σφοδρή αντισημίτης, επιτίθεστε στο Ισραήλ. Δεν έχετε πει μια κουβέντα για τους κρατούμενους των τρομοκρατών της Χαμάς».
«Μας το παίζετε διαπρύσιος προστάτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπήρξατε δικηγόρος Αλεξάντερ Βίνικ; Ήταν αυτός ο πρώτος κρατούμενος των ΗΠΑ που ζήτησε ο Πούτιν να επιστραφεί στη Ρωσία; Ποια είναι η σχέση σας με το καθεστώς της Ρωσίας που καταγγέλλεται για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Προφανώς εσείς μαθήματα περί πολιτικών κρατουμένων δεν μπορείτε να μας κάνετε. Είστε δικηγόρος διαφόρων σκοτεινών υποθέσεων – σας έχει καταγγείλει και η ομάδα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για υπεράσπιση βιαστών. Καλά κουνάτε το δάχτυλο, αλλά αποφεύγετε να δείτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη. Δεν έχετε το ηθικό δικαίωμα να μου κάνετε υποδείξεις κυρία μου. Να μου ζητήσετε συγγνώμη», κατέληξε ο κύριος Γεωργιάδης.
Ανταπαντώντας η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για «οχετό». «Κύριε Γεωργιάδη δεν ξέρω, αν ευθύνομαι που έκλεισε η φωνή σας και είστε σε εκνευρισμό και αρχίσατε να επιτίθεστε στους βουλευτές μας. Την εξαλλοσύνη θα πρέπει να την αντιμετωπίσετε», ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία στη συνέχεια προκάλεσε μεγάλη ένταση στην αίθουσα καθώς αναφέρθηκε σε πληροφορίες που λένε πως ο δολοφόνος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδας Κορκονέας ήταν στον βιβλιοπωλείο του κ. Γεωργιάδη λίγο πριν την ανθρωποκτονία.
Κόντρα και ανάμεσα στους μειονοτικούς βουλευτές
Με αφορμή την άρση ασυλίας του βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Οζκιούρ Φερχάτ, ο μειονοτικός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιλχάν Αχμέτ τον αποκάλεσε «χειραγωγούμενο όργανο από το τουρκικό προξενείο» με τον Φερχάτ να ανταπαντά ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ «προδίδει τους μειονοτικούς». Μάλιστα ο κ. Ιλχάν προκειμένου να υποστηρίξει τις καταγγελίες του παρέπεμψε στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2023 για ξένες παρεμβάσεις στις εθνικές εκλογές.