Την διαμόρφωση μιας συνθήκης για την τεχνητή νοημοσύνη και την δημιουργία μεγαλύτερης «ορατότητας» για το έργο και την δράση του Συμβουλίου της Ευρώπης, έθεσε ως προτεραιότητες της προεδρίας του ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος.
Ο κ. Ρουσόπουλος ενημέρωσε σχετικά της συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και ανέδειξε τις σταθερές προτεραιότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως είναι το κράτος Δικαίου, το Κυπριακό και η Ουκρανία, υπογράμμισε ωστόσο ότι οι πρωτοβουλίες της προεδρίας του θα επικεντρωθούν σε δύο σημεία:
– Η μία είναι να διαμορφωθεί μια νέα Συνθήκη -η οποία ήδη έχει ξεκινήσει- που αφορά την τεχνητή νοημοσύνη και τους κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν για τη Δημοκρατία και δη για την αυτονομία από την αλόγιστη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Κι όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος: «Καλοδεχούμενη βεβαίως η τεχνολογική εξέλιξη, αλλά θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια σε συνεργασία και με τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, όχι μόνο με τα κράτη, έτσι ώστε να μην κινδυνεύει αυτό που ονομάζεται αυτονομία των πολιτών».
– Η δεύτερη προσπάθεια είναι να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ορατότητα για το τι πραγματικά είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του διότι μία εβδομάδα μετά την εκλογή του, από κει που η Ελλάδα ήταν στην 43η θέση από άποψη ενδιαφέροντος των πολιτών της προς το Συμβούλιο της Ευρώπης, ήταν στην 3η θέση.
Ρουσόπουλος: Υπάρχουν 2.450 εκκρεμείς υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο
Όπως ενημέρωσε ο κ. Ρουσόπουλος, ζήτησε ήδη να δει πόσες ανεκτέλεστες υποθέσεις υπάρχουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και όπως διαπίστωσε, σήμερα υπάρχουν μόλις 67 από τις 495 που ήταν το 2013. «Είναι μια τεράστια πρόοδος για την Ελλάδα» όπως είπε, ωστόσο, υπογράμμισε ότι υπάρχουν εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (σήμερα είναι 2.450, δηλαδή το 3,6% από το σύνολο τους, που φτάνει τον αριθμό 68.450).
Απαντώντας ο κ. Ρουσόπουλος στο ερώτημα του Αλέξανδρου Καζαμία από την Πλεύση Ελευθερίας σχετικώς με το πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει την ευαίσθητη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διότι ως βουλευτής της πλειοψηφίας βρίσκεται στο ενδιάμεσο μιας αντίφασης, τόνισε ότι δεν υπάρχει δίλημμα σε ότι έχει να κάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Οφείλεις να ακούσεις αυτό που έχουν να σου πουν και να το ερευνήσεις κι αυτό είναι κάτι που αποτελεί σταθερό κανόνα ζωής και σας διαβεβαιώ ότι δεν θα υπάρχει κανένα τέτοιο δίλημμα για μένα» είπε χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ρουσόπουλος διαβεβαίωσε τα μέλη των συναρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών ότι οι απόψεις του είναι ταυτισμένες με αυτές του Συμβουλίου της Ευρώπης και αντικατοπτρίζονται σε αυτό που ονομάζεται «δημοκρατικά δικαιώματα» είτε πρόκειται για τις μειονότητες, είτε για εκείνους που αδικούνται στις χώρες τους.
Λαμβάνοντας την αφορμή από τις τοποθετήσεις βουλευτών των κομμάτων, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι ο μεγάλος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι ο λαϊκισμός. Εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει ολοένα και αυξανόμενος λαϊκισμός και ότι οι λαϊκιστές που ακολουθούν τον όχλο, αντί για ηγέτες που ηγούνται των λαών τους, επικρατούν όλο και περισσότερο και εξέφρασε τον «φόβο» του ότι αυτό θα το δούμε και στις προσεχείς Ευρωεκλογές.
Ρουσόπουλος: Αμεσα επαφές με πρόεδρο Ευρωκοινοβουλίου και ΟΗΕ
Σε ό,τι αφορά στον ρόλο ως προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει, ο κ. Ρουσόπουλος, ενημέρωσε ότι -όπως ήδη ξεκίνησε να έχει επαφές με τα όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης- θα συναντηθεί με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, θα έχει επαφές στην Κομισιόν και με την ηγεσία του ΟΗΕ.
Εξάλλου, ο κ. Ρουσόπουλος, ενημέρωσε ότι ο ρόλος του ως προέδρου της Επιτροπής Μετανάστευσης οδήγησε στο να εκτιμήσουν «οι αντίπαλοί του» ότι λειτούργησε υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τέλος, σε απάντηση σχετικών ερωτημάτων διαβεβαίωσε ότι οι πρωτοβουλίες που θα λάβει θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση, και δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να κάνει τα «στραβά μάτια» για τίποτα.