Πολιτική

Βουλή: Ακρίβεια και στήριξη νοικοκυριών στην σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα

Σφοδρή σύγκρουση για την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και τις πολιτικές που προστατεύουν κοινωνία και επιχειρήσεις από την παρατεταμένη κρίση ενέργειας είχαν στην Ολομέλεια της Βουλή Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση κάνει ότι είναι δυνατόν, εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων, για να στηρίξει την κοινωνία και τους πιο ευάλωτους κατηγορώντας παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό, καταστροφολογία και «επικίνδυνες προθέσεις» σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσης και ασύμμετρων απειλών. Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας έριξε την ευθύνη στην κυβέρνηση και μίλησε για «ακρίβεια Μητσοτάκη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «Η Ελλάδα προχωρά δίχως να κοιτά πίσω. Αναγνωρίζει τις δυσκολίες που φέρνει η παγκόσμια κρίση και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών. Θωρακίζει τα εθνικά της συμφέροντα. Η σημερινή συνεδρίαση δεν είχε καμία ερώτηση. Είχε μόνο την απάντηση που δίνουν οι πολίτες οι οποίοι αν και δοκιμάζονται νιώθουν την πολιτεία να στέκετε δίπλα τους. Πιστεύουν στην επόμενη ημέρα γιατί ξέρουν ποιοι μπορούν να χτίσουν τις επόμενες ημέρες με συνέπεια κι σταθερότητα» .

Ανοικτό ενδεχόμενο επιδότησης diesel κίνησης

Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα στήριξης για την απορρόφηση της αύξησης στο πετρέλαιο κίνησης. «Μας απασχολεί το θέμα του diesel. Δεν το είχαμε υπολογίσει πριν από δυο μήνες. Μετράμε τις δυνατότητές μας και θα δούμε αν μπορούμε να φέρουμε κάτι για το diesel κίνησης. Έχετε δίκιο όταν λέτε ότι επηρεάζει το κόστος των μεταφορών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

« Στηρίζουμε την κοινωνία. Δεν είμαστε κόμμα των λίγων, είμαστε κόμμα των πολλών. Αν εφαρμόζονταν όσα λέτε κ. Τσίπρα η χώρα θα χρεοκοπούσε σε ένα μήνα» τόνισε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Δεν βρήκατε ούτε μια λέξη για να κατονομάσετε τον ένοχο της ακρίβειας. Τη Ρωσία. Η κρίση έχει όνομα. Είναι η εκβιαστική χρήση των ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία. Όπως η Ρωσία με τα κανόνια της ανατινάζει την ασφάλεια έτσι και με το φυσικό αέριο πιέζει την ευημερία των Ευρωπαίων. Οι αυξήσεις έχουν συγκεκριμένη αιτία και διεύθυνση».

Η κόντρα πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επεκτάθηκε και στον χρόνο των εκλογών με τον κ. Τσίπρα να ζητά και πάλι άμεση προσφυγή στις κάλπες και τον κ. Μητσοτάκη να αποδίδει στον συνομιλητή του «αδυναμία αντίληψης της πραγματικότητας».

«Αφού ισχυρίζεστε ότι προηγείστε τι φοβάστε κ. Μητσοτάκη. Προκηρύξτε εκλογές να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος. Προκηρύξτε εκλογές να ανασάνει ο τόπος» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρωθυπουργό να απαντά στην δευτερολογία του «Είμαστε κοντά στις εθνικές εκλογές κ. Τσίπρα και εσείς μιλήσατε συνολικά πάνω από 1 ώρα. Απευθυνθήκατε στον Ελληνικό λαό απαιτώντας να με αντικαταστήσετε. Όμως, πόσο χρόνο αφιερώσατε για να τους πείτε τι ακριβώς θα κάνετε; Αφιερώσατε μόλις 30 δευτερόλεπτα για πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Βέβαια όσο περισσότερο μιλάτε τόσο περισσότερο αποδυναμώνονται τα επιχειρήματα σας. Ότι έρχεστε σήμερα και μας λέτε όσα λέγατε το 2014 δείχνει τραγική ανευθυνότητα και πλήρη αδυναμία αντίληψης της πραγματικότητας δείχνει ότι έρχεστε σήμερα και λέτε όσα λέγατε το 2014. Μας είπατε ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας αστάθειας γιατί η πολιτική που ακολουθούμε δεν συμβαδίζει με όσα εσείς πιστεύετε. Δεν είναι το έβδομο θαύμα του κόσμου η Ελληνική οικονομία όπως έγραψαν οι F.T. Σας διαβεβαιώνω ότι όποιος μιλά καλά για την Ελλάδα δεν παίρνει ναρκωτικά ούτε παίρνει χρήματα από την κυβέρνηση».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπορούμε να στηρίξουμε την κοινωνία με περισσότερα μέτρα

Με το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να στηρίξει με μέτρα την κοινωνία χάρη στην ανάπτυξη, ξεκαθαρίζοντας για άλλη μια φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας έκλεισε τις ομιλίες του στη Βουλή στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την ακρίβεια.

Ξεκινώντας την δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι θα πρέπει να πει στους λογογράφους του «ότι το αξίζουμε καλύτερα ήταν το βασικό σύνθημα της ΝΔ στις εκλογές του 2019. Εσείς που μιλούσατε για φαντασία στην εξουσία θα έπρεπε να είστε πιο ευρηματικός».

«Μου έκανε εντύπωση κ. Τσίπρα πως είναι δυνατόν ταυτόχρονα να είμαστε νεοφιλελεύθεροι και παράλληλα να κάνουμε έφοδο στο κράτος με διορισμούς κολλητών και φίλων» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδκά στο θέμά της ΔΕΗ λέγοντας ότι «παραλάβαμε την ΔΕΗ η οποία ήταν στα όρια της χρεοκοπίας με τον ορκωτό λογιστή να αρνείται να υπογράψει τα στοιχεία. Αυτή ήταν η κατάσταση της εταιρείας όταν παραλάβαμε. Κάνατε και μια αναφορά στην τιμή της μετοχής η οποία είναι σημαντική γιατί η αξιοπιστία μιας επιχείρησης κρίνεται πρωτίστως από τους επενδυτές. Μεσοσταθμικά κάτω από 2 ευρώ επι δικών σας ημερών και η αξία σήμερα είναι 4 φορές από την αξία που μας παραδώσατε»

«Μιλήσατε για βίαιη απολιγνιτοποίηση. Ρωτήστε τους συμβούλους σας πόση ενέργεια παράγαμε το 2015 από λιγνίτη; 20 τεραβατώρες και το 2019 10 τεραβατώρες. Ή απόφαση γρήγορης απολιγνιτοποίησης ήταν περιβαλλοντικά και οικονομικά ορθή σύμφωνα με όσα γνωρίζαμε το 2019 και 2020 Κανείς τότε δεν μπορούσε να προβλέψει αυτό που συμβαίνει σήμερα» είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κενό στις ΑΠΕ την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Εκτίμησε, επίσης, ότι «η κατάσταση με τις υπερβολικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου δεν θα κρατήσει 5 – 10 χρόνια» ερωτώντας τον Αλέξη Τσίπρα «τι ακριβώς κανατε εσείς για τις ΑΠΕ; Το μεγάλο κενό στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ έγινε τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν υπήρχε αυτό το κενό σήμερα θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη παραγωγή φθηνότερης ενέργειας. Αυτή είναι η δική σας παρακαταθήκη της δήθεν φιλοπεριβαλλοντικής αριστεράς».

«Μιλήσατε για την αδιαφορία κυβέρνησης να φορολογήσει υπερκέρδη εταιρειών. Ο μηχανισμός που επιβάλλαμε και λειτουργεί είναι μηχανισμός που δεν επιτρέπει κάν την παραγωγή υπερκερδών γιατί έρχεται και τα παίρνει αμέσως προς το ταμείο μετάβασης. Αυτός ο μηχανισμός υιοθετήθηκε από την ΕΕ. Η Ελλάδα υπήρξε και σε αυτόν τον τομέα πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη. Είμαι ικανοποίημένος από το γεγονός ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι σε θέση να παράγει ευρωπαίκές πολιτικές».

Επιτυχία ότι συντάσσονται μαζί μας χώρες της ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Κάνοντας αναφορά στην ανάγκη πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «από την πρώτη στιγμή ήμασταν υπέρμαχοι επιβολής κάποιπου είδους πλαφόν σε ευρωπαίκό επίπεδο και όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια ήταν λίγοι αυτοί που το πίστευαν. Σήμερα το στηρίζουν περισσότεροι και μπορούμε να εξασφαλίζουμε την στήριξη ευρωπαϊκής επιτροπής για να υιοθετηθεί. Αυτό είναι μια επιτυχία».

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της κυβέρνησης και έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι για τις παρεμβάσεις αλλά δυσαρεστημένοι γιατί σήμερα – δεν υπάρχει ομιλία μου που να μην αναφέρω ότι η χώρα αντιμετωπίζει ακόμα πολλά προβλήματα και οι χαμηλοί μισθοί και πρέπει να κάνουμε άλμα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας για να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αλλά εδώ μιλάμε για πολιτικές και πως μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό το στόχο».

Η ανάπτυξη μας επιτρέπει να στηρίζουμε με μέτρα την κοινωνία

«Δημιουργούμε ανάπτυξη και μπορούμε να στηρίξουμε με περισσότερα μέτρα την κοινωνία. Η Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου είναι επιτυχία συνολικά για την χώρα και για τα επόμενα χρόνια. Μιλήσατε απαξιωτικά για τις επενδύσεις που έρχονται στην Ελλάδα. Οι επενδυτές προσβλέπουν σε υπεραξία. Οι επενδύσεις τις θέλουμε γιατί δημιουργούν καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αύξηση του κατώτατου μισθού σημειώνοντας ότι «πλέον είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο» και, όπως είπε, «θα έρθει και άλλη αύξηση του κατώτατου μισθού που είναι απαραίτητη«.

«Σήμερα υπάρχει οικονομία που δουλεύει παράγει επενδύσεις γίνονται και επιχειρήσεις ανοίγουν. Ζήτησα στοιχεία από το ΓΕΜΗ που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρώτο εξάμηνο 2022 συστάσεις επιχειρήσεων πάνω από 34.000, διαγραφές 9.000. Κάτι κινείται σήμερα στην ελληνική οικονομία προς την σωστή κατεύθυνση. Δεν πανηγυρίζουμε γιατί ξέρουμε τις μεγάλες δυσκολίες. Δεν αρνούμαστε όμως ότι οι παρεμβάσεις που κάνουμε είναι σημαντικές και κινούνται στα πλαίσια δημοσιονομικής πειθαρχίας» είπε ο πρωθυπουργός.

Εκλγογές στο τέλος της τετραετίας

«Είμαστε κοντά στις εθνικές εκλογές, εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, μιλήσατε συνολικά πάνω από 1 ώρα. Απευθύνεστε στον λαό απαιτώντας να με αντικαταστήσετε, πόσο χρόνο αφιερώσατε για να πείτε τι θα κάνετε; 30 δευτερόλεπτα αφιερώσατε στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Βέβαια όσο περισσότερο μιλάτε τόσο περισσότερο αποδυναμώνονται τα επιχειρήματα σας. Τραγική ανευθυνότητα και πλήρη αδυναμία αντίληψης της πραγματικότητας δείχνει ότι έρχεστε σήμερα και λέτε όσα λέγατε το 2014. Μας είπατε ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας αστάθειας γιατί η πολιτική που ακολουθούμε δεν συμβαδίζει με όσα εσείς πιστεύετε. Δεν είναι το έβδομο θαύμα του κόσμου η Ελληνική οικονομία όπως έγραψαν οι Financial Times. Σας διαβεβαιώνω ότι όποιος μιλά καλά για την Ελλάδα δεν παίρνει ναρκωτικά ούτε παίρνει χρήματα από την κυβέρνηση» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του.

Πρωτολογία Μητσοτάκη: Πρόσκαιρη η κρίση, δεν θα μας λυγίσει

Το μήνυμα ότι η κρίση της ακρίβειας είναι «πρόσκαιρη» και η Ελλάδα «δεν θα λυγίσει από αυτή» έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την ακρίβεια στην «Ώρα του Πρωθυπουργού».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα μέτρα στήριξης μόνο για το 2022 θα φτάσουν τα 13 δισ. ευρώ,  διεμήνυσε ότι η πολιτική των  επιδοτήσεων, της μείωσης φορολογίας και της ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος θα συνεχιστεί και το 2023 ενώ άφησε ανοιχτό παράθυρο για παρέμβαση και στην τιμή του ντίζελ κίνησης.

Παράλληλα επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι πουθενά στην ερώτησή του δεν υπήρχε η αναφορά στην εισβολή της Ρωσίας ως γεννεσιουργό αιτία της κρίσης τονίζοντας ότι με τα μέτρα 25 δισ. που εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη φετινή ΔΕΘ η χώρα θα χρεοκοπούσε μέσα σε έναν μήνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης, στον θάνατο του Αλέξανδρου Νικολαΐδη για τον οποίο είπε ότι «ήταν ένας πρωταθλητής της ζωής ακόμα και με τα λόγια που μας αποχαιρέτησε»

Η πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ώρα του Πρωθυπουργού – Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση

Live | Ώρα του Πρωθυπουργού – Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Friday, October 14, 2022

Βλέπουμε διαφορετικά από τον ΣΥΡΙΖΑ τις αιτίες και τις απαντήσεις στην ακρίβεια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στον θάνατο του Αλέξανδρου Νικολαΐδη λέγοντας ότι «είναι μια στενάχωρη ημέρα η σημερινή. Να καταθέσω την θλίψη μου, πιστεύω εκφράζω την οδύνη όλη μας, για την τόσο σκληρή απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαϊδη. Ήταν πρωταθλητής της ζωής της έδωσε νόημα ακόμα και με τα λόγια που μας άφυσε φεύγοντας από αυτή. Ευγενικός πολιτικός αντίπαλος. Τα θερμά μου συλληπητήρια στους δικούς του ανθρώπους και στην παράταξη που υπηρέτησε με συνέπεια».

Ερχόμενος στο θέμα της ακρίβειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «δέχθηκα πρόθυμα σήμερα να απαντήσω στην ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για 2 λόγους:

– Το θέμα της είναι η ακρίβεια. Μια απειλή που πολιορκεί όλες τις χώρες και τον τόπο μας. Εχετε δίκιο να λέτε ότι είναι το θέμα που απασχολεί ολους τους πολίτες

– Για να μου δοθεί μια ευκαιρία όχι τόσο ενώπιον του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά ενώπιον του ελληνικού λαού να ξεκαθαρίσω αλήθειες και ψέματα γύρω από τα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία

«Το παράδοξο της ιστορίας είναι ότι δεν διαφωνούμε στις διαπιστώσεις. Πράγματι παρά τις γενναίες παρεμβάσεις οι λογαριασμοί παραμένουν υψηλοί. Η λειτουργία επιχειρήσεων γίνεται πιο αγχώδης και πιο δύσκολη εξίωση η λειτουργία νοικοκυριών. Με τον ΣΥΡΙΖΑ όμως βλέπουμε διαφορετικά τις αιτίες και τις απαντήσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Τσίπρας δεν βρήκε κουβέντα για την εισβολή της Ρωσία ως αιτία της ακρίβειας

«Λυπάμαι γιατί σε ένα κείμενο μιας σελίδας που μου κατέθεσε ο κ. Τσίπρας χωρέσατε τρια αυθαίρετα συμπεράσματα που καταλήγουν σε δυο αμήχανα ερωτήματα. Τα οποία δηλώνουν είτε επικίνδυνη άγνοια ή επικίνδυνες προθέσεις με παρούσα παντού την καταστροφολογία. Στις 474 λέξεις της ερώτησής σας δεν βρήκατε ούτε μια για να κατονομάσετε τον ένοχο της παγκόσμιας κρίσης του πληθωρισμού την ρωσική εισβολή» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως παρατήρησε «αν κάποιος δεν γνώριζε τίποτε για όσα έχουν συμβεί στον κόσμο θα πίστευε ότι τάχα η ακρίβεια οφείλεται στην κυβέρνηση. Ότι η ακρίβεια και η μεγαλύτερη έκρηξη παγκοσμίως δεν οφείλεται σε ένα παράλογο πόλεμο και τους ωμούς εκβιασμούς της Ρωσίας με μοχλό το φυσικό αέριο – τα ξεχάσατε όλα αυτά δεν είπατε τίποτα – Θα περίμενα σήμερα κατ’ ελάχιστο έστω και αργοπορημένα για λίγους εθνικούς και οικονομικούς μια ξεκάθαρη καταδίκη του Πούτιν και να παραδεχθείτε ότι ο παρολίγον δανειστής σας το 2015 αποτελεί κίνδυνο για τη σταθερότητα και την πρόοδο των λαών».

«Η παγκόσμια και ελληνική ακρίβεια έχει όνομα και είναι η εκβιαστική χρήση των ορυκτών καυσίμων από την Ρωσία ως ασύμμετρου όπλου κατά της Ε.Ε. όπως η Ρωσία με κανόνια ανατινάζει τα σύνορα και ασφάλεια της ηπείρου έτσι και με το φυσικό αέριο τινάζει την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτό είναι και το τίμημα που πρέπει να καταβάλουμε ώστε να μην υπάρξει ξανά απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης και να μην υπάρχουν εξαρτήσεις από απρόβλεπτους και επικίνδυνους προμηθευτές. Αυτή η κρίση θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς την απανθρακοποίηση. Την προηγούμενη Παρασκευή για πρώτη φορά για αρκετές ώρες στην χώρα όλη η ενέργεια παρήχθη από ΑΠΕ» υπενθύμισε ο πρωθυπουργός.

Οι τρεις αυθαίρετοι ισχυρισμοί Τσίπρα

Ο Κυρίακος Μητσοτάκης στη συνέχεια επανήλθε στους 3 αυθαίρετους ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα με τους οποίους, όπως είπε, επιχειρεί να κατασκευάσει εθνικούς εχθρούς για διεθνή προβλήματα: «Η χώρα μας δεν είναι όπως ισχυρίζονται στελέχη ΣΥΡΙΖΑ ούτε πρώτη στον πληθωρισμό ούτε στην ενεργειακή ακρίβεια. Επιλέγετε όσα θέλετε και όχι όσα αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει λίγο υψηλότερο πληθωρισμό από τον μέσο όρο της ΕΕ υπάρχουν όμως ουκ ολίγες χώρες που έχουν πληθωρισμό πάνω από 15% όπως Ολλανδία, Εσθονία, Τσεχία, Λιθουανία κ.α.»

«Σε μια μεγάλη καταιγίδα η πατρίδα μας αμύνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στήριξη του εισοδήματος κόντρα στις ανατιμήσεις. Μόνο για το 2022 τα μέτρα στήριξης πλησιάζουν τα 13 δισ. ευρώ» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Μας είπατε ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη ενέργεια. Αναφερθήκατε σε στοιχεία κόστους ενέργειας σε σχέση με διαθέσιμο εισόδημα. Ας δούμε τα απόλυτα στοιχεία. Τιμή ηλεκτρικής ενέργειας με ΦΠΑ Σεπτέμβριος 2022: Αθήνα 23,23 σεντ/ κιλοβατώρα. Μαδρίτη 42 σεντ/κιλοβατώρα. Βρυξέλλες 53, Ρώμη 40, Άμστερνταμ 67. Αυτές είναι οι τιμές που πληρώνουν οι Έλληνες σε σχέση με όσα πληρώνουν οι Ευρωπαίοι. Σταματήστε επιτέλους τα ψέματα και την παραχάραξη της ιστορίας» απάντησε στους ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα.

Όπως είπε «με τις επιδοτήσεις που δίνουμε το κόστος για τους Έλληνες είναι χαμηλότερο σε σχέση με άλλες χώρες ΕΕ. Αν υιοθετούσαμε το Ιβηρικό μοντέλο που μας προτείνετε κ. Τσίπρα οι τιμές θα ήταν υψηλότερες».

Εισπράξαμε 2,7 δισ. ευρώ σε 3 μήνες από την φορολόγηση των υπερκερδών

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στην κριτική περί της φορολόγησης των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας «και ότι αφήνουμε την κερδοσκοπία παντελώς ανεξέλεγκτη όταν από αυτό το βήμα πρώτος μίλησα για φορολόγηση 90% για την περίοδο εως Ιούλιο 2022 με βεβαιωμένα έσοδα που θα υπολογιστούν από την ΡΑΕ. Πόσα εισπράξαμε από τον μηχανισμό ανάκτησης συγκυριακών εσόδων; 2,7 δισ. ευρώ σε 3 μήνες. Και αυτός ο μηχανισμός υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρα κάτι καλό κάνουμε»

«Κάνατε αναφορά και στα υπερέσοδα των εταιρειών πετρελαιοειδών. Μετά από δική μου πρόταση θα υπάρξει σε επίπεδο ΕΕ ειδική πρόβλεψη φορολόγησης των υπερεσόδων και θα γίνει μέρος ευρωπαϊκού κανονισμού και θα ειπραχθούν τέλος του έτους αυτά τα χρήματα. Ολοι οι πολίτες γνωρίζουν εισπράττοντας τον λογαριασμό ρεύματος ότι το κράτος δαπανά μεγάλο ποσό για να απορροφήσει μεγάλο μέρος της αύξησης».

Ο πρωθυπουργός έκανε, επίσης, λόγο για «έμπρακτη πολιτική στήριξης για να μειώσουμε την επίπτωση μιας παγκόσμιας κρίσης» σχολιλάζοντας «φαντάζομαι κ. Τσίπρα θα έχετε δει και εσείς τις επιδοτήσεις στον δικό σας λογαριασμό ρεύματος».

Μύθος τα περί επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ

Ο ίδιος έκανε λόγο, επίσης, για «έναν ακόμα μύθο που διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως μαγική λύση αντιμετώπισης των υψηλών τιμών ενέργειας», την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. «Κάνετε κ. Τσίπρα αναλογίες με περιπτώσεις αναγκαστικής κρατικοποίησης για την διάσωσή τους. Δεν γνωρίζετε κ. Τσίπρα τις διαφορές του μπειλ άουτ; Η ΔΕΗ σήμερα δεν χρειάζεται μπειλ άουτ. Χρειαζόταν όταν την παραλάβαμε εμείς υπερχρεωμένη από εσάς. Αλλάξαμε τον τρόπο που διοικείτε η ΔΕΗ και η αξίας της υπερδιπλασιάστηκε. Αν δεν το κάναμε, σήμερα δεν θα μπορούσε να στηρίξει τους πολίτες. Δεν θα λεγόταν ΔΕΗ αλλά ΔΕΝ γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρχει»

«Η κρατικοποίηση της ΔΕΗ αν υπήρχε τρόπος να γίνει όσο θα στοίχιζε; Τι ακριβώς μας ζητάτε; Να ζημιωθεί το δημόσιο; Να γυρίσει ο Φωτόπουλος ή μήπως μια ΔΕΗ που θα δίνει προνομιακά συμβόλαια σε συγκεκριμένα συμφέροντα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Τα παραπάνω περιγράφουν όσα βλέπουν οι πολίτες σήμερα. Η Ελλάδα αντιστέκεται. Ουδέποτε εγώ ή στέλεχος κυβέρνησής μας ισχυριστήκαμε ότι έχουμε μαγικό τρόπο να εξαφανίσουμε τις επιπτώσεις ενός παγκόσμιου φαινομένου. Προσπαθούμε όμως να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις με μέτρα στοχευμένα. Η χώρα αμύνεται και προχωρά. Για το 2023 προβλέπεται αποθεματικό 1 δισ ευρώ για αντιμετώπιση συνεπειών ενεργειακή κρίσης και ακρίβειας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι η ΝΔ είναι ένα «κόμμα ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας. Κόμμα των πολλών».

«Τι κάναμε; Ένα από τα 3 μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας σύμφωνα με το ινστιτούτο Μπρίγκελ Όπως είπα τα 2/3 ενισχύσεων προέρχονται από τις εταιρείες ενέργειας και 1/3 από κρατικό προϋπολογισμό και αν υπάρχουν στρεβλώσεις στον τρόπο που εταιρείες τιμολογούν έχουμε την δυνατότητα και αυτές να τις εντοπίσουμε και να συλλέξουμε ακόμα περισσότερα έσοδα στον τελικό εκκαθαρισμό της χρονιάς. Και βεβαίως είναι η συνολική ανάπτυξη που μας δίνει τα επιπλέον εφόδια να στηρίξουμε την κοινωνία» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Δεν θα οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό

Τόνισε, μάλιστα, ότι «δεν πρόκειται να οδηγήσουμε την χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό που μας οδφήγησε σε μνημόνια. Το κεφάλαιο αυτό για την χώρα έχει κλείσει οριστικά. Οι λύσεις που προτείνετε εσείς κ. Τσίπρα μας οδηγούν εκεί. Τα 25 δισ ευρώ του πακέτου Θεσσαλονίκης μας οδηγούν εκεί. Αν ποτέ εφαρμόζατε το πρόγραμμά σας η χώρα θα χρεοκοπούσε σε ένα μήνα. Δεν θα συμβεί γιατί ο λαός θα εμπιστευτεί και πάλι την ΝΔ. Γι’ αυτό και έχετε την ευκαιρία να τάζετε ό,τι θέλετε αλλά θα περίμενα να έχετε μάθει κάτι από τις κωλοτούμπες σας της προηγούμενης περιόδου. Εσείς κ. Τσίπρα επιβαρύνατε την μεσαία τάξη και τους ευάλωτους με 29 φόρους και οι πολίτες δεν ξεχνούν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε 52 φόρους». Ο πρωθυπουργός άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης στην τιμή του ντίζελ κίνησης λέγοντας ότι  «μας απασχολεί το θέμα του diesel. Δεν το είχαμε υπολογίσει πριν από δυο μήνες. Μετράμε τις δυνατότητές μας και θα δούμε αν μπορούμε να φέρουμε κάτι για το diesel κίνησης. Έχετε δίκιο όταν λέτε ότι επηρεάζει το κόστος των μεταφορών».

«Εχουμε μια οικονομία η οποία αναπτύσσετε με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με ευρωζώνη με εξαγωγές να έχουν διπλασιαστεί, τα δημόσια έσοδα αυξάνονται και βέβαια ταυτόχρονα να είμαστε σε θέση να δρομολογούμε σημαντικό πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας και κυρίως πιο ευάλωτων. Εχουμε πάρει μέτρα θεωρώ σημαντικά που δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε αν δεν πετυχαίναμε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σταματήστε να λέτε ότι για την παγκόσμια κρίση φταίει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν σας πιστεύει κανείς. Σταματήστε και ας συζητήσουμε πως θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτής της εισαγόμενης κρίσης».

Επιδοτήσεις, μείωση φορολογίας και ενισχύση εισοδήματος το τρίπτυχο και το 2023

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «θα συνεχιστεί και το 2023 η τακτική μας: επιδοτήσεις, μείωση φορολογίας και ενίσχυση διαθέσιμου εισοδήματος. Μονιμοποιούμε μείωση 3 μονάδων στις εργοδοτικές εισφορές. Αυξάνουμε μόνιμα το διαθέσιμο εισόδημα 2.2 εκατ. εργαζόμενων μειώνοντας και το κόστος επιχειρήσεων, καταργούμε για πάντα και δια όλους την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Σχεδόν 2,5 εκατ συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους. Για παράδειγμα συνταξιούχος 750 ευρώ με μόνιμη αύξηση όφελος 53 ευρώ ετήσιο λίγο πάνω από 630 ευρώ και παράλληλα δικαιούται την έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ. Για τους επόμενους 12 μήνες συνολικό όφελος 850 ευρώ».

«Αυτό που θα πω είναι ότι σε μια πολύ σύνθετη πραγματικότητα σε μια χώρα όπως η δική μας που ακόμα είναι εξαρτημένοι από εισαγωγές χρειάζονται έξυπνες απαντήσεις και στον πληθωρισμό δεν μπορεί κανείς να απαντά πληθωριστικά συνθήματα. Δεν μπορεί να πιστεύει κανείς ότι στην Ελλάδα μπορεί ένα προϊόν να έχει προκαθορισμένη τιμή όταν αυξάνονται οι τιμές πρώτων υλών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εδώ και μήνες στην χώρα μας ισχύει το πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους στην πώληση όλων των βασικών ειδών» είπε ο πρόεδρος της κυβέρνησης.

«Ακούω να λέγονται πολλά για ελέγχους. Πότε έγιναν περισσότεροι έλεγχοι στην Ελλάδα από όσους γίνονται τα τελευταία χρόνια; Η αρχή έχει βεβαιώσει 6,5 εκατ. ευρώ πρόστιμα. Περίπου 1/10 παρανομούν σύμφωνα με στοιχεία. Υπάρχουν προβλήματα . Η καταστολή δεν αρκεί. Το καλάθι του νοικοκυριού είναι προσπάθεια που δρομολογείται και σε άλλες χώρες και τελεί υπο τον έλεγχο της επιτροπής ανταγωνισμού αλλά φιλοδοξεί για ένα βασικό πακέτο προϊόντων να το κρατήσει σε χαμηλές τιμές. Δεν είναι πανάκια αλλά ένα πείραμα που αξίζει να δοκιμαστεί» συμπλήρωσε.

Απαιτείται σοβαρότητα

«Εχω πει ότι η πεμπτουσία του λαϊκισμού είναι να παρουσιάζει εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα ανακουφίζοντας τα αυτιά αλλά αποκοιμίζοντας τα μυαλά. Δεν πρέπει να κυκλοφορούν τόσο ανεύθυνα προτάσεις για μειώσεις ΦΠΑ ή ειδικών φόρων γιατί δεν είναι πάντα αποτελεσματικά αυτά τα μέτρα. Αυτές οι μειώσεις χάνονται στην εφοδιαστική αλυσίδα και ο πολίτης πληρώνει τα ίδια. Είναι μέτρα πολλές φορές άδικα γιατί επιβραβεύουν όσους κάνουν μεγάλη κατανάλωση και είναι ακριβά. Η πολιτική της κυβένρησης παραμένει προσηλωμένη σε μέτρα στοχευμένα εντός του δημοσιονομικού περιθωρίου. Οι προτάσεις σας κ. Τσίπρα θα στοίχιζε πάνω από 5 δις ευρώ. Σηκωθείτε κ. Τσίπρα να πείτε ποιους θα φορολογήσετε για να βρείτε αυτά τα χρήματα. Πως θα βρείτε αυτά τα χρήματα; Με εξωτερικό δανεισμό; Μας είπατε ότι αυξήθηκαν τα επιτόκια. Σώπα. Παντού εχει γίνει. Ολες οι κεντρικές τράπεζες αυτό κάνουν».

«Απαιτείται σοβαρότητα και καλό θα ήταν κ. Τσίπρα να αποφεύγετε την κινδυνολογία γιατί έχετε πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις που έχετε κάνει τους τελευταίους 18 μήνες. Τιο έλεγε ο κ. Τσακαλώτος; Ανεδαφική η πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,1% το 2021. Που έκλεισε; 8,3%. Τι λέγατε Ιούνιο 2020; Μιλούσατε για χιλιάδες λουκέτα και ανέργους. Επεσε στο 12,2% η ανεργία. Μιλήσατε για χρέος και προβλέπατε ότι το χρέος μας με λήξη πανδημίας θα ξεπερνούσε το 200%. Σήμερα έχουμε γρηγορότερη αποκλιμάκωση με 169%. Μπράβο σας. Σε όλα μέσα πέσατε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, δε, ότι «ο Τσόρτσιλ συμβούλευε να κοιτάς τα γεγονότα γιατί σε κοιτούν και εκείνα. Αλλού η πραγματικότητα και λλού κοιτά ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα προχωρά δίχως να κοιτά πίσω. Αναγνωρίζει τις δυσκολίες που φέρνει η κρίση και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών. Θωρακίζει την προστασία εθνικών συμφερόντων. Η σημερινή συνεδρίαση δεν είχε καμία ερώτηση. Είχε μόνο την απάντηση που δίνουν οι πολίτες οι οποίοι αν και δοκιμάζονται νιώθουν την πολιτεία να στεκετε δίπλα τους. Πιστεύουν στην επόμενη ημέρα γιατί ξέρουν ποιοι μπορούν να χτίσουν τις επόμενες ημέρες με συνέπεια κι σταθερότητα» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κάτι λιγότερο από δύο ώρες διήρκησε το πρωί της Παρασκευής (14/10) η συζήτηση στην Ολομέλεια για την ακρίβεια στο πλαίσιο ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην «Ώρα του Πρωθυπουργού».

«Άκουσα επί 45 λεπτά τον πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει σχεδόν τον πυρήνα της κριτικής που του άσκησα στην πρωτολογία μου, δηλαδή ότι διαπράττει το διπλό σφάλμα όχι μόνο να αφήνει τα πράγματα στην ενεργειακή ακρίβεια, στον πληθωρισμό να βαίνουν ανεξέλεγκτα, αλλά να προσπαθεί να παρουσιάσεις μια σχεδόν ειδυλλιακή πραγματικότητα σε σχέση με τις επιλογές και τα αποτελέσματα των επιλογών της κυβέρνησης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολίασε ότι «όλη η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν ‘δεν φταίω εγώ’ και ότι σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο και την Ευρώπη τα πράγματα είναι χειρότερα και ότι αυτός που ευθύνεται τούτη τη φορά είναι ο Πούτιν». «Αντιπαρέρχομαι την προσπάθεια να δημιουργήσετε ψευδείς εντυπώσεις σε σχέση με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα», είπε ο κ. Τσίπρας και εν συνεχεία απάντησε στο «επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι ο Πούτιν φταίει για την ακρίβεια στην Ελλάδα».

«Η χώρα μας ήταν πρώτη στην ακρίβεια χρονδρεμπορικής ρεύματος τον Αύγουστο του ‘21, τον Νοέμβριο, τον Γενάρη, τον Φλεβάρη του ‘21. Υπήρχε ο Πούτιν κι ο πόλεμος στην Ουκρανία τότε κ. Μητσοτάκη; Πόσα ψέματα θα πείτε στον λαό για να δικαιολογήσετε τις επιλογές και τις ευθύνες σας;», είπε. Ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη αν υπήρχε ο Πούτιν όταν η κυβέρνηση προχωρούσε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, «όταν αποφασίζατε τη βίαιη απολιγνιτοποίηση υπήρχε ο Πούτιν; Όταν στις 5 Αυγούστου ‘21 θεσμοθετήσατε τη ρήτρα αναπροσαρμογής μετακυλίοντας όλο το κόστους καταναλωτές, ήταν ο Πούτιν τότε; Τα υπερκέρδη του φυσικού αερίου το ‘21 δεκαπλάσια απ’ ό,τι το ‘20. Ο Πούτιν τότε;». «Είναι πάρα πολύ φτηνή η δικαιολογία σας», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Δευτερολογία στη Βουλή στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό: Η κυβέρνηση τροφοδοτεί την αισχροκέρδεια αντί να προστατεύσει τους πολίτες.

#Βουλη #Vouli

Posted by Alexis Tsipras on Friday, October 14, 2022

Η πρωτολογία Τσίπρα

O Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τη συζήτηση χαρακτήρισε το θέμα της ακρίβειας το πιο φλέγον της εποχής κάνοντας λόγο για «ακρίβεια Μητσοτάκη» υποστηρίζοντας ότι αυτό συμβαίνει «γιατί είστε ο πιο ακατάλληλος να την καταλάβετε και τι σημαίνουν οι επιπτώσεις της. Να νιώσετε» τι μπορεί να σημαίνει μια οικογένεια που ζει με μηνιαίο εισόδημα 700 ευρώ να χρειάζεται δυο κατώτατους μισθούς για να πληρώσει το ρεύμα, τι μπορεί να σημαίνει για μια οικογένεια με δυο εργαζόμενους να μη μπορεί να βγάλει τα μέσα του μήνα, τι μπορεί να σημαίνει για μια μάνα να σκέφτεται να κόψει το φροντιστήριο του παιδιού που δίνει πανελλαδικές για να μπορεί να αγοράσει τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ, τι μπορεί να σημαίνει για έναν πατέρα να σκέφτεται ότι φέτος δε θα μπορεί να πληρώσει το φυσικό αέριο για τη θέρμανση ή για έναν κτηνοτρόφο, που ένα γέμισμα στο ρεζερβουάρ του αγροτικού ισοδυναμεί με όσα θα βγάλει αν πουλήσει πάνω από 140 κιλά γάλα».

«Το θέμα της ακρίβειας έχει πάρει πια ανεξέλεγκτες διαστάσεις και αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στη χώρα μας, εδώ και πολλούς μήνες, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης δεν μπορούν πια να κρυφτούν με την «προπαγάνδα» της, ότι πολύ μεγάλο μέρος της ακρίβειας δεν οφείλεται στη διεθνή συγκυρία, αλλά στις δικές της επιλογές.

«Η Ελλάδα που αφήνετε πίσω σας δεν έχει σχέση με αυτήν που προπαγανδίζετε και με αυτό που πιστεύετε ότι είστε, ο εγγυητής της σταθερότητας. Το μόνο που συμβαίνει είναι ότι η κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώνεται. Και όλα αυτά που συμβαίνουν δεν έχουν καμία σχέση με την έννοια της σταθερότητας γιατί σήμερα οι ανισότητες βαθαίνουν και ο κίνδυνος φτώχειας μεγαλώνει σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εν μέσω της κρίσης, αντί να είστε προστάτης της κοινωνικής συνοχής, γίνατε ο προστάτης των καρτέλ και ο φύλακας-άγγελος της αισχροκέρδειας», είπε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι διαπράττει διπλό σφάλμα όταν παρουσιάζει «μια ειδυλλιακή κατάσταση δήθεν επιτυχίας στη διαχείριση της ενεργειακής και της πληθωριστικής κρίσης» και πως το ίδιο έκανε και στη διαχείριση της πανδημίας αλλά «διαψεύστηκαν από τους επιστήμονες». «Καμαρώνατε επί μήνες ότι τα πάμε περίφημα και ότι από αυτό το βήμα μας λέγατε ότι δεν έχει καμία διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ από όσους εντός ΜΕΘ».

«Ξέρω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα μας πει το γνωστό: φταίει ο πόλεμος, Για την πανδημία: φταίνε όσοι διασπείρουν τον κορωνοϊό, για τις υποκλοπές: φταίει ο ανιψιός του» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ομιλία στη Βουλή στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό

Ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνάει σαν Θάτσερ

Η Ελλάδα που αφήνετε πίσω σας, κ. Μητσοτάκη, δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που προπαγανδίζετε και εσείς καμία σχέση με αυτό που καμώνεστε ότι είστε, ο εγγυητής, δήθεν, της σταθερότητας. Διότι το μόνο που σταθερά συμβαίνει τα χρόνια που κυβερνάτε, είναι:
Η ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων να επιδεινώνεται.
Το κόστος διαβίωσης να αυξάνεται.
Τα κέρδη μιας κρατικοδίαιτης ελίτ να εκτοξεύονται.
Το κράτος να αποψιλώνεται από την υποχρέωση του να προστατεύει και να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική συνοχή.

Και όλα αυτά που σταθερά συμβαίνουν δεν έχουν καμία σχέση με σταθερότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 3,1 εκατομμύρια συμπολίτες μας, σχεδόν το 30% του συνολικού πληθυσμού, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Και αυτό το ποσοστό είναι δέκα ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις τέσσερις χώρες της ΕΕ, όπου το ποσοστό πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, αυξήθηκε ανάμεσα στο 2019 και στο 2021.

Ο ενεργειακός πληθωρισμός στην Ελλάδα από το Μάιο του 2021 έως το Μάιο του 2022 διαμορφώθηκε στο 62%.
23% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στις 23 Μαρτίου, στη Βουλή, είχατε πει κ. Μητσοτάκη, ότι τα υπερκέρδη –που στην αρχή αρνηθήκατε ακόμα και την ύπαρξή τους– θα τα φορολογήσετε με συντελεστή 90%.
Με βάση τη δική μας εκτίμηση θα έπρεπε να έχετε ήδη εισπράξει για έναν χρόνο 1,98 δισ. ευρώ. Με αυτήν της ΡΑΕ, για έξι μήνες 834 εκατομμύρια ευρώ. Δεκάρα τσακιστή δεν έχετε πάρει. Οκτώ μήνες τώρα. Και ούτε θα πάρετε.

Φαίνεται ότι αντί να παρακολουθείτε τι κάνουν οι άλλοι στην Ευρώπη για την ενεργειακή κρίση, η μόνη σας έγνοια είναι να παρακολουθείτε τι λένε στα κινητά τους τηλέφωνα οι πολιτικοί σας αντίπαλοι.

Οι πολίτες πλήρωσαν 7 δισ. περισσότερα σε φόρους στο 8μηνο του 2022 σε σχέση με πέρυσι και τα έσοδα από ΦΠΑ είναι 23% πάνω.

Έτσι βγαίνουν οι επιδοτήσεις. Ένας μηχανισμός πρωτοφανούς κυνισμού και εξαπάτησης που γονατίζει την ελληνική κοινωνία και την οικονομία για να κερδίζουν κάποιοι λίγοι.

Βασικά τρόφιμα έχουν αυξηθεί από 12,6% έως 23,3%, τα καύσιμα 17,7%, το πετρέλαιο θέρμανσης 65,1% και το φυσικό αέριο 332%.

Δε φταίει λοιπόν η διεθνής συγκυρία για τις αρνητικές μας πρωτιές.

Φταίει ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει πρωθυπουργό 2 σε 1: Που συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνάει σαν Θάτσερ. Γιατί είναι θατσερική η πολιτική που εφαρμόζετε σε συνθήκες κρίσης.

Μοναδικός συνδυασμός αυταρχισμού και νεοφιλελευθερισμού.

Το καλάθι του νοικοκυριού είναι καλάθι του εμπαιγμού. Δεν περιλαμβάνει προϊόντα στα οποία θα «παγώσουν» οι τιμές, αλλά προϊόντα στα οποία «οι αυξήσεις θα είναι ανεκτές». Ύστερα από τέτοια έκρηξη αυξήσεων, ποια νέα αύξηση θα είναι «ανεκτή» για τους πολίτες που παίρνουν 600 και 700 ευρώ;

Φαίνεται, έχετε ξεχάσει όλα τα άλλα νούμερα και εντοπίζετε την ακρίβεια μόνο στα μακαρόνια νούμερο 6.
Έχετε ξεχάσει το νούμερο της τιμής της βενζίνης, του πετρελαίου, το νούμερο της τιμής του ρεύματος, το νούμερο του πληθωρισμού, το νούμερο της αμοιβής του κ. Στάσση και των golden boys σας στις ΔΕΚΟ, το νούμερο των απευθείας αναθέσεων, που φτάνουν στα 7 δισ. ευρώ.

Έχετε ξεχάσει όλα αυτά τα νούμερα που συνθέτουν το τοπίο της ακρίβειας, του κυνισμού και της διαφθοράς σας και κάνετε φτηνό παιχνίδι επικοινωνίας στα κανάλια με τα μακαρόνια νούμερο 6 και το μακρύκοκκο ρύζι.

Η χώρα όμως και η κοινωνία δε μπορεί για πολύ ακόμη να βυθίζεται.
Πρέπει να φύγετε το συντομότερο δυνατό.
Γιατί η κοινωνία πρέπει να ανασάνει.
Γιατί η ηθική, κοινωνική και οικονομική παρακμή της χώρας πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

Προκηρύξτε εκλογές να ανασάνει ο τόπος.

Η πολιτική αλλαγή και μια προοδευτική κυβέρνηση είναι πλέον ζήτημα υπαρξιακό για την κοινωνική πλειοψηφία.

#Βουλη #Vouli

Posted by Alexis Tsipras on Friday, October 14, 2022

«Κανείς δεν αρνείται ότι βρεθήκαμε ενώπιον μιας πολύ μεγάλης πρόκλησης για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Οι ηγεσίες προοδευτικές και συντηρητικές έψαξαν λύσεις αλλά εσείς κ. Μητσοτάκη όχι μόνο φυγομαχήσατε αλλά βρήκατε την ευκαιρία να εαφρμόσετε μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ενώ στον κόσμο κρατικοποιούν τέτοιες εταιρείες» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας τον Κ. Μητσοτάκη σε «πρωθυπουργό 2 σε 1: Συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνάει σαν Θάτσερ»

«Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί έγνοια σας δεν είναι η σταθερότητα αλλά η κερδοφορία των funds και των καρτέλ της ενέργειας» επέμεινε σε υψηλούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας. «Το σχέδιό σας είναι να τα παίρνετε από τους πολλούς και όχι από τους λίγους που έχουν θησαυρίσει» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας για τα μέτρα που έχει εφαρμόσει όσον αφορά τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο καλάθι του νοικοκυριού λέγοντας «έχετε ξεχάσει όλα τα νούμερα και εντοπίζετε την ακρίβεια μόνο στα μακαρόνια νο6, έχετε ξεχάσει την τιμή της βενζίνης, τους δείκτες του πληθωρισμού και κάνετε φτηνό επικοινωνιακό παιχνίδι με το ρύζι και τα μακαρόνια νο6. Και κάνετε ότι δεν βλέπετε την αισχροκέρδεια στα καύσιμα και τα πετρελαιοειδή».

«Ξέρετε τι αυξήσεις θα έχουμε με την τιμή του πετρελαίου ντίζελ κίνησης; Πήρατε μια απόφαση που κάνει πιο συμφέρουσα την μεταφορά με ΙΧ από ό,τι με επαγγελματικό αυτοκίνητο. Δεν είναι ευτράπελο αυτό;» αναρωτήθηκε, επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στους οικονομικούς δείκτες ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «το μόνο Μητσοτάκης effect είναι η ακρίβεια και η φτώχεια» ενώ για τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας είπε ότι «έχει γίνει σαν τον ορίζοντα, όσο προχωράμε τόσο απομακρύνεται». 

«Γι’ αυτό σας λέω κ. Μητσοτάκη ότι είστε ο βασικός κίνδυνος για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Για όλους αυτούς τους λόγους με την έρωτηση μου δεν περιμένω να πάρω μια απάντηση γιατί αναίχεστε την αισχροκέρδεια και καταστρεφετε την οικονομία. Γιατί ξέρω την απάντηση: επειδή είστε ο πρωθυπουργός των συμφερόντων. Γι’ αυτό λέμε ξανά ότι πρέπει να φύγετε το συντομότερο για να ανασάνει η κοινωνία και να σταματήσει η ηθική και κοινωνική κατηφόρα. Αφού είστε σίγουρος για το προβάδισμα των δημοσκοπήσεων προκηρύξτε εκλογές να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Προκηρύξτε εκλογές, η δημοκρατία θα νικήσει την αλαζονία, η Ελλάδα θα σταθεί στα ποδια της ξανά».