Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα διανύει την μακρύτερη περίοδο ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας
Τη συμπλήρωση 40 ετών από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και νυν Ευρωπαϊκή Ένωση τίμησε με ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων η Βουλή των Ελλήνων.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας υπενθύμισε ότι η Ελλάδα διανύει την μακρύτερη περίοδο ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας που έχει γνωρίσει και αυτό μας κάνει όλους να κατανοούμε ότι η ενωμένη Ευρώπη αποτελεί όχι μόνο σταθμό στην παγκόσμια ιστορία, αλλά και αποφασιστικό παράγοντα ειρήνης τόσο στην περιοχή όσο και παγκοσμίως.
Ο Πρόεδρος απέτισε φόρο τιμής στους εμπνευστές της ευρωπαϊκής ιδέας, Robert Schuman και Jean Monnet λέγοντας ότι χωρίς τις «πρωτοποριακές τους ιδέες για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τις άοκνες επί τούτου προσπάθειες τους, ίσως σήμερα να μην είχαμε μιαν Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρή και πρωτοποριακή» και έκλεισε την ομιλία του με τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή κατά την ομιλία του μετά το πέρας της υπογραφής της Συμφωνίας Εντάξεως της Ελλάδος στην ΕΟΚ:
«Ἔχομε τὴν ἀπόφαση νὰ εἴμαστε ὅλοι Εὐρωπαῖοι, ὅπως θὰ ἔλεγε ὁ Churchill, καὶ ὅλοι Ἕλληνες, ὅπως θὰ ἔλεγε ὁ Shelley. Γιατί, ὅπως ἔγραψε ὁ Ἰσοκράτης, Ἕλληνες δὲν εἶναι ἐκεῖνοι ποὺ γεννήθηκαν στὴν Ἑλλάδα, ἀλλὰ ὅλοι ἐκεῖνοι ποὺ υἱοθέτησαν τὸ πνεῦμα τὸ κλασικό».
Μαργαρίτης Σχοινάς: Ο Καραμανλής εντυπωσίασε πιο ισχυρούς από αυτόν
Εκτενή αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή έκανε και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Η σκέψη μου αβίαστα γυρίζει σήμερα στον οραματιστή ηγέτη που πίστεψε, οργάνωσε και πέτυχε τον άθλο της ένταξης. Τον πολιτικό που στα χρόνια της εφηβείας καθόρισε την πολιτική μου ένταξη και δράση. Έναν εκπρόσωπο της ”άλλης Ελλάδας” που αν και γεννήθηκε σ ένα τουρκοκρατούμενο χωριό της Μακεδονίας ενέπνευσε τόσους και εντυπωσίασε ακόμη περισσότερους συχνά πιο ισχυρούς, πιο σπουδαγμένους, πιο καλοζωισμένους από τον γιο του δασκάλου της Πρώτης. Η συνολική αποδοχή από την κοινωνία και τον πολιτικό κόσμο της στρατηγικής επιλογής για μια ευρωπαϊκή Ελλάδα, με Έλληνες Ευρωπαίους που ανήκουν περήφανα -και όχι ενοχικά- στη Δύση, αποτελεί πολύτιμη κατάκτηση και παρακαταθήκη που πρέπει να διαφυλαχθεί» τόνισε ο κ. Σχοινάς.
«Η Ενωμένη Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Σχοινάς, «εξαπλώθηκε ως ένα φως ειρήνης, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Είμαστε μια ήπειρος ειρήνης και δημοκρατίας. Το αρτιότερο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο που γνώρισε ποτέ ο κόσμος, με ελεύθερους πολίτες που σπουδάζουν, εργάζονται, συμβιώνουν μαζί χωρίς περιορισμούς. Μια κοινωνία με ασφάλεια. Η ευρωπαϊκή Ελλάδα αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι του πιο προηγμένου μοντέλου δημοκρατίας και κοινωνίας στον σύγχρονο κόσμο. Με ακλόνητες αξίες, πίστη στον άνθρωπο και απόλυτη προστασία των δημοκρατικών μας θεσμών και κοινωνικών κατακτήσεων. Ενός Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής που προστατεύει αλλά και δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους».
Βαρβιτσιώτης: Η πολιτική τόλμη του Καραμανλή
Στην πολιτική τόλμη και το όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή αναφέρθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
«Η Ευρώπη ήταν ήταν εξαρχής χώρος οικείος για την Ελλάδα. Και δεν ήταν δυνατόν εκείνη να απουσιάζει. Όμως, χρειαζόταν η πολιτική τόλμη του Κων/νου Καραμανλή, για να λήξει ρητά η εσωτερική (ταυτοτική) αναζήτηση που ταλάνιζε τη χώρα μετά τον εμφύλιο: και να κάνει πλέον πράξη το ”Η Ελλάς ανήκει στη Δύση”» είπε.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η Ελλάδα με τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια κέρδισε στρατηγική στήριξη στα εθνικά της συμφέροντα, ασφάλεια , ενώ πέτυχε χε επίσης οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο.
Κακλαμάνης: Οι δύσπιστοι της ευρωπαϊκής ιδέας δεν είναι απαραιτήτως εχθροί της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης υπογράμμισε τον σπουδαίο ρόλο του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, και επεσήμανε ότι το 2021 είναι έτος προβληματισμού για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, καθώς αναμένεται η έναρξη της μεγάλης Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, στόχος της οποίας θα πρέπει να είναι η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών με έμφαση στη συμμετοχή των νέων.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα πρέπει να δοθεί βήμα «στους ρομαντικούς ευρωσκεπτικιστές», όπως τους χαρακτήρισε, ή ακόμη και στους «δύσπιστους» της ευρωπαϊκής ιδέας, καθώς δεν είναι απαραιτήτως αυτοί οι εχθροί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ο γόνιμος προβληματισμός – τόνισε – θα μας οδηγήσει στον εντοπισμό των ελλειμμάτων, των λαθών και των ατοπημάτων και θα μας οδηγήσει στην εξεύρεση λύσεων για το μέλλον της Ευρώπης».
Τέλος ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης χαρακτήρισε επιλογή που δικαιώθηκε την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
«Το ισοζύγιο είναι θετικό χωρίς να λείπουν περίοδοι κρίσεων ή αμφισβητήσεων. Και κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με τη συνδρομή του Κωνσταντίνου Καραμανλή» είπε ο κ. Παπαδημούλης.