Πολιτική

Βουλή: Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα σε υψηλούς τόνους με αφορμή τα γεγονότα στο Καπιτώλιο

Διατηρούμε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Διπλασιάζουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο – «Σας καλωσορίζουμε σε μια ακόμα επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που λοιδορήσατε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας 

Σφοδρή αντιπαράθεση είχαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια της Βουλής για τον χρόνο υλοποίησης της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο αλλά και για τα άγρια επεισόδια στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός αντιδρώντας στην απόπειρα του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης να οικειοποιηθεί την πατρότητα της επέκτασης της χωρικής θάλασσας προς την Δύση υποστηρίζοντας ότι η δική του κυβέρνηση προώθησε τις σχετικές διαδικασίες το 2018 αλλά τότε η ΝΔ αντιδρούσε, υπενθύμισε τις αποκαλύψεις του τότε υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

«Ο κ. Κοτζιάς στο βιβλίο του γράφει επί λέξει «μετά την παραίτησή μου ο Τσίπρας έκανε πίσω. Πιθανόν τον φόβισαν οι συνεργάτες του που του είπαν ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα άρεσε στους Τούρκους». Λέει αλήθεια; Τα γεγονότα μάλλον επιβεβαιώνουν τον κ. Κοτζιά. Είχατε το περιθώριο, το χρονικό να υλοποιήσετε αυτό που εμείς κάνουμε σήμερα. Γιατί δεν το κάνατε κ. Τσίπρα; Είναι αλήθεια αυτό που λέει ο κ. Κοτζιάς ότι φοβηθήκατε πιθανές αντιδράσεις; Είναι άδικο να ασκείτε κριτική σε μια κυβέρνηση που πήρε την πρωτοβουλία να το πράξει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Αναφορικά δε με τους ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα πως τα επεισόδια στο Καπιτώλιο παραπέμπουν στις διαδηλώσεις έξω από την Ελληνική Βουλή για την Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε μεταξύ άλλων : «Εσείς καβαλήσατε το κύμα αυτό όχι μόνο του λαϊκισμού  αλλά και του τοξικού λόγου της περίπου κανονικοποίησης της βίας και κατασυκοφάντησης των αντιπάλων.  Τελικά η πάνω και κάτω πλατεία ενώθηκαν πολιτικά το 2015 και ανέλαβαν την εξουσία γι αυτό και κυβερνήσατε με τον κ. Καμμένο χωρίς καμία δυσκολία»

 Αναλυτικά τα επίμαχα αποσπάσματα για την επέκταση των χωρικών υδάτων έχουν ως εξής:

Κυριάκος Μητσοτάκης:  

–         Σχεδόν 40 χρόνια από την κύρωση της σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και άλλα 27 από την ψήφιση της από την Ελληνική Βουλή η επέκταση χωρικών υδάτων αποτελούσε μόνιμο επιχείρημα κυβερνήσεων. Όμως σήμερα αυτή η έκφραση πρόθεσης μετατρέπεται σε χειροπιαστό αποτέλεσμα. Μετατρέπεται σε τρέχουσα πραγματικότητα. Οι συνθήκες για το 2020 δεν ήταν διαφορετικές από τα προηγούμενα χρόνια. Διαφορετική ήταν η στάση μας στις προκλήσεις. Το νέο δόγμα συνδυάστηκε με αξιοπιστία μας στην ΕΕ. Ο Εβρος και Αιγαίο κατοχυρώθηκαν στην ΕΕ ως ανατολικά όρια της ηπείρους μας».

–         Ορισμένες παρατηρήσεις χρήζουν σύντομης απάντησης. Θα ήθελα η ημέρα σήμερα να είναι ημέρα γιορτής. Για πρώτη φορά από το 1947 η Ελλάδα μεγαλώνει. Ασκεί το δικαίωμά της για επέκταση στο Ιόνιο και υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να δώσουμε σημασία σε αυτό το συμβάν και να περιορίσουμε τους τόνους κριτικής για να μην μειώσουμε την σημασία αυτής της απόφασης. Αν αυτή η απόφαση ήταν τόσο αυτονόητη γεννάται το ερωτηματικό γιατί δεν έγινε τόσα χρόνια

–         Μου δίνετε εντύπωση ότι είστε κυνηγημένος κ. Τσίπρα από το φάντασμα των ανεκπλήρωτων προσδοκιών σας. Αναφερθήκατε στο 2018. Να φρεσκάρω την μνήμη σας. Ο κ. Κοτζιάς λίγο πριν αποχωρήσει από το ΥΠΕΞ εισηγήθηκε μέσω ΠΔ την επέκταση χωρικών υδάτων ισχυριζόμενος ότι έκανε και σημαντική προετοιμασία αν και αυτό δεν το διαπιστώσαμε. Όντως το 2018 μέσα στην ΝΔ υπήρχαν απόψεις αν η κίνηση αυτή σε εκείνη την συγκυρία θα ήταν ωφέλιμη. Εγώ τότε δεν είχα τοποθετηθεί. Το ερώτημα είναι τι έγινε μετά την αποχώρηση του κ. Κοτζια. Ο ίδιος στο βιβλίο του γράφει επί λέξει «μετά την παραίτησή μου ο Τσίπρας έκανε πίσω. Πιθανόν τον φόβισαν οι συνεργάτες του που του είπαν ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα άρεσε στους Τούρκους». Λέει αλήθεια; Τα γεγονότα μάλλον επιβεβαιώνουν τον κ. Κοτζιά. Είχατε το περιθώριο, το χρονικό να υλοποιήσετε αυτό που εμείς κάνουμε σήμερα.

–         Γιατί δεν το κάνατε κ. Τσίπρα; Είναι αλήθεια αυτό που λέει ο κ. Κοτζιάς ότι φοβηθήκατε πιθανές αντιδράσεις; Είναι άδικο να ασκείτε κριτική σε μια κυβέρνηση που πήρε την πρωτοβουλία να το πράξει. Μας ασκήσατε κριτική για έλλειψη στρατηγικής και κατεύθυνσης και αποτελεσμάτων».

–         Το ερώτημα είναι πολύ συγκεκριμένο. Στείλατε ποτέ Προεδρικό Διάταγμα στο ΣτΕ για το θέμα αυτό; Εσείς είπατε κάτι άλλο, ότι δεν είχαμε χρόνο, ήταν προεκλογική περίοδος, διαφωνούσε η αντιπολίτευση. Για μια τέτοια σημαντική εθνική πρωτοβουλία έπρεπε να υπάρχει συναίνεση της αντιπολίτευσης, αυτό δεν είπατε; Έχω δύο ερωτήματα: το πρώτο είναι, αφού θεωρούσατε ότι είναι τόσο σημαντικό, γιατί δεν επικοινωνούσατε απευθείας μαζί μου για να ζητήσετε την στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Δεν το κάνατε ποτέ. Το πιο ενδιαφέρον είναι, γιατί αυτή την συναίνεση δεν την επιδιώξατε για τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Αλέξης Τσίπρας:

–        Καλωσορίζουμε το κόμμα σας και εσάς σε μια ακόμα επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που εσείς λοιδορήσατε

–        Να θυμίσω τι λέγατε όταν εμείς ανακοινώσαμε την πρόθεση αυτή το 2018. Τόσο εσείς όσο και κορυφαία στελέχη της ΝΔ έβγαιναν με δημόσιες δηλώσεις σχεδόν να λένε ότι χωρίζουμε την Ελλάδα στα δύο και μιλούσαν για μια επιλογή που ζημιώνει την χώρα».

–        Τώρα εσείς που πολεμήσατε τη στρατηγική μας για την πρόθεση να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο χειροκροτείται αλλήλους. Εσείς σε όλα τα θέματα άλλα λέτε όταν είστε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλα όταν είστε στα κυβερνητικά έδρανα

–        Ο  κ. Κουμουτσάκος έλεγε τότε ότι οι προθέσεις μας για επέκταση υδάτων στο Ιόνιο είναι φθηνοί εντυπωσιασμοί. Αυτό κάνετε σήμερα; Η κ. Μπακογιάννη έλεγε ότι πρόκειται για επιλογή αντίθετη με την πάγια στρατηγικη εξωτερικής πολιτικής και η τμηματική επέκταση υδάτων δίνει επιχειρήματα στην άλλη πλευρά. Ο κ. Κικίλιας έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται αντίθετα με την πάγια άποψη της εθνικής πολιτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

–        Για την αποκατάσταση της αλήθειας γιατί έχει και ιστορική αξία: όταν ανέλαβα και υπουργός Εξωτερικών -με ενημέρωσε ο κ. Κοτζιάς – γνώριζα βεβαίως για την προετοιμασία παρουσίασης προεδρικού διατάγματος- .Όταν ενημερώθηκα ότι έχει έτοιμο ΠΔ επιφυλάχθηκα να τοποθετηθώ όμως ως όφειλα στις δηλώσεις κατά παράδοση παραλαβή επιβράβευσα το έργο του.

–        Ενημερώθηκα από τους διπλωμάτες και τους ανθρώπους που έχουν την γνώση των νομικών και της ερμηνείας συντάγματος ότι το άρθρο 27 του Συντάγματος προβλέπει ότι η διεύρυνση ορίων επικράτειας μπορεί να γίνει μόνο μετά από υπερψήφιση 151 βουλευτών. Ενημερώθηκα ότι κανένα ΠΔ δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν έχει περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο. Συνεπώς αμέσως μετά βγήκα με ευθύνη και ανακοίνωσα ότι η πολιτική επιλογή θα προχωρήσει με νόμο και έδωσα εντολή στον αναπληρωτή υπουργό τον κ. Κατρούγκαλο να ετοιμάσει το νόμο. Ετοίμασε το νόμο και ζήτησα να παει σε συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής και να ενημερώσει τα κόμματα. Ξέρετε ποια απάντηση εισέπραξε από τον υπεύθυνο της ΝΔ τον κ. Κουμουτσάκο; «μην τολμήσετε να το φέρετε και να δεσμεύσετε την χώρα σε προεκλογική περίοδο»

–        Τέτοιου είδους παρεμβάσεις που έχουν μείζονα σημασία προϋποθέτουν και ένα κλίμα αυτονόητο πολιτικής συνεννόησης στο αυτονόητο. Αυτό σας κατηγορώ ότι δεν δώσατε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όπως εμείς κάνουμε σήμερα»

Για τα επεισόδια στο Καπιτώλιο

Κυριάκος Μητσοτάκης

–        Δεν μπορώ να μην κλείσω την τοποθέτησή μου αφήνοντας αναπάντητη μια φράση που είπατε προσπαθώντας να κάνετε παραλληλισμό για τα επεισόδια στο Καπιτώλιο με τα επεισόδια που έγιναν έξω από την Ελληνική Βουλή κατά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εμείς τότε είχαμε πει ότι διαφωνούμε αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε αν ψηφιστεί

–        Είπατε ότι η ομοιότητα στο Καπιτώλιο είχε να κάνει με εκείνες τις αντιδράσεις που είχε και γραφικά στοιχεία. Αλήθεια; Εμένα κάτι άλλο μου θύμισε. Η ελληνική κοινωνία βλέποντας τις σκηνές Καπιτωλίου θυμήθηκε το 2011 όταν η πάνω και κάτω πλατεία επιδόθηκε σε επικίνδυνο λαϊκισμό με βιτριόλι και κρεμάλα και εσάς να εμφανίζεστε ως νέος καβαλάρης του νέου αντισυστημικού μετώπου.

–        Εσείς καβαλήσατε το κύμα αυτό όχι μόνο του λαϊκισμού  αλλά και του τοξικού λόγου της περίπου κανονικοποίησης της βίας και κατασυκοφάντησης των αντιπάλων.

–        Τελικά η πάνω και κάτω πλατεία ενώθηκαν πολιτικά το 2015 και ανέλαβαν την εξουσία γι αυτό και κυβερνήσατε με τον κ. Καμμένο χωρίς καμία δυσκολία

Αλέξης Τσίπρας

–         Τις εικόνες που είδαμε στο Καπιτώλιο τις ζήσαμε εξώ από αυτή την αίθουσα όταν με εσάς πρωτοστάτες ένα κομμάτι ακροδεξιών αποσπάστηκε από το συλλαλητήριο και επιχείρησε να εισέλθει στη Βουλή. Όταν τότε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δέχονταν σφαίρες και απειλητικά μηνύματα και διάφοροι βάνδαλοι πυρπολούσαν. Τα ξεχάσατε;

–         Κλείνω με ένα θέμα που έχει ενδιαφέρον. Είπατε ότι κακώς συνέκρινα τα επεισόδια στις ΗΠΑ στο Καπιτώλιο με όσα συνέβησαν εδώ, το οργανωμένο σχέδιο εισόδου στην Βουλή για να κρεμάσουν τους προδότες που θα ψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Εσείς είπατε ότι δεν είναι το 2018 αλλά το 2011. Το κοινό χαρακτηριστικό Καπιτωλίου με όσα συνέβησαν έξω από τη Βουλή το 2018 και 2019 με την προσπάθεια εισόδου στην Ολομέλεια είναι ότι ακροδεξιοί ήταν εκεί ακροδεξιοί ήταν και εδώ. Το δε κοινό σημείο της πανω πλατείας του 2011 με τα επεισόδια του 2018 και 2019 είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις το κόμμα σας ήταν στα συλλαλητήρια. Το 2011 πρόεδρός σας ήταν ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ τότε είχε την στάση όχι μόνο του Ζαππείου αλλα της στήριξης των συλλαλητηρίων. Μην μας κουνάτε το δάχτυλο γιατί ούτε και εσείς είστε αθώοι του αίματος.

You may also like