Πολιτική

Βουλή: Ξεκινά η συζήτηση για τον αποκλεισμό εγκληματικών οργανώσεων τύπου Κασιδιάρη από τις εκλογές

Στην τελική φάση της διακομματικής διαβούλευσης για την επίτευξη ευρύτατης στήριξης μπαίνει η κυβερνητική τροπολογία που στοχεύει να θέσει θεσμικό ανάχωμα στο κόμμα του καταδικασμένου για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη καθώς σήμερα ξεκινά η διήμερη συζήτησή της στο κοινοβούλιο.

Η ρύθμιση, εφόσον ψηφιστεί, θα ισχύσει από τις ερχόμενες εκλογές ενώ θέτει ως βασικό κριτήριο αποκλεισμού ενός κόμματος από την εκλογική διαδικασία την «πραγματική ηγεσία» όταν αυτή ασκείται από πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί – ακόμα και πρωτόδικα – για διεύθυνση ή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η αναφορά σε ιδεολογίες ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται ο αποκλεισμός όχι μόνο του κόμματος Κασιδιάρη αλλά και πιθανών γενόσημων μορφωμάτων που θα στήσουν «αχυράνθρωποί» του.

Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει ανοικτό το παράθυρο αλλαγών με βάση τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς κεντρικός στόχος είναι η επίτευξη της μέγιστης δυνατής πλειοψηφίας παρά το γεγονός ότι για την ψήφιση της τροπολογίας αρκούν 151 θετικές ψήφοι.

Η ψηφοφορία άλλωστε που θα γίνει την Τετάρτη αποτελεί ίσως την τελευταία ευκαιρία της παρούσας Βουλής να εκπέμψει ένα ηχηρό μήνυμα προστασίας της Δημοκρατίας και του κοινοβουλίου. Να σημειωθεί ότι η τροπολογία έχει κατατεθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η συζήτησή της θα γίνει σήμερα σε συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής που ξεκινά στις 11 το πρωί ενώ αύριο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια.

«Καταλύτης» η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής

Καταλυτικό ρόλο για την εξέλιξη της ρύθμισης θα παίξει η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής η οποία θα δοθεί στα κόμματα σήμερα το βράδυ. Μεταξύ άλλων οι συντάκτες θα τοποθετηθούν για την συνταγματική αρτιότητα της τροπολογίας και θα απαντήσουν θεσμικά στις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που έχει εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης. Καθίσταται σαφές, πως αν η επιστημονική υπηρεσία εκφράσει ισχυρούς προβληματισμούς η κυβέρνηση θα κληθεί να προχωρήσει σε νομοτεχνικές βελτιώσεις. Εάν όμως κρίνει ότι η ρύθμιση είναι συνταγματικά ορθή τότε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ισχυρίζονται πως θέλουν να «μπλοκάρουν» το κόμμα Κασιδιάρη διευκολύνονται να υπερψηφίσουν. Σε διαφορετική περίπτωση η στάση τους θα χαρακτηριστεί υποκριτική.

Πάντως, με τα έως τώρα δεδομένα την τροπολογία εκτός από την ΝΔ αναμένεται να στηρίξει και το ΠΑΣΟΚ. Η Ελληνική Λύση δεν έχει αποσαφηνίσει τη θέση της ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν για διαφορετικούς λόγους το κάθε κόμμα.

«Ναι μεν αλλά» και στο τέλος «όχι» από ΣΥΡΙΖΑ

Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει πως επιθυμεί τον αποκλεισμό των καταδικασμένων Χρυσαυγιτών και νεοναζί από την Βουλή και τον δημόσιο βίο, θεωρεί ωστόσο ότι αυτό επιτυγχάνεται με την δική της τροπολογία ενώ σε κάθε περίπτωση εμφανίζεται αρνητική να στηρίξει την κυβερνητική ρύθμιση.

«Δεν την ψηφίζουμε τη ρύθμιση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Φίλης ενώ πηγές από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η κυβερνητική τροπολογία είναι αντισυνταγματική και επικίνδυνη καθώς όπως λένε η διάμετρός της ενδέχεται να αποκλείσει μελλοντικά και άλλα κόμματα. Για τον λόγο αυτό ζητούν να προστεθεί η ναζιστική – φασιστική ιδεολογία στους λόγους αποκλεισμού.

Δηλώνουν ωστόσο ότι θα προσέλθουν στο διάλογο με διάθεση συμφωνίας και υπενθυμίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ζάππειο Μέγαρο είπε πως θα μπορούσε να συζητήσει εναλλακτικές προτάσεις όπως για παράδειγμα του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου.

You may also like