Πολιτική

Βουλή: Με κόντρες επί της διαδικασίας η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για την προστασία της δημόσιας υγείας

Διαξιφισμοί κυβέρνησης αντιπολίτευσης για τη διαδικασία του κατεπείγοντος του πολυνομοσχεδίου

Με κόντρα για την κατεπείγουσα διαδικασία ξεκίνησε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει χρονική παράταση των υγειονομικών μέτρων, ρύθμιση 120 δόσεων για όλες τις οφειλές προς ΟΤΑ, φορολογικές ελαφρύνσεις και διατάξεις για την επιτάχυνση απονομής συντάξεων.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας ο κ. Θάνος Πλεύρης εξήγησε ότι «πρόκειται για κατεπείγον νομοσχέδιο. Οι διατάξεις του υπουργείου Υγείας αφορούν ψηφισμένα μέτρα που πρέπει να παραταθούν χρονικά. Οι άλλες διατάξεις σχετίζονται με θέματα πανδημίας και τις συνέπειές τους , όπως ρύθμιση οφειλών προς ΟΤΑ, επίσπευση απονομής συντάξεων κ.α.» και πρόσθεσε «το νομοσχέδιο είναι 99 σελίδων και οι υπόλοιπες είναι συνοδευτικές εκθέσεις».

Ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι αποτελούσε πάγια τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων να βομβαρδίζουν την Βουλή με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής λίγο πριν το κλείσιμο του έτους. «Σήμερα η κυβέρνηση επιλέγει να φέρει επείγουσες διατάξεις σε νομοσχέδιο και όχι τροπολογίες ώστε να γίνει συζήτηση, να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί και να υπάρξει διαβούλευση» τόνισε.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σάκης Παπαδόπουλος παραδέχθηκε το κατεπείγον των διατάξεων ωστόσο τόνισε ότι «γι αυτό ευθύνεται η κυβερνητική αβελτηρία». Ειδική αναφορά ωστόσο έκανε για τις ρυθμίσεις που αφορούν τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες συνδικαλιστικών οργάνων λέγοντας πως «δεν έχουν επείγουσα χροιά».

Ο κ. Μιχάλης Κατρίνης από το Κίνημα Αλλαγής είπε «αυτό που συμβαίνει δεν έχει προηγούμενο. Η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από επιπολαιότητα και ανεπάρκεια. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στις 12:30 τα μεσάνυχτα και εμείς καλούμαστε να το διαβάσουμε σε 14 ώρες για να τοποθετηθούμε. Κατάντια της κυβέρνησης».

Ο αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ζήτησε την απόσυρση των άρθρων που δεν έχουν κατεπείγον χαρακτήρα ενώ ο κ. Βασίλης Βιλιάρδος της Ελληνικής Λύσης ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματός του από την διαδικασία ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εξπρές συζήτηση. Για κάκιστη νομοθετική πρακτική μίλησε η κυρία Φωτεινή Μπακαδήμα από το ΜεΡΑ25.

You may also like