Πολιτική

Βουλή: Ο Σαμαράς και άλλοι 6 βουλευτές της ΝΔ διαφωνούν με την τροπολογία Καιρίδη για το μεταναστευτικό

Μετά τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οποίος με δήλωση του εξέφρασε την διαφωνία του με την τροπολογία που εισάγει νέο έκτακτο πλαίσιο παροχής άδειας διαμονής για εργασία σε παράνομους μετανάστες και ζήτησε την απόσυρση του, ακόμα 6 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασαν δημόσια έντονο προβληματισμό για την ρύθμιση.

Πρόκειται για τους Μπάρμπη Αθανασίου, Μίλτο Χρυσομάλλη και Στράτο Σιμόπουλο οι οποίοι με τοποθετήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής επέκριναν τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που κατέθεσε την τροπολογία αιφνιδιαστικά και χωρίς ενημέρωση και ζήτησαν νομοτεχνικές βελτιώσεις αλλά και τους Θάνο Πλεύρη, Ανδρέα Κατσανιώτη και Κώστα Καραγκούνη που με συνεντεύξεις εξέφρασαν αντίστοιχους προβληματισμούς.

Ωστόσο, ζήτημα καταψήφισης δεν φαίνεται να προκύπτει καθώς μετά και την επιβολή κομματικής πειθαρχίας σε όλους – πλην του πρώην πρωθυπουργού – αναμένεται να υπερψηφίσουν διατηρώντας τις επιφυλάξεις τους.

Να σημειωθεί ότι η ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα στις 2 το μεσημέρι.

Αθανασίου: Έχουν δημιουργηθεί εντυπώσεις και παρερμηνείες που θα εξέλειπαν εάν είχε προηγηθεί διαβούλευση και ενημέρωση των βουλευτών

Έντονο προβληματισμό και ισχυρές ενστάσεις για την τροπολογία που εισάγει νέο έκτακτο μηχανισμό παροχής άδειας διαμονής για εργασία σε παράνομους μετανάστες εξέφρασε ο βουλευτής τη ΝΔ Μπάμπης Αθανασίου ζητώντας από την ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να προχωρήσει σε νομοτεχνικές βελτιώσεις.

«Έχουν δημιουργηθεί εντυπώσεις και παρερμηνείες που θα εξέλειπαν εάν είχε προηγηθεί διαβούλευση και ενημέρωση των βουλευτών» ανέφερε ο βουλευτής Λέσβου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης εστιάζοντας την κριτική του στο άρθρο 4 της τροπολογίας που μειώνει στα 3 έτη – απο 7 που ισχύει – την περιόδο μετά την οποία οι μετανάστες μπορούν να πάρουν άδεια παραμονής.

«Κατά κανόνα από την εμπειρία μας αυτοί που μπαίνουν παράνομα καταστρέφουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και δηλώνουν ψευδή στοιχεία για να μην εντοπιστούν. Να υπάρξει σαφής καθορισμός τι θα αποτελεί έγγραφο βεβαίωσης διαμονής» συνέχισε ο κ. Αθανασίου και πρόσθεσε: «υπάρχει προβληματισμός για την επίδραση που θα έχει στην ιθαγένεια αν δεν τροποποιηθεί η τροπολογία. Να διευκρινιστεί ότι η απαιτούμενη 3ετία παραμονής και ο χρόνος εργασίας δεν θα προσμετράται στο χρόνο πολιτογράφησης».

Χρυσομάλλης: δεν λύνει το πρόβλημα εργατών και στέλνει λάθος μήνυμα

Υπενθυμίζεται ότι ενστάσεις για την ρύθμιση εξέφρασε νωρίτερα και ο βουλευτής Μεσσηνίας με την ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης. Κατά την τοποθέτηση του, αμφισβήτησε ότι το νέο έκτακτο πλαίσιο άδειας παραμονής είναι πιο αυστηρό από της Ιταλίας όπως υποστηρίζει ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης

“Στην τοποθέτησή του στον Προϋπολογισμό ο κ. Υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε τη διάταξη ως μία από τις πιο αυστηρές διατάξεις ως προς τη μεταναστευτική πολιτική που ισχύουν σήμερα στην ΕΕ, εξαιρετικά πιο αυστηρή από την αντίστοιχη της Ιταλίας που δίνει άδεια διαμονής σε δύο χρόνια ή της Ισπανίας που δίνει άδεια διαμονής σε τρία χρόνια, μονίμως και όχι άπαξ, και καθιστά την Ελλάδα μία χώρα που δεν θα γίνει πόλος έλξης των λαθρομεταναστών. Με μια απλή αναζήτηση στη νομοθεσία περί μετανάστευσης της Ιταλίας προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα. Η Ιταλία χορηγούσε άδειες παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, οι οποίες μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για πρόσβαση στην εργασία, έως το 2018.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική