Για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» κάνουν λόγο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – «Θα υπάρξει η αντιμετώπιση που ισχύει για όλους τους πολίτες» απαντά η ΝΔ
Σφοδρή αντιπαράθεση εξελίσσεται στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης κατά την συζήτηση αιτήσεων άρσης ασυλίας μεταξύ των οποίων αυτές που αφορούν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη και την βουλευτή του ΜεΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, Γιώργος Κατρούγκαλος και Νίκος Βούτσης με συνεχείς παρεμβάσεις καταγγέλλουν «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», «Συνταγματική εκτροπή», «φίμωση βουλευτών», «αυταρχισμό» και «αστυνομοκρατία» και επιχειρούν να εκτρέψουν την συζήτηση σε ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση.
Παράλληλα υποστηρίζουν ότι δεν υφίσταται δίωξη κατά βουλευτών για όσα αναφέρουν εντός του κοινοβουλίου.
«Θα υπάρξει η αντιμετώπιση που ισχύει για όλους τους πολίτες» απαντά η ΝΔ
Από την άλλη πλευρά ο κ. Γιάννης Μπούγας από την ΝΔ εξήγησε ότι στην πρόσφατη Αναθεώρηση του Συντάγματος ψηφίστηκε με ευρύτερη πλειοψηφία η τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης ώστε να εξαιρεθούν από το ακαταδίωκτο συκοφαντικές αναφορές ακόμα και αν αυτές γίνονται εντός της Ολομέλειας.
«Η συζήτηση δεν γίνεται για το νομικά αβάσιμο και αν έχει αρμοδιότητα η Βουλή να τοποθετηθεί για τις άρσεις ασυλίας. Γίνεται για να επιτεθεί η αντιπολίτευση για το δήθεν αστυνομοκρατούμενο κράτος. Μια επινόηση για να επιτεθείτε προσωπικά στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και στην κυβέρνηση. Αστυνομικό κράτος δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι ότι η Αριστερά που διεκδικεί το προνόμιο να παραβιάζει τους νόμους και να μην ελέγχεται. Γιατί ότι ελέγχεται ο απλός πολίτης θα ελέγχεται και ο βουλευτής. Θα υπάρξει η αντιμετώπιση που ισχύει για όλους τους πολίτες» ανέφερε σε άλλο σημείο ο κ. Μπούγας.
Πιο αναλυτικά, αναφορικά με την υπόθεση του κ. Πολάκη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η νέα μήνυση που έχει υποβάλει εναντίον του ο εκδότης και δημοσιογράφος Γιάννης Κουρτάκης είναι όμοια με παλαιότερη που έχει κριθεί από το Σώμα και έχει απορριφθεί και εκ του Συντάγματος πρέπει να κριθεί απαράδεκτη και να απορριφθεί. Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε πως «η ΝΔ υιοθετεί την προσωπική εκδικητικότητα των μιντιαρχών. Όσοι διαβάσουν την μήνυση βλέπουν ότι τα πραγματικά περιστατικά είναι εντελώς παρόμοια με άλλη μήνυση που απέρριψε η Βουλή. Μιλάμε για διακωμώδηση των Θεσμών. Δεν μπορούμε να ψηφίζουμε συνέχεια μέχρι να περάσει αυτό που θέλουν οι μιντιάρχες».
Θύελλα αντιδράσεων από την αριστερή πτέρυγα για τη βουλευτή του ΜέΡΑ25
Ωστόσο, η υπόθεση που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την αριστερή πτέρυγα της Ολομέλειας αφορά την κυρία Αδαμοπούλου.
Υπενθυμίζεται ότι η βουλευτής του ΜεΡΑ25 πριν από μερικούς μήνες είχε υποστηρίξει από βήματος Βουλής ότι «κουκουλοφόροι» «μπαχαλάκηδες» με μολότοφ υπάρχουν και στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας με αποτέλεσμα να της υποβληθεί μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση από συνδικαλιστική ένωση της ΕΛΑΣ.
Για την επίμαχη υπόθεση ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι πρέπει να απορριφθεί καθώς αφορά άσκηση των κοινοβουλευτικών της καθηκόντων και πως ο βουλευτής δεν μπορεί να διώκεται για ομιλίες που κάνει εντός της Βουλής.
Από την ΝΔ ο κ. Γιάννης Μπούγας εξήγησε ότι «η Βουλή το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να γνωμοδοτήσει για την χορήγηση ή μη της άδειας άσκησης δίωξης» ενώ πρόσθεσε ότι μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος δεν υπάρχει ακαταδίωκτο για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης.
Αναφορικά με την υπόθεση Πολάκη είπε: «Η προηγούμενη έγκληση είναι εντελώς άσχετη με αυτή που συζητούμε σήμερα. Αφορά γεγονότα εντελώς διαφορετικά από αυτά που συζητούμε σήμερα και βέβαια σε άλλο χρόνο. Άρα τα πραγματικά περιστατικά όπως προσδιορίζονται από το Σύνταγμα και το νόμο δεν είναι ίδια και δεν υπάρχει περίπτωση εφαρμογής της σχετικής διάταξης».
Ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε «Βρισκόμαστε σε συνθήκη ιδιότυπης δημοκρατικής εκτροπής και εν μέσω επιχείρησης από πλευράς κυβέρνησης και συμπολίτευσης να οικοδομηθεί αστυνομικοδικαστικό κράτος. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε σε συγκρουόμενες νομικές ερμηνείες. Εχουμε να κάνουμε με νομιμοφανή επιχειρήματα τα οποία υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα.
Σκοπός να δημιουργηθεί κλίμα εκφοβισμού και τρομοκράτησης βουλευτών ώστε να περιορίσουν την κριτική τους να σιωπήσουν, να κάνουν πίσω σε θέσεις, γνώμης απόψεις πολιτικά και κοινωνικά μέτωπα. Η επιχείρηση οικοδόμησης αστυνομοδικαστικού κράτους έχει εκφραστεί εδώ και καιρό».
Διχάζει τους βουλευτές η άρση της ασυλίας
Από το ΚΚΕ ο κ. Γιάννης Γκιόκας είπε ότι «προκύπτει από την συσσώρευση υποθέσεων η προσπάθεια της ΝΔ να νομιμοποιήσει και εγκαινιάσει την πρακτική άρσης ασυλίας για πράξεις ή γνώμες βουλευτών που σχετίζονται με την κοινοβουλευτική και πολιτική δραστηριότητα κάτι που απαγορεύεται και από την αναθεωρημένη μορφή του άρθρου 62 που εμείς δεν ψηφίσαμε
Η περίπτωση της κυρίας Αδαμοπούλου είναι η πιο κραυγαλέα. Έκανε μια τοποθέτηση από το βήμα της Ολομέλειας και βρίσκεται κατηγορούμενη. Ξεκινάτε από ορισμένες υποθέσεις που έχουν λογικοφάνεια για να νομιμοποιήσετε πρακτική που έχει ουρές και προεκτάσεις που σχετίζονται με την λογοκρισία βουλευτή».
Από την Ελληνική Λύση ο κ. Αντώνης Μυλωνάκης είπε ότι «ουδείς υπεράνω των νόμων. Όμως στην κυρία Αδαμοπούλου δεν υπάρχει αδίκημα».
«Βαδίζετε στο όριο της συνταγματικής εκτροπής. Η κα Αδαμοπούλου μιλούσε στην Βουλή» είπε η κυρία Μαρία Μπακαδήμα από το ΜεΡΑ25.
Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υποστήριξε: «Υπάρχουν δηλώσεις και από αρχηγών κομμάτων πάνω στην βάση της τοποθέτησης της κα Αδαμοπούλου για θύλακες ακραίους εντός των σωμάτων ασφάλειας.
Η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να αποκτήσει ιστορικό χαρακτήρα με ιδιαίτερα αρνητικό πρόσημο. Πριν από 60 χρόνια αρχηγός κόμματος αριστεράς είχε πει από βήματος βουλής ονομαστικά – σε ένα καθεστώς προδικτατορικό – για τον Γεώργιο Παπαδόπουλο ότι είχε κάνει προβοκάτσια στα τανκς στον Εβρο και είχε πει «προσέξτε γιατί αυτός ο κύριος θα μας δέσει μετά από 1 1,5 χρόνο». Γιατί το αναφέρω; Δεν διανοηθεί κανείς τότε σε εκέινο το καθεστώς να εγκαλέσει βουλευτή και να πει ότι είναι συκοφαντική δυσφήμιση. Ουδείς. Από καμία πλευρά τέθηκε τέτοιο θέμα. Σήμερα, 60 χρόνια μετά κάνουμε αυτή την συζήτηση.».
Από το προεδρείο της Ολομέλειας ο κ. Μπάμπης Αθανασίου σημείωσε ότι «πριν από την αναθεώρηση είχαμε κατηγορηθεί για προνομιακό καθεστώς. Οι βουλευτές είναι υπεράνω των άλλων πολιτών; Είναι άλλο να κάνει κάποιος πολιτική κριτική και άλλο να καταγγέλλει έναν πολίτη και να τον λέει απατεώνα».
Από την ΝΔ ο κ. Μπούγας εξήγησε: «Ούτε λίγο ούτε πολύ ειπώθηκε ότι η Βουλή πρέπει να ελέγχει το νομικά βάσιμο ή μη της κατηγορίας .Αυτό είναι ευθεία υποκατάσταση της δικαιοσύνης. Αυτή είναι δουλειά της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα ο βουλευτής μπορεί να λέει ότι θέλει για την υποστήριξη των απόψεών του αλλά δεν δικαιούται να υποπέσει στο αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης. Με όσα είπαν οι συνάδελφοι ζητούν να μην εφαρμόζεστε το άρθρο 61 παρ 2. Είναι πολιτική υποκρισία. Η συνάδελφος ΜεΡΑ25 ήταν εισηγήτρια του κόμματός της για το Σύνταγμα. Από πρακτικά διαβάζω τις θέσεις της για το θέμα «υποστηρίζουμε το απλό και κατανοητό ότι καμία προνομιακή μεταχείριση δεν πρέπει να υπάρχει. Καμιά διάκριση στην μεταχείριση βουλευτών και πολιτών. Αυτό υπαγορεύει η αρχή ισότητας».
Η συζήτηση δεν γίνεται για το νομικά αβάσιμο και αν έχει αρμοδιότατα η βουλή. Γίνεται για να επιτεθεί η αντιπολίτευση για το δήθεν αστυνομοκρατούμενο κράτος. Μια επινόηση για να επιτεθείτε προσωπικά στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και στη κυβέρνηση. Αστυνομικό κράτος δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι ότι η Αριστερά που διεκδικεί το προνόμιο να παραβιάζει τους νόμους και να μην ελέγχεται. Γιατί ότι ελέγχεται ο απλός πολίτης θα ελέγχεται και ο βουλευτής. Θα υπάρξει η αντιμετώπιση που ισχύει για όλους τους πολίτες».