Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι κεντρικός στόχος του νέου οδικού χάρτη αποτελεί η κάλυψη του τεράστιου επενδυτικού κενού που παρουσιάζει επι δεκαετίες η Ελλάδα.
Την πρώτη δόση ύψους 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης φιλοδοξεί να αντλήσει η ελληνική κυβέρνηση το προσεχές καλοκαίρι προκειμένου να τεθούν οι νέες βάσεις οικονομικής και επενδυτικής ανάκαμψης της χώρας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την παρουσίαση των βασικών αρχών του Σχεδίου ανάκαμψης στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής ανέφερε ότι η τελική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το τέλος Απριλίου ενώ στο επόμενο διάστημα θα καθοριστούν τα κρίσιμα ζητήματα για την κοστολόγηση των έργων και το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων. Ο ίδιος επισήμανε ότι το σχέδιο αποτελεί «το πρώτο μίλι ενός μεγάλου μαραθωνίου» εξηγώντας ότι οι βασικές δυσκολίες εντοπίζονται στην εφαρμογή του. Για τον λόγο αυτό σημείωσε ότι απαιτείται διαφάνεια στην διαχείριση των πόρων και πολιτική συναίνεση στην υλοποίηση των έργων.
Πάντως, ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύεται από την συμφωνία Ελλάδας – ΕΕ για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου και εκτίμησε ότι σύντομα θα υπάρξει πολιτική αλλαγή στην χώρα. Έντονο προβληματισμό για την αναπτυξιακή προοπτική του Σχεδίο εξέφρασε και ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.
Ειδικότερα, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι κεντρικός στόχος του νέου οδικού χάρτη αποτελεί η κάλυψη του τεράστιου επενδυτικού κενού που παρουσιάζει επι δεκαετίες η Ελλάδα.
«Αν δεν το λύσουμε αυτό κανένα άλλο πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί ικανοποιητικά» υπογράμμισε προσθέτοντας ότι το επενδυτικό κενό προκαλείται από την υπερφορολόγηση κεφαλαίου και εργασίας, το υψηλό κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων και από έμμεσα προβλήματα που σχετίζονται με την χωροταξία, ψηφιακή αναβάθμιση κ.α.
«Πως θα αντιστρέψουμε το επενδυτικό κενό; Κινητοποιούμε μεγάλες επενδύσεις. Από τα συνολικά 31 δισ. ευρώ στοχεύουμε να κινητοποιήσουμε περίπου 57 δισ. ευρώ» είπε.
«Η εφαρμογή του σχεδίου έχει τεράστιες δυσκολίες. Καλούμαστε να απορροφήσουμε διπλάσια χρήματα . Πρέπει να πετύχουμε αλλαγή στον μηχανισμό απορρόφησης των χρημάτων. Να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις για να έρθουν επενδυτές. Αυτά πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα με διαφάνεια» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης για να συμπληρώσει «Το έργο αρχίζει την επόμενη ημέρα της έγκρισης και είναι τεράστιας δυσκολίας αλλά προσφέρει και τεράστια ευκαιρία. Θα ήταν ευχής έργο να υπάρχει ηρεμία, μέτρο και αυτοσυγκράτηση από την αντιπολίτευση και να υπάρχει από την δική μας πλευρά πολύ προσεκτική διαχείριση αυτών των πόρων».
Την επι της αρχής διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με το Σχέδιο για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας εξέφρασε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζοντας ότι βασίζεται σε παρωχημένα – αποτυχημένα οικονομικά μοντέλα και δεν αντιμετωπίζει τις σύγχρονες ανισότητες του κόσμου της εργασίας.
«Μια από τις πιο γελοίες προτάσεις που έχω ακούσει στην ζωή μου είναι αυτή που έλεγε π Λάρι Σάμερς ότι οι κανόνες οικονομικής επιστήμης είναι πάντοτε και παντού οι ίδιοι. Και έχουμε μια κυβέρνηση που φαίνεται να το πιστεύει» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Μακάρι ο κ. Σκυλακάκης να φτάσει κάποια στιγμή στην καριέρα του που να λέει την λέξη ανισότητες όσες λέει την λέξη ΣΔΙΤ».
«Θεωρείτε ότι θα μας δεσμεύσετε με αυτό το σχέδιο; Είναι μνημόνιο χωρίς μνημόνιο; Τα κάνετε αυτά γιατί θέλετε να αυξήσετε τους μισθούς; Που προκύπτει ότι θα υπάρξει μείωση ανισοτήτων. Δεν το έχετε καν ως κατηγορία» υποστήριξε ο ίδιος για να κλείσει την τοποθέτησή του λέγοντας «Ο κ. Σκυλακάκης μας ζήτησε να αντιμετωπίσουμε με μετριοπάθεια και σοβαρότητα το δικό του σχέδιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα έχει σοβαρή στάση και προτάσεις. Σύντομα όμως θα υπάρξει άλλη κυβέρνηση που έχει καταλάβει τι συμβαίνει και θα απαιτηθεί τότε η σοβαρότητα της ΝΔ. Εμείς θα συνεχίσουμε με προγραμματική αντιπολίτευση που εντοπίζει τα προβλήματα και κυρίως τις λύσεις».
Από το Κίνημα Αλλαγής ο κ. Μιχάλης Κατρίνης είπε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί την «τελευταία ευκαιρία για παραγωγική ανάκαμψη και ανασυγκρότηση. Δεν αποτελεί προϊόν συναίνεσης. Δεν έγινε διαβούλευση». Παράλληλα εκτίμησε ότι η ελληνική πρόταση «σχεδιάστηκε στο εξωτερικό με μόνο κριτήριο την γρήγορη απορροφητικότητα και όχι τα ελληνικά δεδομένα» ενώ πρόσθεσε ότι ο χαρακτήρας του σχεδίου είναι «μεταπρατικός» και όχι «αναπτυξιακός». Πάντως, κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει σε εκτεταμένη διαβούλευση για το Σχέδιο Ανάκαμψης ζητώντας ειδική συνεδρίαση για την ακρόαση των αρμόδιων οικονομικών φορέων. Ο ιδιος εξήγησε ότι απαιτείται διάλογος με τους παράγοντες της αγοράς πριν κατατεθεί το τελικό σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.