«Σταματήστε να πυροβολείτε την Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός στον Αλέξη Τσίπρα π- Σφοδρά πυρά από Γεννηματά και Κουτσούμπα
Σε διαδικασία παράλληλων και ασύνθετων μονόλογων εξελίχθηκε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Βουλή για το κρίσιμο ζήτημα της πανδημίας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να απορρίπτουν την έκκληση του πρωθυπουργού για κοινή εθνική γραμμή και να ακονίζουν τα μαχαίρια ενόψει της δύσκολης περιόδου που ακολουθεί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να σταθούν απέναντι στις μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού» με τις «ψεκασμένες θεωρίες» που καλούν τους πολίτες να αντισταθούν στην χρήση μάσκας. Τόνισε πως στον τομέα της οικονομίας παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις η Ελλάδα καταγράφει χαμηλότερη ύφεση από τον μέσο όρο της ευρωζώνης ενώ παρέπεμψε στην ομιλία που θα κάνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Θεσσαλονίκη για τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας και των εργαζόμενων που θα στοχεύουν κυρίως στις παραγωγικές επιχειρήσεις και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας επέρριψε την συνολική ευθύνη για το δεύτερο κύμα της πανδημίας και για την ύφεση στην κυβέρνηση ενώ αμφισβήτησε ότι μια σειρά κρίσιμων αποφάσεων όπως το άνοιγμα των σχολείων χωρίς μείωση του αριθμού μαθητών έχει την σύμφωνη γνώμη της επιστημονικής επιτροπής.
Επιχειρώντας δε να ανεβάσει περαιτέρω την αντιπαράθεση χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον «μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα» υποστηρίζοντας ότι υποσχέθηκε ισχυρή ανάπτυξη και τελικά έφερε ισχυρή υπανάπτυξη.
«Στα μέσα Μάιου μας κατηγορούσατε λέγοντας ότι δεν ανοίγουμε τις ξενοδοχειακές μονάδες. Λέγατε ότι δεν έχουμε σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού και σήμερα μας κατηγορείτε που ανοίξαμε τον τουρισμό. Και μετά κατηγορείτε εμένα ως πολιτικό απατεώνα» απάντησε ο πρωθυπουργός για να επισημάνει σε άλλο σημείο απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «το μόνο που κάνετε κ. Τσίπρα είναι να κλείνετε το μάτι σε όσους αμφισβητούν τα μέτρα».
Κριτική για έλλειψη στρατηγικής και για παλινωδίες άσκησε στην κυβέρνηση και η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία, ασυνέπεια και αναποτελεσματικότητα και ότι πορεύεται με την τακτική «βλέποντας και κάνοντας».
Παράλληλα άσκησε κριτική και για τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία. «Μακριά από μας οι λογικές του να μην ανοίξουν τα σχολεία. Εμείς δεν θέλουμε κλειστά σχολεία – Θέλουμε ασφαλή σχολεία» είπε συγκεκριμένα.
Χρειάζεται καμπάνια ενημέρωσης υπέρ του εμβολίου. Όπως χρειάζεται και καμπάνια ενημέρωσης υπέρ της μάσκας, δήλωσε επίσης η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Μητσοτάκης: Aπαραίτητη η χρήση μάσκας
Ο Πρωθυπουργός κατά την πρωτολογία του επισήμανε ότι τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας η κοινωνία και η πολιτεία αντέδρασε με επιτυχία καθώς βασίστηκε στις εισηγήσεις των ειδικών και τα μέτρα που πρότειναν οι επιστήμονες. Κάνοντας την δική του αυτοκριτική παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση υποτίμησε ή και παρασύρθηκε από την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος με αποτέλεσμα να μην αντιληφθεί έγκαιρα τον εφησυχασμό που κυριάρχησε στην κοινωνία.
«Επέλεξα να επικοινωνήσω με τους συμπολίτες μας εξηγώντας και περιγράφοντας την κατάσταση και τα μέτρα ζητώντας τη συμβολή τους. Είμαι ευγνώμων για την ατομική και κοινωνική ευθύνη που επέδειξαν» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Σε κυβερνητικό επίπεδο η συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες παραμένει καθημερινή. Ο λαός ενημερώνεται καθημερινά για το μέτωπο και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται με τρόπο επίσημο και διαφανή. Με το ίδιο πνεύμα προσέρχομαι σήμερα. Με μια παράκληση προς την αντιπολίτευση. Να μην επιτρέψουμε μια τόσο σοβαρή συζήτηση να την μετατρέψουμε σε άγονη πολιτική διαμάχη. Σε διαξιφισμούς που μπορεί να θολώσουν τον κοινό μας στόχο: δηλαδή την προστασία της υγείας των πολιτών και τον περιορισμό των συνεπειών στην οικονομία. Υπάρχουν πεδία που μπορούμε να απλώσουμε τις διαφωνίες μας» συνέχισε.
Απευθυνόμενος στις ηγεσίες της αντιπολίτευσης είπε: «πρέπει όλοι στην αίθουσα παρά τις επιμέρους διαφωνίες και επιφυλάξεις που είναι καλοδεχούμενες όταν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα πρέπει όλοι να ορθώσουμε μέτωπο λογικής. Ο κορωνοϊός έχει τη δική του εξέλιξη. Μέχρι να βρεθεί το οριστικό φάρμακο οι πολιτικές δυνάμεις σε αυτή την αίθουσα έχουν υποχρέωση να συμφωνήσουν σε ελάχιστη βάση ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στην βάση των εισηγήσεων των ειδικών και πως οι συνθήκες είναι δύσκολες και απαιτούνται πολυσύνθετες αποφάσεις που λαμβάνονται στη στιγμή. Υπάρχουν μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού που βασίζονται σε παράλογες απόψεις
Πρέπει να στηρίξουμε ο καθένας στο δικό του ακροατήριο τις ορθές επιλογές και πρώτα από όλα τη χρήση μάσκας».
Ειδικά για το υγειονομικό σκέλος ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να περιγράψει την κατάσταση με 10 συγκεκριμένα ερωτήματα. Μεταξύ άλλων, επανέλαβε ότι η αρχική επιλογή για lock dawn όπως αποδείχθηκε ήταν ορθή, ωστόσο εξήγησε ότι δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ειδικούς σχεδίασε τον τρόπο επαναλειτουργίας της οικονομίας απορρίπτοντας τόσο το μοντέλο του lock dawn όσο και της ανοσίας της αγέλης. «Στη Νέα Ζηλανδία με πλήρες λοκ ντάουν επανεμφανίστηκε ο κορωνοϊός. Στην Σουηδία με ανοσία αγέλης η ύφεση είναι αντίστοιχη με άλλες χώρες που είχαν περιοριστικά μέτρα» σημείωσε.
Η επανέναρξη σχεδόν όλων δραστηριοτήτων δεν συνιστά επιστροφή στην κανονικότητα. Από το μένουμε σπίτι περάσαμε στο μένουμε ασφαλείς. Δεν χωρούν παρερμηνείες. Χώρεσαν όμως παρεξηγήσεις κακόπιστες από όσους πήγαν να εκμεταλλευτούν αντιπολιτευτικά την κατάσταση και την επανεμφάνιση της πανδημίας. Θέλω να ξαναπω, όσο δυσάρεστο και αν ακούγεται. Η κανονική ζωή όπως την γνωρίζαμε δεν θα επανέλθει γρήγορα και αυτόματα. Ολοι πρέπει να προσέχουμε. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες. Δεν είναι ευχάριστο να φοράς συνέχεια μάσκα όμως είναι απολύτως απαραίτητο. Μπορεί να ασκηθεί κάποια κριτική για την μάσκα όταν πριν από 5-6 μήνες δεν επιμέναμε τόσο. Ολοι μας αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Τα μέτρα προστασίας που λαμβάνουμε θα μας διευκολύνουν ώστε και η επιδημία γρίπης να είναι πιο ήπια» εξήγησε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα υπεραμύνθηκε του ανοίγματος του τουρισμού λέγοντας ότι επέφερε έσοδα στο 4% του ΑΕΠ. «Έγινε εσπευσμένα το άνοιγμα τουρισμού; Όχι. Εγινε μεθοδικά και όταν ήμασταν έτοιμοι να λειτουργήσουμε το σύστημα ελέγχου. Ένα σύστημα που πολλές χώρες μας το ζήτησαν για να το αντιγράψουν.
Φέραμε τον κ. Δρακόπουλο έναν εξαιρετικό καθηγητή και μας εγκατέστησε το πρόγραμμα και σήμερα εξάγουμε αυτό το πρόγραμμα. Αυτό κα Γεννηματά δεν είναι προχειρότητα αλλά υπεύθυνος σχεδιασμός. Ο τουρισμός «κατανάλωσε» τον μεγαλύτερο αριθμό τεστ. Σε αντίθεση με άλλες χώρες είχαμε αποτελέσματα τεστ εντός 24 ώρων και όπου εντοπίστηκαν κρούσματα είχαμε τα ξενοδοχεία καραντίνας» είπε. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε και το άνοιγμα των σχολείων λέγοντας ότι ο σχεδιασμός βασίζεται και πάλι στις εισηγήσεις των ειδικών. «Ακούω την προσέγγιση των ολιγομελών τμημάτων. Θα ήταν καλύτερο αλλά δεν είναι εφικτό. Εξετάσαμε και την λύση διπλής βάρδιας αλλά θα αναστατώσουν κάθε οικογένεια. Το ζήτημα σχολείων έχει έντονα ταξική διάσταση. Είναι κρίμα που η αξιωματική αντιπολίτευση ταυτίζεται με μια μειοψηφία συνδικαλιστών παρά με συντριπτική πλειοψηφία πολιτών. Αν μείνουν κλειστά σχολεία χαμένοι θα ήταν οι γονείς από μικρά και μεσαία στρώματα» ανέφερε.
Κατά την δευτερολογία , ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να αντικρούσει την αιχμηρή κριτική των πολιτικών αντιπάλων χωρίς ωστόσο να πολώσει το κλίμα.
Ωστόσο, απάντησε αυστηρά στους Γιανη Βαρουφάκη και Κυράκο Βελόπουλο.
Προς τον γγ του ΜεΡΑ25 είπε: «είναι άκρως προβληματικό στην αίθουσα του κοινοβουλίου να υπάρχει αρχηγός πολιτικού κόμματος που όταν αναφέρεται στην χώρα να την αποκαλεί χρεοδουλοπαροικία. Και να ακούγονται από τον άνθρωπο που αν έκανε πράξη το σχέδιό του θα γινόμασταν χρεοδουλοπαροικία. Δεν σας επιτρέπω σε αυτή την αίθουσα να κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι κάνει επιλογές με γνώμονα οικονομικά συμφέροντα και όχι το συμφέρον του λαού. Αυτές οι αναφορές πάνε κόντρα σε όλα τα δεδομένα που πιστοποιούν ότι η χώρα τα έχει τα καταφέρει καλύτερα από άλλες χώρες. Όταν μιλάμε για ζωές και δημόσια υγεία να είστε πιο προσεκτικός».
Ενώ προς τον κ. Βελόπουλο ανέφερε: Δυστυχώς και σε αυτή την αίθουσα ακούγονταιαπόψεις που δεν απέχουν απο ακραίες θεωρίες. Ο λόγος σας κύριε Βελόπουλε ήταν ευθεία αμφισβήτηση των οδηγιών των ειδικών. Είπατε ευθέως για την μη χρήση μάσκας στις νεαρές ηλικίες. Σας το ξαναλέω ότι αυτή ήταν η εισήγηση των ειδικών. Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις ένα παιδί 6-7 ετών να φορά συνέχεια την μάσκα. Εχει παιδαγωγικό χαρακτήρα. Υπάρχουν όμως και πολύ συγκινητικές ιστορίες με παιδάκια που πάσχουν από ανίατες ασθένειες και την φορούν συνεχώς. Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη σύμφωνα με τους ειδικούς και αν δεν θέλουμε να πάμε σε νέα μέτρα που θα μοιάζουν με νέο λοκ ντάουν πρέπει να τηρούμε το μέτρο. Η μάσκα ζημιά δεν κάνει. Μόνο όφελος μπορεί να έχει και αυτό είναι απλή λογική. Η μάσκα προστατεύει».
Εκτός αυτών, ανέφερε:
«Διέκρινα αρκετές ομοιότητες μεταξύ των ομιλιών Γεννηματά και Τσίπρα. Από την κα Γεννηματά διέκρινα όμως πρόθεση να καταθέσει πλαίσιο προτάσεων αν και μαξιμαλιστικών. Μου έκανε εντύπωση ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έκανε καμία πρόταση. Οι ειδικοί εισηγήθηκαν αυτά που ακριβώς κάνουμε
Θα αναφερθώ στις ανακρίβειες που ακούστηκαν με μεγάλη ευκολία από την κα Γεννηματά. Έχουμε καταθέσει τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αλήθεια. Τα τεστ δεν μειώθηκαν. Αυξήθηκαν κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες. Όταν κάνεις περισσότερα τεστ εντοπίζεις περισσότερα κρούσματα. Εμείς όταν κάναμε και τον Μάιο τα τεστ ποτέ δεν είπαμε ότι τα θετικά είναι και ο πραγματικός αριθμός συνολικών κρουσμάτων. Σήμερα δεν έχουμε αντίστοιχη πίεση στις ΜΕΘ. Τα νοσοκομεία λειτουργούν κανονικά, δεν έχουμε αναβολές χειρουργείων. Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας για μια εβδομάδα δεν μπόρεσε να κάνει τεστ γιατί έχει δυναμική μόλις 1000 στα 17.000.»
Αεροπλάνα: «τι προτείνατε; Να μειωθεί η χωρητικότητα των αεροπλάνων; Να πετούν με μισές θέσεις κενές; Τι θα γινόταν αν το ζητούσαμε; Μήπως δεν θα πετούσε κανείς στην Ελλάδα; Αν υπήρχε πρόβλημα στα αεροπλάνα θα το βρίσκαμε στο προσωπικό. Ξέρετε πόσα κρούσματα βρήκαμε στο προσωπικό; Μηδέν. Είχαμε θετικά κρούσαματα σε εργαζόμενους στην ακτοπλοΐα; Όχι. Αν υπήρχε πρόβλημα με την χωρητικότητα θια είχε εκδηλωθεί και στους εργαζόμενους. Μια βασική παραδοχή που πρέπει να ασπαστούμε είναι να δεχόμαστε τα επίσημα δεδομένα.»
Καμπάνια ενημέρωσης: «χαίρομαι που αναγνωρίζετε πλέον την ανάγκη ενημέρωσης. Να συζητήσουμε λοιπόν μια δεύτερη καμπάνια να το φέρουμε στην Βουλή και να το συζητήσουμε για μια τηλεοπτική καμπάνια. Υπάρχει ανάγκη πόσο μάλλον όταν ακούγονται και σε αυτή την αίθουσα απόψεις που δεν απέχουν από ακραίες θεωρίες. Ο λόγος σας κύριε Βελόπουλε ήταν ευθεία αμφισβήτηση των οδηγιών των ειδικών. Είπατε ευθέως για την μη χρήση μάσκας στις νεαρές ηλικίες. Σας το ξαναλέω ότι αυτή ήταν η εισήγηση των ειδικών. Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις ένα παιδί 6-7 ετών να φορά συνέχεια την μάσκα. Εχει παιδαγωγικό χαρακτήρα. Υπάρχουν όμως και πολύ συγκινητικές ιστορίες με παιδάκια που πάσχουν από ανίατες ασθένειες και την φορούν συνεχώς. Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη σύμφωνα με τους ειδικούς και αν δεν θέλουμε να πάμε σε νέα μέτρα που θα μοιάζουν με νέο λοκ ντάουν πρέπει να τηρούμε το μέτρο. Η μάσκα ζημιά δεν κάνει. Μόνο όφελος μπορεί να έχει και αυτό είναι απλή λογική. Η μάσκα προστατεύει από τα σταγονίδια.»
Προς κ. Τσίπρα: «είπατε ότι μετά τις 12 δεν κολλάει ο ιός. Αυτές οι θεωρίες όταν εκφράζονται με ειρωνεία δίνουν βάση αμφισβήτησης των επιλογών μας. Σταματήσαμε τους όρθιους στα μπαρ, είπαμε ότι όσο περνά η ώρα αυξάνεται το αλκοόλ. Γιατί τέτοια ειρωνεία; Ολες οι άλλες χώρες που ανακάλυψαν την μείωση των ωραρίων έκαναν λάθος. Αυτό που κάνετε είναι να κλείνετε το μάτι σε όσους αμφισβητούν τα μέτρα. Δεν τα έχουμε πάει καθόλου άσχημα στο 2ο κύμα. Τα έχουμε πάει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες. Εχουμε την καλύτερη επίδοση από τους τουριστικούς ανταγωνιστές μας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Θα τα δεχθείτε ή θα συνεχίσετε να πυροβολείτε την χώρα.
Είπατε ότι έχουμε 100 φορές περισσότερα κρούσματα σε σχέση με το λοκ ντάουν. Ανακοίνωσα την άρση λοκ νταουν 28 Απριλίου με 38 κρούσματα. Σήμερα 156. Αύριο μπορεί περισσότερα ή και λιγότερα. Σύμφωνα με την δική σας λογική 38 επι 100 ισούται με 156. Τι είναι αυτά που λέτε. Με αυτή τη λογική δημιουργείτε εντυπώσεις. Μιλήσατε για τον τουρισμό. Είπατε ότι βιαστήκαμε να ανοίξουμε. Στα μέσα Μαΐου μας κατηγορούσατε ότι δεν ανοίξαμε της ξενοδοχειακές μονάδες και δεν υπάρχει σχέδιο για το άνοιγμα του τοιυρισμού και μετά κατηγορείτε εμένα ως πολιτικό απατεώνα. Εσείς φωνάζατε «ανοόξτε τον τουρισμό. Τι θα γίνουν οι άνθρωποι;»
Ξέρετε μήπως μια χώρα που να ζητούσε τεστ PCR; Ο κ. Βαρουφάκης μας ρωτά άξιζε τον κόπο που ανοίξαμε; 4 δις είναι αυτά. Ισως για εσάς να είναι πασατέμπος. Είχαμε συγκεκριμένο σχέδιο κα δούλεψαν πολλοί για να ανοίξει ο τουρισμός.
Θέλω να τιμήσω τον κ. Δρακόπουλο τον οποίο δεν γνώριζα. Βρεθήκαμε και προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει αφιλοκερδώς. Εγραψε ένα κείμενο για την εμπειρία του και μιλά κολακαυτικά για την ελλάδα για να γίνει πράξη το σχέδιο. Λέει:
«Όταν ρώτησα έναν από τους Πυροσβέστες που έβρισκε την ενέργεια ν α είναι 14 ώρες όρθιος για να υλοποιεί την πολιτική που χαράξαμε η απάντηση με κατέπληξε. «Η νίκη της πανδημίας είναι η μοναδική της γενιάς μου και θα κάνω ότι μπορώ για να την διαφυλάξω» είπε».
Εσείς κύριε Τσίπρα όλη αυτή την προσπάθεια προσπαθείτε να την υποτιμήσετε.
Ο κ. Δρακόπουλος λέει και κάτι άλλο «Είχαμε όμως και έναν απίστευτα ισχυρό μοχλό στα χέρια μας, ανθρώπους σαν τον Σωτήρη, την Παγώνα, τον Βασίλη αυτής της χώρας. Αυτούς που αποφασίζουν να σιωπήσουν όταν αυτοί που δεν έχουν να πουν τίποτε μιλούν».
Μιλάτε για κυβερνητική προπαγάνδα. Μας δίνει δύναμη το γεγονός ότι νομίζετε πως επηρεάζουμε με αυτό το τρόπο τον ξένο τύπο.
Το βασικό ερώτημα είναι τι πιστεύουν οι πολίτες. Παρά το άγχος και την ανησυχία και τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας που εμείς δεν προκαλέσαμε όπως εκείνη που εσείς προκαλέσατε το 2015, οι πολίτες παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι.
Είναι ψήφος εμπιστοσύνης στις δικές τους δυνάμεις. Το να παρουσιάζουμε μια εικόνα που είναι αποκλειστικά και μόνο μαύρη αδικεί την χώρα.
Αυτή τη στιγμή σας το ξαναλέω ότι αδικείτε μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την Ελλάδα συνολικά. Δεν δυσκολεύτηκα να πω ότι πράγματι συνολικά όλοι δείξαμε τάση εφησυχασμού. Πρώτος το αναγνωρίζω και λέω ότι δεν επιτρέπετε να κάνουμε το ίδιο λάθος. Όχι όμως να ακυρώσουμε όλη την προσπάθεια της κοινωνίας.
Αναγνωρίζω ως φιλελεύθερος πολιτικός ότι όταν απαιτείται πρέπει να υπάρξει μεγάλη κρατική παρέμβαση προς όφελος της κοινωνίας»