Πολιτική

Βουλή: Τα τρία κρίσιμα νομοσχέδια που κάνουν «ποδαρικό» στη Βουλή το 2024

Με σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και ισχυρούς κλυδωνισμούς ολοκληρώνονται οι νομοθετικές εργασίες της Βουλής για το 2023.

Η ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου το μεσημέρι της Τρίτης και οι θετικές διατάξεις που καταργούν την παρακράτηση 30% στις συντάξεις όσων επιθυμούν να συνεχίσουν την εργασία τους, επισκιάστηκε από την τροπολογία Καιρίδη για τους μετανάστες. Η έκτακτη εισαγωγή του μηχανισμού παροχής άδειας διαμονής για εργασία σε παράνομους μετανάστες προκάλεσε την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ο οποίος και καταψήφισε και τον προβληματισμό σε αρκετούς «γαλάζιους» βουλευτές οι οποίοι ωστόσο στήριξαν την ρύθμιση μετά την κομματική πειθαρχία που επέβαλε το Μέγαρο Μαξίμου.

Σειρά πήρε πολυνομοσχέδιο με έκτακτες διατάξεις που επιλύουν εκκρεμότητες σχεδόν όλων των υπουργείων. Στο σχέδιο νόμου «Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις« το οποίο ψηφίζεται σήμερα, προστέθηκαν υπουργικές τροπολογίες ορισμένες εκ των οποίων προκαλούν την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Βασική εστία σύγκρουσης αποτελεί η ρύθμιση που τροποποιεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ». Η επιλογή της κυβέρνησης να διευρύνει τις αρμοδιότητες της ώστε να συμπεριληφθεί το σύνολο των αναπλάσεων που σχεδιάζονται για μεγάλες πόλεις της χώρας και η ταυτόχρονη «αποβολή» από το διοικητικό συμβούλιο του δημάρχου Αθηναίων οδήγησε την αξιωματική αντιπολίτευση και την Χαριλάπου Τρικούπη να καταγγείλουν το Μέγαρο Μαξίμου για «εκδικητική ρύθμιση» που στοχεύει τον κ. Χάρη Δούκα.

Τι φέρνει το ένα έτος

Να σημειωθεί ότι οι εργασίες της Βουλής θα συνεχιστούν το νέο έτος με αντίστοιχους αυξημένους ρυθμούς. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το κοινοβούλιο θα ξεκινήσει τις εργασίες του στις 9 Ιανουαρίου και εντός του πρώτου μήνα θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν τρία κρίσιμα νομοσχέδια. Πρόκειται για του νέους Ποινικούς Κώδικες του υπουργείου Δικαιοσύνης, για την επιστολική ψήφο του υπουργείου Εσωτερικών και για το νομοσχέδιο που θα επιτρέψει την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων του υπουργείου Παιδείας.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική