Πολιτική

Βρούτσης: Δεν καταργούμε τους επιθεωρητές εργασίας, αναβαθμίζουμε το ρόλο τους

«Αναβαθμίζουμε το ρόλο και το έργο των λειτουργών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), αποκόπτοντας κάθε δυνατότητα άσκησης πολιτικής επιρροής στη λειτουργία του Σώματος» αναφέρει ο Γιάννης Βρούτσης.

Σε γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης σημειώνει πως αυτό γίνεται «μετά την έντονη παραφιλολογία περί δήθεν κατάργησης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας».

Βρούτσης για ΣΕΠΕ: Οπως συνέβαινε στο παρελθόν
Ο κ. Βρούτσης επισημαίνει ότι ο αγώνας για την τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων από κάθε μορφή αυθαιρεσίας σε βάρος τους, θα έχει ως πρωταγωνιστές τους ίδιους τους λειτουργούς του ΣΕΠΕ, τονίζοντας ότι θα λειτουργούν με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους και θα υπηρετούν μόνο το συμφέρον του ελληνικού λαού και κανέναν κομματικό παράγοντα, «όπως συνέβαινε στο παρελθόν».

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και εγώ προσωπικά θα σταθούμε δίπλα τους με απόλυτη εμπιστοσύνη και θα στηρίξουμε το έργο τους, μέχρι να εξαλειφθεί κάθε εστία αδήλωτης εργασίας και παραβατικότητας», υπογραμμίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο Γιαννης Βρουτσης τονίζει τρία σημεία
Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης ξεκαθαρίζει ότι:

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 84/2019, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εντάσσεται στη Γενική Γραμματεία Εργασίας, την πλέον κεντρική δομή του υπουργείου. Έτσι, αναβαθμίζεται ο ρόλος του, θωρακίζεται θεσμικά και ενδυναμώνεται η οργανωτική δομή του, όπως είχε υποσχεθεί στην πρώτη επίσημη υπηρεσιακή συνάντησή του ως υπουργός με τους ελεγκτές του ΣΕΠΕ, πριν από λίγες ημέρες.
Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας περνά στα χέρια της δημόσιας διοίκησης. Καμία κυβέρνηση, κανένας υπουργός, δεν θα έχει λόγο πλέον στο διορισμό του επικεφαλής του ΣΕΠΕ, ο οποίος θα είναι γενικός διευθυντής, υπηρεσιακό στέλεχος, δηλαδή, από τη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία που θα επιλέγεται με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία. Με αυτόν τον τρόπο, ο οποίος θα εφαρμοστεί και σε άλλα ισχυρά ελεγκτικά Σώματα της δημόσιας διοίκησης (ΣΔΟΕ, Επιθεωρητές υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας), προωθείται η πλήρης αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.
Το Σώμα και οι λειτουργοί του θα εξακολουθήσουν να απολαμβάνουν πλήρη οργανωτική και επιχειρησιακή αυτονομία, για να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους, ενώ δεν θα εξαρτώνται από κανέναν ειδικό γραμματέα, κομματικής προέλευσης και τους συμβούλους του που επιβάρυναν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα, διευκολύνεται ο κεντρικός συντονισμός και η εντατικοποίηση των δράσεων του ελεγκτικού μηχανισμού του ΣΕΠΕ, σε συνέργεια με τις λοιπές υπηρεσιακές δομές του υπουργείου και τους εποπτευόμενους φορείς του και με την υποστήριξη σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων (ΟΠΣ ΕΦΚΑ, ΟΠΣ ΣΕΠΕ και ΕΡΓΑΝΗ)».

You may also like