Οικονομία

Wall Street Journal: Η Αθήνα πρέπει να σβήσει τη λέξη εκλογές για τα επόμενα δύο χρόνια

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC
Η εφημερίδα αναφέρει ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί ήδη από τον Φεβρουάριο και χωρίς έξι μήνες ενός «συλλογικού νευρικού κλονισμού και μια οικονομία που πήγε πάρα πολύ πίσω».

Ένα επείγον ζήτημα είναι ο βαθμός στον οποίο οι ανασφάλιστοι καταθέτες θα αναγκαστούν να έχουν κούρεμα σε καταθέσεις.Σε αντίθεση όμως με την Κύπρο, αυτοί που θα επηρεαστούν στην Ελλάδα ως επί το πλείστον είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις, και όχι οι Ρώσοι ολιγάρχες.  

Ωστόσο, μια άμεση ανακεφαλαιοποίηση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δεν είναι δυνατή χωρίς ένα bail-in.Οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν συμφωνήσει ότι δεν θα υπάρξει bail-in. Η πιθανότερη λύση είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιβαρυνθεί με έως και 25 δις € ($ 27.440.000.000) πρόσθετα χρέη, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το καλύτερο αποτέλεσμα, όπως κάποιοι έχουν σημειώσει, θα είναι οι σχετικοί κανόνες να αλλάξουν, επιτρέποντας στον ΕΜΣ να συμμετάσχει στην αύξηση του κεφαλαίου, χωρίς προηγούμενη προσφυγή σε ένα bail-in. Αυτό θα φέρει αμέσως πίσω την εμπιστοσύνη των αγορών και θα επιτρέψει να αρθεί το capital control στην κίνηση κεφαλαίων.Ένα άλλο πρόβλημα ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων που πνίγουν τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Αυτό διακινδυνεύει και την συμφωνία αυτή: Οι πιστωτές απέρριψαν την πρόταση της Αθήνας για μια κρατική τράπεζα επισφαλειών και στην Αθήνα αντιστάθηκαν στην πίεση για να να πουλήσουν οι τράπεζες τα δάνεια μαζικά σε debt funds.Μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα πρέπει να δελεάσει τόσο τους εγχώριους όσο και τους ξένους επενδύτες και πάλι.

Οι επενδύσεις έχουν καταρρεύσει, με το ΑΕΠ το προηγούμενο έτος να έχει φτάσει στο 11% από 25% το 2008. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να βοηθήσει με την γρήγορη κινητοποίηση € 35 δισεκατομμύριων που προορίζονται για την Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του επενδυτικού προγράμματος που αναπτύχθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Jean-Claude Juncker.

Η κυβέρνηση του κ Τσίπρα μπορεί να εφαρμόσει αποφασιστικά τις νέες υποσχέσεις για την απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου για τα επενδυτικά σχέδια και τις μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν τις επενδύσεις και τον ανταγωνισμό, δηλαδή μεταρρυθμίσεις τις οποίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν να περάσουν.Τέλος, ακόμη και αν υπάρξει ανάκαμψη γρηγορότερα από το αναμενόμενο, η Ελλάδα θα πρέπει να παλέψει με τη μαζική ανεργία και τις δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης, για πολύ καιρό ακόμα.

Η Αθήνα θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση, εάν κάνει μια σχολαστική προσπάθεια να περιορίσει τις κοινωνικές δαπάνες σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη, να «ξεριζώσει» του αγρότες-μαϊμού και τους χιλιάδες πρόωρους συνταξιούχους οι οποίοι λαμβάνουν σήμερα, αλλά δεν αξίζουν τα βοηθήματα που παίρνουν.

Η απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά, για να υπάρξει μια πολιτική σταθερότητα, είναι ένα ημερολόγιο που δεν θα γράφει πουθενά «εκλογές», για τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό φαίνεται όλο και λιγότερο πιθανό, όμως καθώς ο κ Τσίπρας αγωνίζεται να διαχειριστεί ένα εσωτερικό ρήγμα στο εσωτερικό του κόμματός του, αυξάνοντας την προοπτική ότι μπορεί να έχουμε εκλογές στις αρχές του επόμενου μήνα. Η τελευταία κρίση στην Ελλάδα τελειώνει. Η επόμενη όμως μπορεί να αρχίσει σύντομα.

You may also like