Οικονομία

Wall Street Journal: Πέντε θεωρίες που εξηγούν το «χάος» στις παγκόσμιες αγορές

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Η φετινή αστάθεια των χρηματιστηριακών αγορών και των ομολόγων έχει κάνει τους επενδυτές να τα χάσουν προσπαθώντας να κατανοήσουν τι γίνεται, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, με τίτλο: «Τι συμβαίνει στις αγορές; Πέντε θεωρίες που εξηγούν το χάος».

Όπως επισημαίνει το άρθρο, «το γρήγορο χρήμα, το κινεζικό νόμισμα και οι τιμές του πετρελαίου είναι μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν τις αγορές».
 
Οι αγορές στην Ασία κλονίσθηκαν και πάλι σήμερα, καθώς το Χρηματιστήριο στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση 3,9%, ανοίγοντας μετά από μία παρατεταμένη αργία. Το βασικό Χρηματιστήριο της Κίνας στη Σαγκάη ήταν κλειστό, λόγω της αργίας για την κινεζική πρωτοχρονιά, εγείροντας φόβους ότι οι μετοχές μπορεί να κατρακυλήσουν, όταν θα ανοίξει ξανά τη Δευτέρα. Η πτώση των ασιατικών αγορών ακολούθησε τις απώλειες που είχαν χθες βράδυ, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, οι βασικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, μετά τη δήλωση της επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζάνετ Γέλεν, ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να καθυστερήσουν το σχέδιο της Fed για την αύξηση των επιτοκίων. Οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν σήμερα μεγάλες απώλειες, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 να έχει υποχωρήσει έως και 3,5%. Σε ανοδική τροχιά βρισκόταν ο χρυσός με την τιμή του να ενισχύεται έως και κατά 2,7%, στα υψηλότερα επίπεδα του οκταμήνου στο Λονδίνο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
 
Καθώς επενδυτές και αναλυτές αναζητούν τους λόγους για την παγκόσμια αστάθεια, κάτι που φαίνεται εύλογο τη μία ημέρα, απαξιώνεται γρήγορα όταν η αγορά κινείται προς άλλη κατεύθυνση, σημειώνει η WSJ. «Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η βουτιά των τιμών του πετρελαίου φαινόταν ως ο πιο σπουδαίος παράγοντας που ωθούσε προς τα κάτω τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Τώρα, όμως, ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 καταγράφει μεγαλύτερες απώλειες από την αρχή του έτους από τον υποδείκτη με τις μετοχές των ενεργειακών εταιρειών του, ενώ οι απώλειες και των δύο αυτών δεικτών φαίνονται πολύ μικρές σε σχέση με αυτές των μετοχών χρηματοπιστωτικών εταιρειών». Η εξεύρεση μίας ευρύτερα αποδεκτής, κυρίαρχης άποψης αποδείχθηκε ανέφικτη, οδηγώντας στην εμφάνιση πολλών, ανταγωνιστικών και σε μεγάλο βαθμό μη ικανοποιητικών εξηγήσεων, προσθέτει το δημοσίευμα, που αναφέρει στη συνέχεια τις πέντε θεωρίες για την εξήγηση της αναταραχής στις αγορές.
 
Φταίει το «γρήγορο χρήμα»

Καθώς η Fed ετοιμαζόταν να αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα αμερικανικά επιτόκια για μεγάλο διάστημα στο 2015, οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι οι τράπεζες θα είχαν κέρδη από την αύξηση της διαφοράς μεταξύ των επιτοκίων που εισπράττουν από χορηγήσεις δανείων και των επιτοκίων που πληρώνουν στις καταθέσεις. Ωστόσο, οι χρηματοπιστωτικές μετοχές βυθίζονται φέτος, καθώς οι επενδυτές προβλέπουν ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν πολύ τα επόμενα χρόνια. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας προκάλεσε σοκ στον ήδη παραπαίοντα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα, όταν μείωσε τα επιτόκιά της σε αρνητικό έδαφος στις 29 Ιανουαρίου.
 
Ανησυχία για το γιουάν

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές έχει τις ρίζες της στην Κίνα. Πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι η χώρα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να υποτιμήσει το γιουάν, μία κίνηση που θα βάθαινε πιθανότατα τις δυσκολίες της παγκόσμιας οικονομίας, ενισχύοντας διεθνώς τον ανταγωνισμό των χωρών για τη διασφάλιση εσόδων από τις συρρικνωμένες συνολικά εξαγωγές. Κινέζοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να υποτιμήσουν το γιουάν, αλλά κάποια επενδυτικά ταμεία (hedge funds) προσπαθούν να επιβάλλουν την υποτίμηση, στοιχηματίζοντας δισεκατομμύρια δολαρίων εναντίον του νομίσματος.
 
Είναι τα κρατικά επενδυτικά ταμεία

Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες είχαν επενδύσει δισεκατομμύρια σε επενδυτικά ταμεία, όταν οι τιμές του αργού ήταν υψηλότερες. Τώρα, αυτά τα ταμεία πωλούν τις μετοχές που είχαν αγοράσει σε καλούς καιρούς, επιταχύνοντας τις μαζικές πωλήσεις στην αμερικανική αγορά, σύμφωνα με τη θεωρία ορισμένων. Φυσικά, υπάρχουν λίγα στοιχεία για το ποιος πουλάει τι και υπάρχει λόγος να αμφιβάλλει κανείς αν αυτά τα ταμεία, όσο μεγάλα και αν είναι, θα μπορούσαν να έχουν μία τόσο σημαντική επίπτωση στις αμερικανικές αγορές. Η JP Morgan προβλέπει ότι όλα αυτά τα κρατικά ταμεία θα αναγκασθούν να πουλήσουν φέτος μετοχές αξίας 75 δις. δολαρίων σε όλο τον κόσμο, ενώ η αξία της αμερικανικής αγοράς ανέρχεται σε 20,95 τρις. δολάρια, σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς.
 
Η αμερικανική οικονομία μπορεί να βαλτώσει
Πολλοί επενδυτές ανησυχούν ότι η αμερικανική οικονομία, που τα τελευταία χρόνια είχε τις ισχυρότερες επιδόσεις στον αναπτυγμένο κόσμο, θα καθηλωθεί από τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και την ανατίμηση του δολαρίου. Ο μεταποιητικός τομέας των ΗΠΑ συρρικνώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο. Η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, που ήταν για μεγάλο διάστημα το φωτεινό σημείο της οικονομικής ανάπτυξης, επιβραδύνθηκε τον περασμένο μήνα. Οι αξιωματούχοι της Fed στέλνουν το μήνυμα της ανησυχίας. Ταυτόχρονα, η ανεργία υποχώρησε τον περασμένο μήνα και οι μισθοί αυξήθηκαν.
 
Ο ρυθμός ανάπτυξης δεν αυξάνεται

Η βουτιά στις τιμές του πετρελαίου από τον Ιούνιο του 2014 αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό στην υπερβάλλουσα προσφορά, καθώς οι παραγωγοί πετρελαίου σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να αντλούν πετρέλαιο και με πολύ χαμηλές τιμές. Αλλά, καθώς η τιμή αναφορά του αργού μειώθηκε κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι φέτος, οι επενδυτές άρχισαν να δείχνουν και προς την πλευρά της επιβράδυνσης της ζήτησης. «Εάν οι τιμές των πρώτων υλών συνολικά είναι γενικά αδύναμες, αυτό μου λέει ότι σε γενικές γραμμές η παγκόσμια ζήτηση είναι αδύναμη», δήλωσε διαχειριστής χαρτοφυλακίου της εταιρείας Kingsview Asset Management.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

You may also like