Οικονομία

Wall Street: Συνεχίστηκε για πέμπτη ημέρα ο κατήφορος

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Πτώση για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση εμφάνισαν απόψε οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, παρά τη θετική αντίδραση των επενδυτών στις σημερινές αποφάσεις της Federal Reserve.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,19% στις 17.641,40 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση κατά 0,18% στις 4.834,93 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,18% στις 2.071,61 μονάδες.

Δύο ώρες πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, η αμερικανική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι το βασικό επιτόκιο διατηρείται αμετάβλητο στο 0,25% – 0,50%, όπως και αναμενόταν, καθώς οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της προόδου της εγχώριας αγοράς εργασίας αλλά και οι ευρύτεροι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία, κατέστησαν επιφυλακτικούς τους ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Μάλιστα, η πλειονότητα των μελών της νομισματικής επιτροπής της Fed εκτίμησε ότι εντός του 2016, θα πραγματοποιηθεί μόλις ένας γύρος αύξησης των επιτοκίων, έναντι δύο γύρων, όπως αρχικώς αναμενόταν. «Το Brexit αποτελεί έναν εκ των παραγόντων, βάσει των οποίων λάβαμε τις σημερινές μας αποφάσεις, καθώς ενδεχομένως θα έχει οικονομικό αντίκτυπο στις ΗΠΑ» δήλωσε από την πλευρά της, η επικεφαλής της Fed, Tζάνετ Γέλεν.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου διολίσθησε για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 1,46% στα 47,78 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,03% στα 48,82 δολάρια.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 0,62% στις 15.957 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi υποχώρησε κατά 0,10% στις 1.970 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε απώλειες κατά 0,96% στις 5.153 μονάδες. Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη κινήθηκε ανοδικά κατά 1,75% στις 2.892 μονάδες και της Σένζεν κατά 3,01% στις 498 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ κατέγραψε κέρδη κατά 0,24% στις 20.436 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, πτώση εμφάνισε τον Μάιο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, δεχόμενη σημαντικές πιέσεις από τον κλάδο των αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, παρουσίασε μείωση κατά 0,4% έναντι αύξησης 0,6% τον Απρίλιο, καταγράφοντας πτώση για έβδομη φορά, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών.

Σε ετήσιο επίπεδο, η παραγωγή στον κλάδο της βιομηχανίας υποχώρησε κατά 1,4% καθώς στον κλάδο της μεταποίησης σημειώθηκε πτώση κατά 0,1%, της κοινής ωφέλειας κατά 0,8% και των ορυχείων κατά 11,5%. Η βιομηχανική παραγωγή επλήγη από την ισχυροποίηση του δολαρίου, την αδύναμη ανάπτυξη και τις χαμηλές τιμές εμπορευμάτων (commodities).

Παράλληλα, κατά 0,4% αυξήθηκαν τον Μάιο οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, λόγω της ανόδου της τιμής των καυσίμων. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο κατά 0,3%. Στους επιμέρους κλάδους, οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν αύξηση (0,3%) για πρώτη φορά, μετά από τέσσερις μήνες.

Εξαιρουμένων των κλάδων της ενέργειας και των τροφίμων, οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,1%. Σε ετήσιο επίπεδο, οι τιμές παραγωγού σημείωσαν πτώση κατά 0,1% ενώ εξαιρουμένων των προαναφερθέντων κλάδων, κατέγραψαν άνοδο κατά 0,8%.

Στο μέτωπο του Brexit, σε μια εκατοστιαία μονάδα συρρικνώθηκε το μέχρι πρότινος διψήφιο προβάδισμα που διατηρούσε η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επί της αντίπαλης εκστρατείας υπέρ του Brexit, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes που δημοσιεύθηκε χθες από την εφημερίδα The Sun.

Μια εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου που θα κρίνει εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ή όχι κράτος μέλος της Ε.Ε., η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.002 ψηφοφόρων, έδειξε ότι το ποσοστό των Βρετανών που τάσσονται υπέρ της παραμονής ανέρχεται σε 46% και το ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την Ένωση στο 45%.

Μια προηγούμενη δημοσκόπηση της ComRes, την οποία δημοσίευσαν την 19η Μαΐου η εφημερίδα Daily Mail και το τηλεοπτικό δίκτυο ITV, έδινε στο στρατόπεδο της παραμονής στην Ε.Ε. προβάδισμα 11 εκατοστιαίων μονάδων.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

You may also like