Πολιτική

Χανιά: Επίτιμη δημότης η Σακελλαρόπουλου – Δήλωσε «συγκινημένη και υπερήφανη» που είναι πλέον Χανιώτισσα

Στα Χανιά της Κρήτης βρίσκεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα εγκαίνια του 2ου φεστιβάλ βιβλίου. Μάλιστα, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανακηρύχθηκε Επίτιμη Δημότης της πόλης από τον δήμαρχο, Παναγιώτη Σημανδηράκη.

Στην ομιλία της, η κ. Σακελλαρόπουλου είπε ότι πρόκειται για τιμή η ανακήρυξη της και δήλωσε «αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση και περηφάνια που από σήμερα είμαι κι εγώ Χανιώτισσα».


IMG_7148

Ολόκληρη η ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα στα Χανιά, πνευματική πρωτεύουσα της Κρήτης μας, σαγηνευτικά όμορφο και υποβλητικό λιμάνι της Μεγαλονήσου. Κάθε φορά που έρχομαι εδώ, εντυπωσιάζομαι από τον οικιστικό ιστό που ανοίγεται μπροστά μας σαν μεγάλη θεατρική σκηνή, ξετυλίγοντας σε κάθε στενό, σε κάθε πλατεία, αφηγήσεις αιώνων, αντιφάσεις και συγκλίσεις, μάχες χαμένες και κερδισμένες, περιόδους άνθησης και μαρασμού, υφασμένες μέσα στις χιλιετίες. Μια πόλη-παλίμψηστο, που υποδέχεται τον επισκέπτη όχι απλώς ως τόπος μεγάλου κάλλους, αλλά και ως υπόδειγμα αντοχής στον χρόνο, διαλεκτικής συνομιλίας παρελθόντος και παρόντος, αισιόδοξης ενατένισης προς το μέλλον.

Από το 2900 π.Χ. και την αρχαία Κυδωνία, πόλη ισάξια της Κνωσσού σύμφωνα με τον Στράβωνα, η οποία στους επόμενους αιώνες θα εξελιχθεί σε τόπο συνάντησης και συνύπαρξης των σπουδαιότερων μεσογειακών πολιτισμών, ως την περίοδο της ενετοκρατίας, κατά την οποία θα δημιουργηθούν, μέσα από τη μακραίωνη συμβίωση και την κοινωνική και πολιτιστική προσέγγιση του δυτικού και του αυτόχθονου στοιχείου, οι προϋποθέσεις για την κρητική Αναγέννηση, τα Χανιά αποτελούν πόλο έλξης εμπόρων, ναυτικών, καλλιτεχνών. Και παραμένει μια πόλη όπου η ελληνική ιδέα συνεχίζει να υπάρχει και μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, στους δύο αιώνες που θα μεσολαβήσουν ως την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς, το 1645.

Η περίοδος της Τουρκοκρατίας θα είναι πολυτάραχη, σημαδεμένη από μικρές ή μεγαλύτερες εξεγέρσεις, με κορυφαία την κρητική επανάσταση του 1866, που θα πνιγεί στο αίμα. Είναι η εποχή που διαμορφώνεται το αδούλωτο φρόνημα των ορεσίβιων αγωνιστών. Ολόκληρες γενιές αφανίστηκαν πολεμώντας τον κατακτητή, όμως από μια τέτοια γενιά έμελλε να γεννηθεί ο άνθρωπος που θα οδηγούσε την Κρήτη στην ένωση με τον εθνικό κορμό και θα πραγματοποιούσε την 1η Δεκεμβρίου του 1913 την έπαρση της γαλανόλευκης στο φρούριο του Φιρκά. Μιλώ φυσικά για τον εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο, που ξεκίνησε από εδώ ως δικηγόρος και υπουργός δικαιοσύνης της κρητικής Πολιτείας και, κατά τη διάρκεια της πολιτικής του κυριαρχίας, πέτυχε να επεκτείνει σημαντικά τα σύνορά της χώρας μας, να εκσυγχρονίσει το ελληνικό κράτος και τους θεσμούς του και να χαράξει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του. Σήμερα, η οικία του στη Χαλέπα, που με τόση φροντίδα αποκατέστησε το ομώνυμο ίδρυμα, δεν είναι μόνο ένα διαχρονικό τοπόσημο, αλλά και μια κιβωτός εθνικής μνήμης και αυτογνωσίας.

Αν εξαιρέσουμε τα μαύρα χρόνια της σκληρής γερμανικής Κατοχής, ο 20ος αιώνας ήταν αιώνας ανάπτυξης και ταχύτατης προόδου για τους Χανιώτες. Στις μεταπολεμικές δεκαετίες η οικονομική, κοινωνική και πνευματική ζωή της πόλης αναζωογονείται, ενώ ο χαρακτηρισμός της, το 1964, ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου συμβάλλει στη διατήρηση και προβολή του ιστορικού χαρακτήρα της. Κι ανάμεσα στους ναούς, τις πλατείες, τα μοναδικά κτίρια βενετσιάνικης, τουρκικής και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, στα γραφικά σοκάκια με τις καμάρες και τις λουλουδιασμένες αυλές, κυκλοφορούν τα αδρά πρόσωπα ανδρών και γυναικών, βγαλμένα θαρρείς από τις σελίδες της Ιωάννας Καρυστιάνη, της Μάρως Δούκα, της Βικτωρίας Θεοδώρου, του Γιώργη Μανουσάκη, του Γιάννη Θεοδωράκη και τόσων άλλων.


IMG_7146

Κύριε Δήμαρχε,

Σε κάθε μου επίσκεψη, παρατηρώ με ικανοποίηση τα νέα έργα που διαμορφώνουν, βελτιώνουν και εκσυγχρονίζουν το πρόσωπο της πόλης, τις δημοτικές χρήσεις που την καθιστούν φιλικότερη, τις ευκαιρίες που προσφέρει στους ευπαθείς συμπατριώτες μας και τους νέους που θέλουν να μείνουν και να προκόψουν στον τόπο τους.

Η ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου, η αναστήλωση των Ενετικών Νεωρίων, η αποκατάσταση της ιστορικής Δημοτικής Αγοράς και η αναμόρφωση της περιοχής των Ταμπακαριών, μεταξύ άλλων, σηματοδοτούν την επίμονη προσπάθεια των αρχών για την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και τη χρήση της προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Τα Χανιά μπορούν να ονομαστούν και “η πόλη των Φεστιβάλ”. Ιστορικοί χώροι αξιοποιούνται δημιουργικά για να φιλοξενήσουν τα ετήσια Φεστιβάλ μουσικής δωματίου και χορού, το πολύ δημοφιλές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Ανοιχτά Πανιά» που φιλοξενεί καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα. Και φυσικά το Φεστιβάλ Βιβλίου, που θα εγκαινιάσω απόψε και με την ιδιότητα της Επίτιμης Δημότη των Χανίων, χάρη στην τιμή που μου κάνετε. Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση και περηφάνια που από σήμερα είμαι κι εγώ Χανιώτισσα.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς».

You may also like