Πολιτική

Χάρης Δούκας: Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε τις 12 δεσμεύσεις του συνδυασμού «Αθήνα Τώρα»

Τις 12 δεσμεύσεις ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Αθήνα Τώρα», παρουσίασε απόψε ο Χάρης Δούκας. Σε εκδήλωση που έγινε στο αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» στην Τεχνόπολη, ο κ. Δούκας έκανε λόγο για ένα κοινό όραμα για την Αθήνα και για μια ομάδα, που θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις, ώστε να κάνουν πράξη αυτό το όραμα.

«Αποφάσισα να διεκδικήσω τον δήμο Αθηναίων, γιατί η Αθήνα είναι η πόλη που ζω, η πόλη που αγαπώ, που εργάζομαι και που νομίζω ότι πρέπει να αλλάξει. Έτσι ξεκίνησε αυτό το ταξίδι, αλλά δεν είμαι μόνος, είμαστε όλοι μαζί», είπε αρχικά και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Μας συνδέει ένα κοινό όραμα και το όραμα αυτό είναι να δημιουργήσουμε μια άλλη Αθήνα, πράσινη και καθαρή, ασφαλή και δημιουργική»

Αμέσως μετά ο κ. Δούκας παρουσίασε τις 12 δεσμεύσεις του συνδυασμού του για την Αθήνα, που είναι:

1. Φύτευση 25.000 δέντρων σε όλη την Αθήνα. Όπως είπε: «Η πόλη έχει μόνο 11% της έκτασής της καλυμμένη με δέντρα, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 30%. Από τις 1.500 ετήσιες φυτεύσεις δέντρων την τελευταία τετραετία, κάνουμε το άλμα στα τουλάχιστον 5.000 νέα δέντρα, κάθε χρόνο».

2. Θωράκιση της πόλης και μείωση της θερμοκρασίας. Αναφέρθηκε σε καθαρισμό όλων των φρεατίων ομβρίων, την καταγραφή, τον έλεγχο για την επάρκειά τους, την κατασκευή νέων, αλλά και την κατασκευή νέων τεχνικών έργων ανάσχεσης των πλημμυρικών φαινομένων. Ως προς τη μείωση της θερμοκρασίας κατά 5 βαθμούς σε γειτονιές της Αθήνας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, τόνισε πως «γίνεται εφικτή με συνδυασμό στοχευμένης δεντροφύτευσης και με χρήση ψυχρών υλικών σε οδούς και πεζοδρόμια».

3. Συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ανακύκλωσης. Εδώ μίλησε για επέκταση του καφέ κάδου ανακύκλωσης οργανικών υπολειμμάτων σε όλη την Αθήνα, ώστε να γλιτώσει η πόλη από 50.000 τόνους απορριμμάτων και πρόσθεσε: «Έτσι, ο δήμος κερδίζει και 2,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από τα έξοδα ταφής απορριμμάτων». Μίλησε ακόμη για τα προγράμματα ανακύκλωσης τεσσάρων ροών και καφέ κάδου για τρόφιμα σε όλα τα σχολεία, δημοτικά κτίρια και αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και για πιλοτικά προγράμματα ανακύκλωσης στα νοικοκυριά της πόλης. 4. Μείωση της ηχορύπανσης. «Μετράμε την ένταση του θορύβου σε κάθε γειτονιά και εφαρμόζουμε αποτελεσματικές πολιτικές μείωσής του. Επικαιροποιούμε τους Στρατηγικούς Χάρτες Θορύβου και προχωράμε σε επαναχάραξη λεωφορειακών γραμμών, στοχευμένες μονοδρομήσεις και μετατροπή συγκεκριμένων οδών σε ήπιας κυκλοφορίας. Επιπλέον, εντατικοί έλεγχοι από τη δημοτική αστυνομία για τα επίπεδα θορύβου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος», ανέφερε ο κ. Δούκας.

5. Σχεδιασμός προσβάσιμων πεζοδρομίων για όλους. «Αντί για 24 εκατομμύρια ευρώ που δαπάνησε χωρίς σχέδιο η απερχόμενη δημοτική Αρχή, εμείς δεσμευόμαστε για στοχευμένη επένδυση τουλάχιστον 60 εκατομμυρίων ευρώ την πενταετία 2024-2028», ανέφερε ο κ. Δούκας και έκανε ακόμη λόγο για συστηματική εφαρμογή του νόμου για τα τραπεζοκαθίσματα και επαναφορά στην προ πανδημίας έκτασή τους, ώστε να υπάρχει χώρος για να περνούν οι πεζοί, τα ΑμΕΑ και οι γονείς με καροτσάκια. Μίλησε ακόμη για δίκτυο ασφαλών ποδηλατοδρόμων σε συνεργασία και με όμορους δήμους.

6. Δημιουργία ασφαλών γειτονιών και «σπάσιμο» του αισθήματος της εγκατάλειψης. «Κάνουμε πράξη τη συστηματική συνεργασία Δημοτικής Αστυνομίας και ΕΛΑΣ, με αναβάθμιση του κοινού επιχειρησιακού Κέντρου. Υλοποιούμε κοινή εποπτεία ΕΛΑΣ και Δημοτικής Αστυνομίας σε χώρους στο κέντρο, αλλά και στις πιο απομακρυσμένες γειτονιές της Αθήνας», ανέφερε συγκεκριμένα και στη συνέχεια μίλησε για την ενίσχυση του φωτισμού στις περιοχές με αυξημένα ποσοστά παραβατικότητας, έτσι ώστε να μειώνονται οι συνθήκες που ευνοούν το έγκλημα, για συντονισμό θεσμών και φορέων για τη λύση προβλημάτων των αστέγων, των χρηστών ουσιών και των μεταναστών, αλλά και για προώθηση δημιουργικών πολιτιστικών, αθλητικών και «πράσινων» δράσεων στις γειτονιές.

7. Παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας. «Εφαρμόζουμε αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με παροχή πράσινης, φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας σε τουλάχιστον 50.000 ευάλωτα νοικοκυριά, μέσω της ίδρυσης Ενεργειακών Κοινοτήτων για την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», εξήγησε ο κ. Δούκας.

8. Πράξη η «Στέγη για Όλους». Έκανε λόγο για στεγαστική κρίση και για συνεργασία με την Πολιτεία, προκειμένου να δοθούν κίνητρα ανακατασκευής παλιών διαμερισμάτων και να διατεθούν ως κοινωνική κατοικία, με χαμηλό ενοίκιο. Αναφέρθηκε ακόμη στα εγκαταλελειμμένα δημόσια κτίρια, που μπορούν να αξιοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο, αλλά και σε συνεργασία με τις πλατφόρμες βραχυχρόνια μίσθωσης (Αirbnb), έτσι ώστε οι τουριστικές ροές να κατευθύνονται σε όλη την έκταση του δήμου και να μην επιβαρύνουν υπέρμετρα κάποιες γειτονιές. «Να μην γίνει η Αθήνα μόνο πόλη τουριστών», τόνισε χαρακτηριστικά.

9. Μείωση δημοτικών τελών και αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Δεσμεύτηκε για δραστική μείωση των δημοτικών τελών κατά τουλάχιστον 10% και από το 2024 την απορρόφηση των διαθέσιμων επιχορηγήσεων για επενδύσεις στον δήμο.

10. Αύξηση των Λεσχών Φιλίας και εκκίνηση προγραμμάτων «Ενεργούς Γήρανσης». «Αυξάνουμε τις Λέσχες Φιλίας από 25 σε 30 και διευρύνουμε τις υπηρεσίες που παρέχονται, προσθέτοντας προγράμματα προληπτικής ιατρικής, δημιουργικής απασχόλησης, ψυχαγωγίας και ψυχοκοινωνικής στήριξης», τόνισε μεταξύ άλλων και μίλησε ακόμη για συνεργασία με ευρωπαϊκά προγράμματα για τη στήριξη της ενεργούς γήρανσης μέσα από δράσεις εθελοντισμού και κοινωνικής ωφέλειας. «Ανατρέπουμε την υστέρηση που εμφανίζει ο δήμος όσον αφορά τις πολιτικές στήριξης της ψυχικής υγείας. Προγραμματίζουμε την ένταξη της Αθήνας στο δίκτυο των πόλεων που είναι φιλικές προς την Ψυχική Υγεία, ενώ διεκδικούμε άμεση ενίσχυση των ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών και ελεύθερη πρόσβαση σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς», πρόσθεσε ακόμη.

11. Καμία ανοχή στις διακρίσεις και την έμφυλη βία. Δεσμεύτηκε για ενίσχυση και επέκταση των δημοτικών δομών για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, των διακρίσεων λόγω φύλου και των διακρίσεων εναντίον ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, για αναβάθμιση του Δημοτικού Ξενώνα Φιλοξενίας των γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών και για ενεργοποίηση της λειτουργίας της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και στενή συνεργασία με αντίστοιχες οργανώσεις της πόλης.

12. Η Παιδεία, ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός στο επίκεντρο. Τα χαρακτήρισε «τρεις ταυτοτικούς πυλώνες της πόλης» και «ασπίδα απέναντι στα φαινόμενα της βίας, του φόβου, της ανομίας και του κλίματος ανασφάλειας». Αναφέρθηκε σε εκτεταμένο πρόγραμμα αναβάθμισης σχολικών κτιρίων και βρεφονηπιακών σταθμών και νηπιαγωγείων, αλλά και αύξηση του αριθμού τους για να έρχονται γεωγραφικά πιο κοντά στα σπίτια των παιδιών. Μίλησε ακόμη για ενίσχυση της πολιτιστικής ζωής, για σύμπραξη με κορυφαία διεθνή και ελληνικά πανεπιστήμια, για τα πολιτιστικά κέντρα κάθε Δημοτικής Κοινότητας και για το πρόγραμμα My City Every Week, με εβδομαδιαίο προγραμματισμό πολιτιστικών εκδηλώσεων, φεστιβάλ και αγορών. «Στηρίζουμε έμπρακτα τους νέους καλλιτέχνες, παραχωρώντας υπαίθριους και στεγασμένους χώρους για να φιλοξενήσουν το έργο τους», είπε μεταξύ άλλων και αναφέρθηκε ακόμη σε πρόγραμμα για μείωση των αδέσποτων και ταλαιπωρημένων ζώων στην πόλη και για ενίσχυση των δομών φροντίδας και προστασίας τους.

Κλείνοντας την παρουσίαση, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα Τώρα», Χάρης Δούκας, τόνισε ότι «το πρόγραμμά μας είναι συγκεκριμένο. Για κάθε μία από αυτές τις 12 δεσμεύσεις έχουμε εξειδικευμένα νούμερα, πόσο κοστίζει και ποιά είναι η αξία που έχει στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Θα το πάμε αυτό το πρόγραμμα σε όσα περισσότερα σπίτι μπορούμε. Το όπλο μας είναι το πρόγραμμα και οι άνθρωποι, δηλαδή όλοι εμείς».

You may also like