Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, επισκέφθηκε σήμερα την κεντρική διοίκηση της Επιθεώρησης Εργασίας.
Ενημερώθηκε από τον διοικητή Γιώργο Τζιλιβάκη, για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, αλλά και τον προγραμματισμό δράσης της Αρχής για το 2023.
Η επίσκεψη αυτή έγινε στο πλαίσιο του νέου κεφαλαίου στη λειτουργία της Επιθεώρησης Εργασίας ως Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία ήδη διενεργεί περισσότερους και πιο στοχευμένους ελέγχους, με στόχο την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, άνοιξε και τυπικά από την 1η Φεβρουαρίου 2023, οπότε ολοκληρώθηκε η οργανωτική μετάβαση του πρώην ΣΕΠΕ στο νέο καθεστώς λειτουργίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση από τη διοίκηση της Αρχής:
Τα στατιστικά στοιχεία για το πλήθος των ελέγχων και των παραβάσεων δημοσιεύονται πλέον ανά μήνα στην ιστοσελίδα της Επιθεώρησης Εργασίας (https://www.sepe.gov.gr/i-drastiriotita-mas/trechon-etos), με ανάλυση ανά κατηγορία παραβάσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, κατά το 11μηνο του 2022, έγιναν 59.476 έλεγχοι, επιβλήθηκαν 11.871 κυρώσεις και πρόστιμα, συνολικού ύψους 32,2 εκατ. ευρώ. Το 2022, οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν, μεταξύ άλλων, στους κλάδους των delivery-courier, στα σχολικά λεωφορεία και στην οικοδομή. Το πλήθος των ελέγχων, κατά το 11μηνο του 2022, ξεπέρασε ήδη το αντίστοιχο μέγεθος των ετήσιων ελέγχων για όλα τα χρόνια από το 2015 και μετά. Τα στατιστικά για τους ελέγχους θα παρουσιάζονται σύντομα και ανά περιφέρεια και κλάδο δραστηριότητας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης και στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους κλάδους των σούπερ μάρκετ και των τραπεζών, στους οποίους ξεκίνησε να εφαρμόζεται το μέτρο από τον περασμένο Ιούλιο. Οι έλεγχοι για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα επεκταθούν στους λοιπούς κλάδους, στους οποίους επεκτείνεται η εφαρμογή της, αρχής γενομένης από τις επιχειρήσεις παροχής ασφαλιστικών υπηρεσιών και υπηρεσιών φύλαξης και προστασίας.
Εντός του Φεβρουαρίου θα υποβληθεί στο υπουργείο, προκειμένου να κυρωθεί με υπουργική απόφαση, το πρόγραμμα των ελέγχων για το 2023. Η έμφαση, με εφαρμογή της μεθόδου του risk analysis και με βάση τους ελέγχους που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, θα δοθεί σε κλάδους στους οποίους εντοπίζεται ιστορικά μεγαλύτερη παραβατικότητα, σε επιχειρήσεις με περισσότερους εργαζόμενους και, ιδίως, εκείνες που, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του «ΕΡΓΑΝΗ», δεν έχουν ελεγχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Υλοποιήθηκαν μέτρα εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της διαφάνειας. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε η χρήση tablets για τη διενέργεια των ελέγχων, με τα οποία δηλώνεται διαδικτυακά ο χρόνος έναρξης και λήξης του ελέγχου, ώστε να μην υπάρχει εκ των υστέρων δυνατότητα δήλωσης αδήλωτων εργαζομένων, ενώ τα αποτελέσματα των ελέγχων αποστέλλονται άμεσα τόσο στον ελεγχόμενο όσο και στη βάση δεδομένων της Επιθεώρησης Εργασίας.
Σε οργανωτικό επίπεδο, καταρτίστηκε ο νέος Οργανισμός της Επιθεώρησης Εργασίας και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τον περασμένο Νοέμβριο, τοποθετήθηκαν τα στελέχη στις νέες θέσεις, ενώ επίκειται η μετακόμιση της κεντρικής υπηρεσίας σε νέο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας. Από την 1η Φεβρουαρίου 2023, η Επιθεώρηση Εργασίας λειτουργεί με λειτουργική και οργανωτική αυτοτέλεια και με αυτοτελή Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε:
«Η Επιθεώρηση Εργασίας είναι ένα βασικό εργαλείο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων: ωράριο, υπερωρίες, υγεία και ασφάλεια στον χώρο της εργασίας. Τώρα, κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα. Γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή, κάνει περισσότερους και στοχευμένους ελέγχους, δημοσιεύει τα στατιστικά των ελέγχων, ξεκινά να δουλεύει με έναν πιο σύγχρονο, ευρωπαϊκό τρόπο».
Από την πλευρά του, ο διοικητής της Επιθεώρησης Εργασίας Γιώργος Τζιλιβάκης, υπογράμμισε: «Η 1η Φεβρουαρίου του 2023 σηματοδοτεί μία πολύ σημαντική αλλαγή. Η Επιθεώρηση Εργασίας λειτουργεί πια ως Ανεξάρτητη Αρχή, έτσι ώστε μία ομάδα από αφοσιωμένους και πολύ εξειδικευμένους επαγγελματίες να επιτελεί ένα έργο προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, των εργαζομένων και των εργοδοτών, οι οποίοι λειτουργούν σύννομα».