Πολιτική

Χατζηδάκης για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά: Τίποτα χωρίς τη συναίνεση του εργαζόμενου

Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι οι υπερωρίες διατηρούνται και θα πληρώνονται κατά 40% περισσότερο – «Το οκτάωρο και οι υπερωρίες και κάθε μορφή εργασίας θα ελέγχονται με την ψηφιακή κάρτα»

Οι υπερωρίες θα πληρώνονται και πλέον στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και συνδικάτων. Παράλληλα, υποστήριξε ότι το οκτάωρο κατοχυρώνεται μέσω της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι στο ζήτημα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς αίτημα του εργαζόμενου. «Έχουν διαβάσει άλλο νομοσχέδιο προφανώς» είπε, αναφερόμενος σε διατάξεις που προβλέπει το νομοσχέδιο και αφορούν τη χορήγηση άδεια πατρότητας 14 ημερών και τη χορήγηση γονεϊκής άδειας 2 μηνών και στους δύο γονείς, που θα πληρώνεται από τον ΟΑΕΔ. Επίσης, αναφέρθηκε στην εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους και στην πρόνοια για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων σε delivery.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η ψηφιακή κάρτα και το δικαίωμα τηλεργασίας, από κοινού με το δικαίωμα αποσύνδεσης. Όπως είπε, η Ελλάδα γίνεται η τρίτη χώρα μετά τη Γαλλία και την Ιταλία που προχωρά σε τέτοιες πρωτοβουλίες.


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cc2ojtpvnib5-sf)

Για τις υπερωρίες και το οκτάωρο

Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι οι υπερωρίες όχι μόνο θα διατηρούνται αλλά θα πληρώνονται κατά 40% περισσότερο, κάθε ώρα υπερωρίας σε σχέση με την συμβατική απασχόλησης. «Και το οκτάωρο το οποίο φυσικά κατοχυρώνεται με το νομοσχέδιο, κι οι υπερωρίες και κάθε μορφή εργασίας θα ελέγχονται με την ψηφιακή κάρτα» τόνισε, προαναγγέλλοντας τα επόμενα βήματα στους επόμενους μήνες.

Επιπρόσθετα, απαντώντας στο ερώτημα του εάν ενέχει κίνδυνο ένας υπάλληλος να κάνει υπερωρίες χωρίς να τις πληρωθεί και περαιτέρω εάν κινδυνεύει με απόλυση εφόσον αρνηθεί να τις κάνει, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι οι διαφωνούντες σκοπίμως συγχέουν την υπερωρία με τη διευθέτηση, εξηγώντας ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την συναίνεση του εργαζόμενου. Σε περίπτωση που εργοδότης απέλυσε εργαζόμενο, επειδή του ζήτησε κάτι που αρνήθηκε, κάτι τέτοιο θα είναι άκυρο.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική