Ιδεοληψίες καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εργασίας – Ανακοίνωσε ότι οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις από 155.000 τον Ιανουάριο έπεσαν στις 139.000
Προσλήψεις προσωπικού και ψηφιακό εκσυγχρονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την επιτάχυνση της απονομής των εκκρεμών συντάξεων σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.
Παρουσιάζοντας την σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια της Βουλής επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και στα κόμματα της αντιπολίτευσης που διαφωνούν με τις προωθούμενες ρυθμίσεις τονίζοντας «Σκεφτείτε με ποιον είστε; Με τους συνταξιούχους που θέλουν μια ώρα αρχύτερα την σύνταξή τους ή με το τέρας της γραφειοκρατίας; Οι ιδεοληψίες σας είναι τόσο ισχυρές που δεν σας αφήνουν να δείτε το αυτονόητο; Εκτίθεστε. Δικαίωμά σας. Εμείς θα προχωρήσουμε με νέες ιδέες και απλή λογική».
Απαντώντας δε, στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννη Ραγκούση που υποστήριξε ότι το κυβερνητικό σχέδιο απονομής συντάξεων θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους είπε: «Οσο και αν κοστίσει αξίζει να το κάνουμε για να πάρουν την σύνταξή τους αυτοί οι άνθρωποι. Τι θέλετε δηλαδή; Για να μην κοστίσει τίποτα να πάρουν οι συνταξιούχοι μηδέν ευρώ; Εν ονόματι των ιδεοληψιών σας θέλετε να αφήσουμε τους ανθρώπους αυτούς άφραγκους; Αυτή είναι η προοδευτικότητά σας;».
«Δεν είδα ούτε ένα κόμμα της αντιπολίτευσης να λέει τουλάχιστον ότι θα ψηφίσει «παρών». Θέλω από την καρδιά μου να σας ευχαριστήσω γιατί διαλέγετε να πάτε με την γραφειοκρατία και να αφήσετε τους συνταξιούχους. Σας είμαστε ευγνώμονες. Σε ποια τροπολογία είστε απέναντι; Σε αυτή που λέει ότι θα υπάρχουν πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι για να βγαίνουν πιο γρήγορα οι συντάξεις. Σε αυτό το μέτρο είστε απέναντι. Στο να ξεμπλοκάρουμε τις συντάξεις πάμε να χρησιμοποιήσουμε άλλο ένα όπλο με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και ταχύτητα. Είναι να απορεί κανείς πως αποφασίσατε να στριμωχτείτε στη γωνία και να συνταχθείτε με το τέρας της γραφειοκρατίας».
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι βασική αιτία της διόγκωσης των εκκρεμών συντάξεων αποτελεί η συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες για την απονομή των συντάξεων λειτουργούν με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και λογισμικά 20ετίας.
«Τι συνέβη ανάμεσα στο 2012 και 2019; Η φύρδην μίγδην συγχώνευση του ΕΦΚΑ. Επι της αρχής μπορεί να μην ήταν λάθος αλλά έγινε χωρίς σχέδιο και προοπτική. Έμπλεξαν τα λογιστικά και τα πρώην ταμεία και στο τέλος έμπλεξαν και οι συνταξιούχοι που είδαν ότι οι συντάξεις ενώ απονέμονταν χωρίς προβλήματα από το 2016 απονέμονταν με όλα τα προβλήματα που σήμερα βλέπουμε. Το ασφαλιστικό σύστημα δεν ήταν ποτέ τέλειο. Αλλά εκτός από το κακό υπάρχει και το χειρότερο. Το 2019 φτάσαμε στην αλλαγή πολιτικής σκυτάλης και ο ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε συνολικά 1.059.000 εκκρεμείς υποχρεώσεις. Ξεκίνησε η προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος με υπουργό τον Γιάννη Βρούτση. Το 2020 οι συντάξεις που δόθηκαν ήταν 31% παραπάνω από το 2019. Μετρημένα στοιχεία και μη αμφισβητούμενα. Λύθηκε το θέμα; Δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ να ισχυριζόμαστε ότι όλα έχουν λυθεί. Επιχειρούμε με σχέδιο να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ήδη έχει αποφασιστεί η παροχή υψηλότερων αποζημιώσεων προς τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ που «τρέχουν» την διεκπεραίωση των σχετικών αιτημάτων, η μονιμοποίηση των συμβασιούχων και η αγορά 1.700 νέων ηλεκτρονικών υπολογιστών.
«Οι υπολογιστές θα εγκατασταθούν εντός Μαΐου και θα προχωρήσουμε σε πρόσληψη 100 συμβασιούχων οικονομολόγων που θα πληρώνονται ανα σύνταξη που θα βγάζουν» είπε.
Στις 139.000 οι εκκρεμείς συντάξεις
«Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις από 155 χιλ τον Ιανουάριο έπεσαν στις 139 χιλ αλλά στόχος μας είναι να πέσουν και άλλο. Στο πλαίσιο αυτό προχωρούμε σήμερα στην κατάθεση της τροπολογίας που συζητάμε» σημείωσε ο ίδιος για να απαριθμήσει τα 7 σημεία της ρύθμισης: «
– Επέκταση θεσμού προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης σε όλα τα ταμεία (και ΟΓΑ) και στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης
– Λύνουμε το ζήτημα του χρόνου ασφάλισης στον ΟΓΑ που αμφισβητείται στον ΟΑΕΕ για υποθέσεις προ του 2017. Ο χρόνος στον ΟΓΑ θεωρείται νομίμως διανυθείς
– Εξοπλίζουμε θεσμικά το δελτίο των δημοσίων υπαλλήλων ακόμα και αν δεν έχει εκδοθεί ηλεκτρονικά ώστε να μην προσμετρείται ο χρόνος τους εκ νέου
– Απλοποιείται η ρύθμιση ορίων οφειλών για παροχή σύνταξης
– Ταχεία εκκαθάριση αιτήσεων συνταξιοδότησης
– Καθιστούμε υποχρεωτική την προσωρινή σύνταξη. Σημαντική ρύθμιση. Σήμερα λιγότερο από το 1/3 των ασφαλισμένων παίρνουν προσωρινή σύνταξη – δεν αναφέρομαι σε προκαταβολή. Την καθιστούμε υποχρεωτική ώστε ο συνταξιούχος να παίρνει γρήγορα ένα ποσό
– Πιστοποιημένοι επαγγελματίες. Είναι κάτι το οποίο εισάγεται για πρώτη φορά; Όχι ισχύει για τους μηχανισμούς στην πολεοδομία. Το ΠΑΣΟΚ το εισήγαγε Δεν είδα στην συνέχεια καμία κυβέρνηση να το καταργεί. Υπάρχει το μέτρο για πιστοποιητικά στις εφορίες που τα βγάζουν λογιστές. Δεν καταργήθηκε. Εμείς λέμε ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τόσες εκκρεμείς συντάξεις και ρίχνουμε όλα τα όπλα στην μάχη. Μονιμοποιήσεις υπαλλήλων, προσλήψεις συμβασιούχων, νέος εξοπλισμός, προσωρινές συντάξεις και βάζουμε στην μάχη και πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους. Είναι κοινό μυστικό ότι πολλοί λογιστές και δικηγόροι ανεπισήμως λειτουργούσαν υποβοηθητικά για να βγει η σύνταξή τους. Αυτό που γινόταν από το παράθυρο λέμε να γίνει υποχρεωτικά από την πόρτα. Γιατί να πούμε όχι;».
Ραγκούσης: «Κάκιστη νομοθετική πρακτική»
Από την άλλη πλευρά ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι η τροπολογία αποτελεί «κάκιστη νομοθετική πρακτική» καθώς δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς. Παράλληλα κατηγόρησε τον υπουργό για αλχημείες αναφορικά με τον ακριβή αριθμό εκκρεμών συντάξεων και πρόσθεσε «Πείτε ειλικρινά στον κόσμο ότι άλλα υποσχεθήκατε και τα κάνατε τρισχειρότερα. Πόσο θα κοστίσει στους φορολογούμενους το σχέδιό σας; Πρόχειρες εκτιμήσεις προσεγγίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ο σπόρος που βάζετε με τη πρότασή σας είναι για το φακελάκι και την μίζα».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης είπε: «μάθαμε από τον κ. Χατζηδάκη ότι ήταν λάθος η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Μάθαμε ότι εδώ και 21 μήνες το ψηφιακό κράτος του κ. Μητσοτάκη λειτουργεί με ξεπερασμένο λογισμικό. Έχετε το θάρρος να ομολογήσετε ότι αποτύχατε πλήρως σε ότι είχατε σχεδιάσει για το θέμα απονομής συντάξεων; Εχεις λεφτά να δώσεις για συντάξεις;».
Τέλος, ο κ. Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) εξήγησε ότι το ύψος των προσωρινών συντάξεων είναι χαμηλό σημειώνοντας πως «οι συνταξιούχοι με 300 και 500 ευρώ δεν μπορούν να ζήσουν».