Αναρτήθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι και ξεκίνησε η διαβούλευση.
Σήμερα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό, Δημήτρη Οικονόμου, τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, τους γενικούς γραμματείς του Υπουργείου, Ευθύμη Μπακογιάννη και Κωνσταντίνο Αραβώση και τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργο Στασινό, επισκέφθηκε το πυρόπληκτο Μάτι για να ξεκινήσει και επίσημα η διαβούλευση με τους κατοίκους των περιοχών που δοκιμάστηκαν σκληρά από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018.
Προηγήθηκαν -μετά και από τη δέσμευση του Πρωθυπουργού- πολλές συναντήσεις μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των τοπικών φορέων. Σήμερα όμως, ξεκίνησε και επίσημα η διαβούλευση με την ανάρτηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τις πυρόπληκτες περιοχές που βρίσκονται στους δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας – Πικερμίου. Παρόντες στην ειδική εκδήλωση που έγινε και οι δήμαρχοι των δύο δήμων, Στέργιος Τσίρκας και Βαγγέλης Μπουρνούς αντίστοιχα.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας άκουσε τα σχόλια και τον προβληματισμό των κατοίκων για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε από τους κατοίκους της περιοχής να συνδράμουν με συγκεκριμένες προτάσεις στη βελτίωση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ώστε το Μάτι και όλη η πυρόπληκτη περιοχή να μην ξαναβιώσει αντίστοιχες τραγωδίες.
Χατζηδάκης: Δεν είμαστε εδώ για να πανηγυρίσουμε, αλλά για να κάνουμε έργο
Απευθυνόμενους στους κατοίκους και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε:
«Σήμερα δεν είμαστε εδώ ούτε για να πανηγυρίσουμε ούτε να κατηγορήσουμε. Δεν θα ταίριαζε ούτε το ένα ούτε το άλλο στην πρωτοφανή τραγωδία που έζησε όλη η Ελλάδα εδώ στο Μάτι, πριν από δύο χρόνια. Ήρθαμε εδώ γιατί θέλουμε με έργα να συντελέσουμε στην επούλωση των μεγάλων πληγών που άνοιξαν το 2018. Δεν ήρθαμε εδώ ως ιστορικοί. Ήρθαμε ως η υπεύθυνη ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να παρουσιάσουμε το σχέδιό μας.
Πέρυσι στη Βουλή, μετά από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έχει, το ξέρετε, πολύ μεγάλη ευαισθησία για το θέμα, δεσμευθήκαμε ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2020 θα παρουσιάζαμε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι, που στόχο έχει να βάλει μία τάξη εδώ στην ευρύτερη περιοχή και να βοηθήσει, έτσι ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα σαν και αυτό που ζήσαμε πριν από δύο χρόνια.
Ήρθα και περπάτησα τον χειμώνα στην περιοχή και ξανά μετά από 50 μέρες είδα τα προβλήματα στην παραλία, στους δρόμους, τα ρέματα. Είδα αρκετά σπίτια μέσα σε ρέμα.
Μπορείς άραγε, να αναλάβεις την ευθύνη, ως υπεύθυνος υπουργός να βάλεις την υπογραφή σου σε μια λύση, η οποία θα λέει ότι αυτό το σπίτι μετά από την καταστροφή που έγινε θα παραμείνει στη θέση του και αύριο-μεθαύριο να γίνει μια πλημμύρα και εδώ να γίνει γης μαδιάμ; Δεν γίνονται αυτά. Και δεν πρέπει κανένας να ζητάει από μια υπεύθυνη Πολιτεία να τα κάνει. Πρέπει να βάλουμε μια τάξη! Και θέλουμε να βάλουμε αυτή την τάξη με τη δική σας βοήθεια.
«Είναι μια βαθιά πολιτική και προσωπική συνειδησιακή μας υποχρέωση»
Δεν αντιμετωπίζουμε το ζήτημα επιδερμικά ούτε ως θλιβερό καθήκον. Το αντιμετωπίζουμε ως μια βαθιά πολιτική και προσωπική συνειδησιακή μας υποχρέωση να συμβάλουμε δηλαδή με όλες τις γνώσεις και τις δυνάμεις που έχουμε προκειμένου να γίνει μία νέα αρχή σε αυτή την περιοχή. Όχι θεωρητικά, όχι με φιοριτούρες, όχι με διακηρύξεις, αλλά με αυτό το σχέδιο που τίθεται σήμερα υπό διαβούλευση και που το έκαναν τα μεγαλύτερα μελετητικά γραφεία της χώρας, δεν το έχουν συντάξει τυχαίοι άνθρωποι και το έχουν συντάξει μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ.