Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να «πιάνουν τόπο» τα αυξημένα κονδύλια που θα διοχετευτούν – Το νομοσχέδιο, ανέφερε, καθιερώνει για πρώτη φορά επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά
Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, η αντιμετώπιση φαινομένων κατάχρησης των ωφελημάτων που συνδέονται με την ιδιότητα του εγγεγραμμένου στα Μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργου είναι ένας από τους τρεις βασικούς στόχους του νομοσχεδίου, μαζί με την ενίσχυση των πολιτικών απασχόλησης και τη στήριξη των ανέργων -ιδίως των μακροχρόνια ανέργων που αναζητούν εργασία- και τη βελτίωση του πλαισίου της επαγγελματικής κατάρτισης, ώστε τα αυξημένα κονδύλια που θα διοχετευθούν σε αυτή να «πιάνουν τόπο».
Το νομοσχέδιο καθιερώνει επίδομα εργασίας για επιδοτούμενους ανέργους
Απαντώντας στην κριτική βουλευτών της αντιπολίτευσης περί δήθεν «τιμωρητικής διάθεσης απέναντι στους ανέργους», ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι αντιθέτως, με το νομοσχέδιο καθιερώνεται για πρώτη φορά επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά, οι οποίοι πλέον του μισθού τους, θα εξακολουθήσουν να εισπράττουν το 50% του επιδόματος ανεργίας μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία. «Εάν δηλαδή ένας άνεργος προσληφθεί σε 4 μήνες από τότε που ξεκίνησε να λαμβάνει επίδομα ανεργίας, για τους επόμενους 8 μήνες θα παίρνει τον μισθό του από την επιχείρηση και το 50% του επιδόματος. Νομίζω ότι αυτό αποτελεί κέρδος για όλες τις πλευρές», είπε ο Υπουργός Εργασίας και συνέχισε: «Επιπροσθέτως, δίνουμε μπόνους στους μακροχρόνια ανέργους άνω των 5 ετών για να συντάξουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, να μιλήσουν με τους Εργασιακούς Συμβούλους και να κάνουν μια νέα αρχή στη σχέση τους με τη ΔΥΠΑ, όπως θα μετονομαστεί ο ΟΑΕΔ. Την ίδια στιγμή, λέμε στους ανέργους που βρίσκονται στο Μητρώο ότι αν ο Οργανισμός τους προσφέρει τρεις κατάλληλες θέσεις εργασίας -με βάση τον τελευταίο μισθό τους, τις δεξιότητές τους και τον τόπο κατοικίας- και τις αρνηθούν και τις τρεις, τότε διαγράφονται από τα Μητρώα για δυο χρόνια. Δεν πρόκειται για ελληνική πρωτοτυπία, ισχύει σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης. Εσείς τι ακριβώς προτείνετε ; Και πράγματι εισάγουμε κριτήρια, όχι για το επίδομα ανεργίας για το οποίο δεν αλλάζει κάτι, αλλά για τα υπόλοιπα ωφελήματα του ΟΑΕΔ. Πρόκειται για τα κριτήρια που ισχύουν για το εισόδημα θέρμανσης, σύμφωνα με το οποίο το όριο για έναν άνεργο με δυο παιδιά είναι τα 20.000 ευρώ».
Αναφερόμενος στην «μαγική εικόνα» που προκύπτει από τα στοιχεία του Μητρώου του ΟΑΕΔ, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το 2010, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και αυτά του ΟΑΕΔ για τους ανέργους συνέπιπταν. Την περίοδο 2014-2015 οι άνεργοι στην ΕΛΣΤΑΤ ήταν περίπου 300.000 παραπάνω από ότι στον ΟΑΕΔ, τα τελευταία χρόνια όμως ενώ τα στοιχεία στην ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν αποκλιμάκωση της ανεργίας, οι άνεργοι σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ είναι 500.000 παραπάνω σε σχέση με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. «Κανείς υπουργός Εργασίας δεν μπορεί να παρακολουθεί απαθής αυτές τις εξελίξεις», είπε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι από τη διασταύρωση των στοιχείων του Μητρώου του ΟΑΕΔ και της ΑΑΔΕ προέκυψε ότι περί τους 40.000 ανέργους με εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του ΟΑΕΔ, εκ των οποίων οι 12.500 έχουν εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ και απολαμβάνουν -ορισμένοι εκ των οποίων επί σειρά ετών- σειρά ωφελημάτων από τον ΟΑΕΔ. «Είναι κοινωνικά ευαίσθητη πολιτική να καλύπτετε αυτούς τους ανθρώπους ; Είναι τουλάχιστον ατυχές να υιοθετείτε τη στάση αυτή», τόνισε μεταξύ άλλων. Και πρόσθεσε ότι «Μιλάνε οι αριθμοί…Ο «φιλολαϊκός» ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε το καλοκαίρι του 2019 την ανεργία στο 17,2% και τώρα έχει υποχωρήσει στο 11,9% (Φεβρουάριος 2022). Η μείωση της ανεργίας δεν έτυχε, πέτυχε και είναι αποτέλεσμα της συνολικής οικονομικής της κυβέρνησης, δηλαδή της φορολογικής, αδειοδοτικής, εργασιακής και ασφαλιστικής πολιτικής. Να κοιτάτε τα στοιχεία γιατί διακρίνεστε από πολιτική αλαζονεία και έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα».
Στήριξη της στεγαστικής πολιτικής
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την στήριξη της στεγαστικής πολιτικής του κράτους με βραχίονα τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, με τις σχετικές ρυθμίσεις να εξειδικεύονται το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως εξήγησε, προβλέπονται συγκεκριμένα τρία πράγματα: «Πρώτον, εκμίσθωση όσων ακινήτων δεν χρησιμοποιεί ώστε να αντλήσει επιπλέον έσοδα που θα τα χρησιμοποιήσει προς όφελος εργαζομένων και ανέργων. Δεύτερον, τη δυνατότητα αγοράς ακινήτων. Και τρίτον, τη δυνατότητα της ΔΥΠΑ να ασχοληθεί με τις στεγαστικές ανάγκες των νέων, ανεξάρτητα από το εργασιακό τους καθεστώς».
Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για δήθεν αποδυνάμωση του ΟΑΕΔ, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι μέχρι τώρα είχε στη διάθεσή του κονδύλια 150 εκατ. ευρώ για προγράμματα κατάρτισης και τώρα τα κονδύλια αυτά σχεδόν δεκαπλασιάζονται, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Τι είδους αποδυνάμωση είναι αυτή ;».
Αναλύοντας περαιτέρω τις ρυθμίσεις για την επαγγελματική κατάρτιση, ανέφερε ότι «αντλώντας από τα διδάγματα του παρελθόντος θέτουμε αυστηρότερα κριτήρια για τους παρόχους, έχοντας ως γνώμονα το τρίπτυχο «Αξιολόγηση-Ποιότητα-Πιστοποίηση». Δεν αποκλείουμε κανέναν, τους καλούμε όμως να βελτιώσουν περισσότερο τις επιδόσεις τους». Τόνισε δε ότι μια από τις σημαντικές τομές του νομοσχεδίου είναι ότι η συμμετοχή για πρώτη φορά των πανεπιστημίων στην κατάρτιση, κάτι που θα επιτρέψει στους καταρτιζόμενους να περάσουν τις πύλες των ΑΕΙ.
«Απέναντι στη λυσσαλέα κριτική σας, απαντάμε με έργα, με κοινωνική πολιτική στην πράξη. Δεν αμφιβάλλω ότι θα συνεχίσετε τα ίδια τροπάρια, για «νεοφιλελεύθερες γαλέρες» και «οδοστρωτήρες». Ο κόσμος αλλάζει και προχωρά μπροστά. Εσείς μένετε σε περασμένες δεκαετίες και σε ξεχασμένες κασέτες του παρελθόντος. Μείνετε με τις κασέτες σας, εμείς προχωράμε μπροστά με προοδευτικές πολιτικές, με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο», κατέληξε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.