Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) που παρουσίασε η Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι «αποτυπώνει τα απώτατα όρια της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου». Όπως τόνισε, «η Ελλάδα έχει τη βούληση να συζητήσει με τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, για τη μία και μόνη διαφορά που έχουμε: την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».
Ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε ότι ο ΘΧΣ εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων. «Οι ελληνικές θέσεις γίνονται και ευρωπαϊκές, αφού ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός εντάσσεται πλέον στην ευρωπαϊκή πολιτική. Η Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι προστατεύει το εθνικό συμφέρον στην πράξη, όχι με ψεύτικες κορώνες πατριδοκαπηλίας», είπε χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα δεν μπαίνει σε διαγωνισμό χαρτογράφησης με κανέναν, οι θέσεις μας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο.
Η Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι προστατεύει το εθνικό συμφέρον στην πράξη, όχι με ψεύτικες κορώνες πατριδοκαπηλίας.@skaigr pic.twitter.com/LsHKhZvD27
— Tasos Chatzivasileiou (@tasos_chatziv) April 25, 2025
Αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας, ο Υφυπουργός τόνισε πως «τυχόν κατάθεση χάρτη στον ΟΗΕ θα είναι επανάληψη της αποτύπωσης των γνωστών θέσεών της. Όπως γνωστές είναι και οι δικές μας θέσεις, οι οποίες θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο».
Τέλος ο κ. Χατζηβασιλείου, επανέλαβε ότι «παρά τις διαφωνίες μας, όσο συζητούμε με την Τουρκία, τόσο πιο καλό και χρήσιμο είναι». Ανέφερε μάλιστα πως «αν βρεθεί κοινός τόπος, αυτό είναι προς όφελος όλων. Αν όμως αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε στο μέλλον η μόνη οδός θα είναι η διεθνής δικαιοδοσία».
Δείτε βίντεο, ολόκληρη η συνέντευξη: