Όπως επεσήμανε, το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης έχει δύο σαφείς αποδέκτες: «Από τη μία τους παράνομους διακινητές, οι οποίοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να αποφασίζουν εκείνοι ποιος θα μπει και ποιος δεν θα μπει στην ευρωπαϊκή επικράτεια μέσω Ελλάδας» και από την άλλη την Ευρώπη, η οποία οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι το μεταναστευτικό παραμένει ευρωπαϊκό ζήτημα. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει μόνη της το βάρος για λογαριασμό μιας ολόκληρης ηπείρου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χατζηβασιλείου ανέδειξε τις γεωπολιτικές προεκτάσεις της κατάστασης στη Λιβύη, κάνοντας λόγο για «μια διαιρεμένη, προβληματική χώρα», η οποία, μέσω της πρόσφατης ρηματικής διακοίνωσης προς την Ελλάδα, επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά ότι «τελικά είναι παράγων αποσταθεροποίησης στην περιοχή». Σημείωσε δε ότι η διακοίνωση αυτή αποτελεί αναμενόμενη απάντηση στις νόμιμες ενέργειες της Ελλάδας για τα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης.
Αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο κ. Χατζηβασιλείου ήταν κατηγορηματικός: «Το μνημόνιο αυτό δεν το αναγνωρίζει κανένας στη διεθνή κοινότητα. Το αναγνωρίζει μόνο η Τρίπολη και η Άγκυρα». Επισήμανε επίσης τις αντιφάσεις της Λιβύης, η οποία επικαλείται το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ στις ίδιες τις πράξεις της το αγνοεί. Συμπλήρωσε δε πως «η Λιβύη πριν από μερικές εβδομάδες έκανε διαγωνισμό σεβόμενη την αρχή της μέσης γραμμής. Έρχεται λοιπόν σήμερα και λέει ακριβώς τα αντίθετα, διαψεύδοντας τον εαυτό της», είπε.
Ο Σερραίος βουλευτής υποστήριξε τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της Λιβύης, τονίζοντας τη σημασία της παρουσίας του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στη χώρα, παρά τις δύσκολες συνθήκες ασφαλείας. «Η Αθήνα δεν φοβάται να παρουσιάσει τις εθνικές θέσεις της και δεν φοβάται να υπενθυμίζει τι λέει το Δίκαιο», ανέφερε, ενώ χαρακτήρισε ορθή την υπενθύμιση ότι «κάθε ευρωπαϊκός πόρος προς τη Λιβύη περνάει υποχρεωτικά από την Ελλάδα».
Τέλος, αναφερόμενος στην παρουσία της Τουρκίας στο λιβυκό πεδίο, σημείωσε πως η Άγκυρα διατηρεί στρατιωτική παρουσία στη διαιρεμένη χώρα. Αντίθετα, όπως υπογράμμισε, «η Ελλάδα είναι μια δύναμη σταθερότητας, μια δύναμη ειρήνης».
Μιλώντας για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Χατζηβασιλείου ξεκαθάρισε για τον ίδιο πως «δεν υπάρχει καμία ποινική ευθύνη, δεν έχω καμία σχέση με βοσκοτόπια και παράνομες επιδοτήσεις», ενώ συμπλήρωσε πως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία πολύ σωστά ερευνά την υπόθεση μαζί με τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές. Παράλληλα, τόνισε πως οι λόγοι της παραίτησής του από τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών ήταν από την μία η ευθιξία του και από την άλλη η εγγύτητα που έχει με τον πρωθυπουργό. «Ξέρουν οι πολίτες ότι έχω μία πορεία αυτοδημιούργητη. Η συνείδησή μου είναι ήσυχη και η σχέση μου με τους πολίτες αδιατάρακτη», κατέληξε.