Επιφυλάξεις για την ελληνική λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που έστειλε στις Βρυξέλλες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, εξέφρασαν με επιστολές τους προς τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Το μεσημέρι της Τρίτης, λίγη ώρα αφότου ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνη έδωσαν το πράσινο «φως» στην τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, οι επιστολές της κυρίας Λαγκάρντ και το κ. Ντράγκι, είδαν το «φως» της δημοσιότητας.
Το ΔΝΤ ζητά περισσότερα και ουσιαστικότερα μέτρα για ασφαλιστικό, αποκρατικοποιήσεις και εισπράξεις φόρων, με βάση το δικό του Πρόγραμμα (Memorandum).
Όπως τονίζει η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην επιστολή της προς τον πρόεδρο του Eurogroup, η λίστα Βαρουφάκη «δεν είναι ιδιαίτερα συγκεκριμένη, κάτι που ίσως να είναι αναμενόμενο, με δεδομένο ότι η νέα κυβέρνηση μόλις ανέλαβε».
Η Κριστίν Λαγκάρντ χαιρετίζει τις δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ωστόσο, σημειώνει ότι η «περίμετρος πολιτικής» που έθεσε η κυβέρνηση, δεν είναι επαρκής για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και η εκτή αξιολόγηση του ΔΝΤ.
Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι σε αρκετά σημεία «συμπεριλαμβανομένων ίσως και των πιο σημαντικών, η επιστολή δεν μεταφέρει τις κατάλληλες διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αναλάβει τις μεταρρυθμίσεις που ορίζονται στο Μνημόνιο».
Μάλιστα, η επικεφαλής του ΔΝΤ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει «καθαρή δέσμευση» για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της οριζόμενης στο Μνημόνιο συνολικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος και του ΦΠΑ και επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανεπιφύλακτες δεσμεύσεις για πολιτικές που έχουν ήδη συμφωνηθεί, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Χαρακτηρίζει, επίσης, τις δεσμεύσεις αυτές «κρίσιμης σημασίας» για τη δυνατότητα της Ελλάδας να τηρήσει τα βασικές κριτήρια του Προγράμματος του ΔΝΤ.
«Επομένως», προσθέτει η κυρία Λαγκάρντ, «είναι σημαντικό να τονίσω ότι για να είναι επιτυχημένες οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση, δεν θα μπορούσαν να περιοριστούν στην περίμετρο της πολιτικής που περιγράφεται στη λίστα της Κυβέρνησης» και καταλήγει: «Τα στελέχη μου και εγώ ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για την εξεύρεση κοινού εδάφους με στόχο την ολοκλήρωση της έκτης αξιολόγησης του υποστηριζόμενου από το ΔΝΤ προγράμματος, τα συντομότερο δυνατόν».
Διευκρινίσεις ζητά ο Ντράγκι
Ανάλογο ύφος με αυτό του ΔΝΤ διατηρεί και η ΕΚΤ, όπως φαίνεται και από την επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, στον Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο κ. Ντράγκι χαρακτηρίζει τις ελληνικές προτάσεις ως «αρκετά ικανοποιητικές» και ικανές να αποτελέσουν «βάση διαπραγματεύσεων», ωστόσο, την ίδια ώρα προσθέτει ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω διευκρινίσεων, τονίζοντας, όμως, ότι είναι κατανοητό ότι ο κατάλογος δεν θα μπορούσε να είναι απόλυτα συμπληρωμένος, με δεδομένο και το μικρό χρονικό διάστημα που είχε η ελληνική πλευρά για να τον καταρτίσει.
Όπως αναφέρει στην επιστολή του προς τον κ. Ντάισελμπλουμ: «Το προσωπικό της ΕΚΤ εξέτασε τον κατάλογο μέτρων τον οποίο απέστειλαν χθες οι ελληνικές αρχές. Η πρώτη μας εντύπωση είναι ότι το έγγραφο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμιστικών πεδίων και υπό αυτή την έννοια είναι ικανοποιητικά κατανοητός, ώστε να αποτελέσει μία βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Όμως, όπως αναμέναμε δεν ήταν δυνατόν για τις αρχές να διαμορφώσουν συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις που επιθυμούσαν οι θεσμοί σε θέματα όπως η ανάπτυξη, τα δημοσιονομικά και η χρηματοοικονομική σταθερότητα. Με δεδομένο τον περιορισμένο χρόνο που είχαν, αυτό είναι κατανοητό.
Διαβεβαιώ ότι είναι ξεκάθαρο ότι βάσει για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, και πιθανών νέων συμφωνιών, θα είναι οι δεσμεύσεις που υπάρχουν στην τρέχουσα δανειακή σύμβαση και στα μέτρα που την συνοδεύουν (Memorandum of Economic and Financial Policies – MEFP).
Υπό αυτή την έννοια οι δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών διαφέρουν από τις δεσμεύσεις του υπάρχοντος προγράμματος σε μία σειρά τομέων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να εξετάσουμε κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης εάν τα μέτρα που δεν γίνονται αποδεκτά από τις αρχές έχουν αντικατασταθεί από μέτρα ίσης ή ακόμη και καλύτερης ποιότητας, υπό την έννοια ότι αυτά θα επιτυγχάνουν τους στόχους του προγράμματος.
Εκ νέου θα προτρέψω τις ελληνικές αρχές να δράσουν με προσοχή για να σταθεροποιήσουν την κουλτούρα των πληρωμών και να αποφύγουν τη λήψη μονομερών ενεργειών».
Η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup
«Στο Eurogroup σήμερα συζητήθηκε η πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων που παρουσιάστηκε από τις ελληνικές αρχές, η οποία βασίζεται στην τρέχουσα συμφωνία, η οποία θα καταστεί πιο συγκεκριμένη και θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς έως τα τέλη Απριλίου. Οι θεσμοί μας έδωσαν την πρώτη εκτίμηση και θεωρούν ότι ο κατάλογος των μέτρων είναι αρκετά ικανοποιητικός, προκειμένου να αποτελέσει μία καλή αρχή για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ως εκ τούτου, συμφωνήσαμε να προωθήσουμε την όλη διαδικασία στις εθνικές αρχές, υπό το πρίσμα ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία για επέκταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης σε διάστημα τεσσάρων μηνών.
Καλούμε τις ελληνικές αρχές να αναπτύξουν και να διευρύνουν τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων, βάσει της τρέχουσας συμφωνίας και σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς, ούτως ώστε να υπάρξει ταχεία αλλά και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης».