«Η Αίγυπτος δίνει έναν αγώνα για την επιβίωσή της […] να γνωρίζετε για αυτά που ετοιμάζονται εναντίον μας», τόνισε πρόεδρος Αμπντλέλ Φατάχ αλ-Σίσι. Ως τώρα, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις. Περισσότεροι από 30 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, τις πλέον πολύνεκρες κατά των δυνάμεων ασφαλείας τα τελευταία χρόνια.
Προειδοποίηση πως η Αίγυπτος αποτελεί στόχο «συνωμοσίας» από το εξωτερικό και αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή από τους τζιχαντιστές απηύθυνε ο πρόεδρος της χώρας Άμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι, στον απόηχο των πλέον πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων εδώ και χρόνια στη χερσόνησο του Σινά, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 30 στρατιωτικούς.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο κ. αλ-Σίσι απέδωσε τις επιθέσεις σε «δυνάμεις από το εξωτερικό», κάνοντας λόγο για «επιχείρηση που χρηματοδοτήθηκε από έξω».
Κατήγγειλε πως ξένες δυνάμεις επιδιώκουν να «σπάσουν την πλάτη της Αιγύπτου» και του στρατού, σημειώνοντας πως η χώρα είναι στόχος μίας «μεγάλης συνωμοσίας».
«Η Αίγυπτος δίνει έναν αγώνα για την επιβίωσή της […] να γνωρίζετε για αυτά που ετοιμάζονται εναντίον μας», τόνισε ο κ. αλ-Σίσι, ως προειδοποίηση για το λαό της Αιγύπτου.
Μιλώντας λίγο πριν τις στρατιωτικές κηδείες των νεκρών, ο αιγύπτιος πρόεδρος δεσμεύθηκε πως θα λάβει δραστικά μέτρα κατά των ισλαμιστών, προσθέτοντας πως η χώρα βρίσκεται σε έναν «εκτεταμένο πόλεμο» που θα έχει μεγάλη διάρκεια.
Ως τώρα, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις. Η χερσόνησος του Σινά είναι πεδίο συχνών συγκρούσεων μεταξύ των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας και ισλαμιστών ανταρτών από το 2011, όμως η βία έχει ενταθεί σημαντικά μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τις ένοπλες δυνάμεις (υπό τον τότε στρατηγό αλ-Σίσι) τον Ιούλιο του 2013.
Η πλέον αιματηρή επίθεση της Παρασκευής έλαβε χώρα στα προάστια της πόλης Ελ-Αρίς στο Σινά, όταν, σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, βομβιστής αυτοκτονίας έπληξε σημείο ελέγχου του στρατού. Νάρκες και βομβίδες χτύπησαν τις δυνάμεις και τους διασώστες που έσπευσαν στο σημείο.
Στη συνέχεια, άγνωστοι δράστες επιτέθηκαν σε άλλο σημείο ελέγχου μέσα στην πόλη.
Αντιδρώντας στις πολύνεκρες επιθέσεις, το Κάιρο έθεσε περιοχές του Σινά σε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Τουλάχιστον 28 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στην πρώτη επίθεση και τουλάχιστον δύο έχασαν τη ζωή τους στη δεύτερη.
Τις επιθέσεις έχουν καταδικάσει οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε απερίφραστη καταδίκη των επιθέσεων προέβη και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τη στιγμή που Ελλάδα και Κύπρος επιδιώκουν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με την Αίγυπτο.