Οικονομία

Ξενύχτι για τις επικουρικές – Ποσοστό αναπλήρωσης 40,7% για 40ετία

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC To εύρος της περικοπής των επικουρικών συζητούσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες  ο υπουργός εργασίας με τους επικεφαλής των θεσμών  μετά την οριστική άρνηση των  δανειστών  να δεχτούν αύξηση, έστω και μικρή, των ασφαλιστικών εισφορών  στον κλάδο επικούρησης.  

Ο πέλεκυς αναμένεται να πέσει βαρύς σε  1,2 εκατ. επικουρικές συντάξεις, καθώς όπως παραδέχτηκε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος «Το ΔΝΤ θέλει αίμα».

Το υπουργείο Εργασίας έτρεφε ελπίδες ότι   το μεγάλο έλλειμμα του Ενιαίου Επικουρικού ταμείου (ΕΤΕΑ) θα επιμεριστεί ώστε να καλυφθεί με αύξηση των εισφορών μείωση των συντάξεων αλλά και αξιοποίηση – εκποίηση μέρους της περιουσίας του.

Μετά από αυτή την αρνητική και για πολλούς αναμενόμενη εξέλιξη, οι δανειστές ζήτησαν  το δημοσιονομικό κενό των 700 εκατ. ευρώ  να καλυφθεί  εδώ και τώρα από τις μειώσεις των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων. 
 
Με δεδομένο ότι η ετήσια δαπάνη του ενιαίου επικουρικού για την καταβολή των τρεχουσών συντάξεων και ποσοστού των αναδρομικών ανέρχεται στο υπέρογκο ποσό των 3 δις  ευρώ ( δαπάνη 2015) η μείωση των επικουρικών θα πρέπει να κυμανθεί μεσοσταθμικά 21%-23% για να βγουν οι αριθμοί.  

Το  Ταμείο επιμένει στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ενώ η ΕΕ αποδέχεται τον «κανόνα βιωσιμότητας» ελληνικής προέλευσης βάσει του οποίου μέρος από τα ελλείμματα του ΕΤΕΑ θα καλύπτεται από την αξιοποίηση της περιουσίας του ύψους 2,4 δις ευρώ. (συμπεριλαμβανομένης της ρευστοποίησης ομολόγων).

Έτσι ,η «κόκκινη γραμμή» Άμυνας στις περικοπές στις συντάξεις υποχωρεί  κάτω από τα 1400 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής), προκειμένου να βγει ο λογαριασμός και να κλείσει  η συμφωνία. 

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας μάλιστα επισήμαιναν, ότι ακόμη κι αν η ελληνική πλευρά αποδεχθεί μεγαλύτερες μειώσεις, χωρίς τις δύο άλλες παραμέτρους (εισφορές και περιουσία) το έλλειμμα δεν καλύπτεται. 

Σύμφωνα με παράγοντες της ασφάλισης , οι μειώσεις θα δρομολογηθούν βάσει δύο σεναρίων   α) Αν η μείωση είναι κλιμακωτή από το πρώτο ευρώ τότε το κούρεμα θα κυμανθεί από 10% έως 40% . β) Αν  μείνουν στο «απυρόβλητο » οι επικουρικές έως  120 ευρώ , τότε η μείωση για τις υψηλότερες συντάξεις θα αγγίξει το 30% κατά μέσο όρο. Δηλαδή η πλειοψηφία των επικουρικών που σήμερα ανέρχεται σε 170 ευρώ θα μειωθεί στα 119.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αν ισχύσουν τα παραπάνω σενάρια η επικουρική των συνταξιούχων του ΤΑΔΚΥ από 224 ευρώ θα μειωθεί στα 172,4 ευρώ , η επικουρική της ΔΕΗ από 243 θα μειωθεί στα 187 και του ΤΕΑΠΟΚΑ από 230 θα μειωθεί στα 177 ευρώ. 

Αντίθετα το χάσμα στο θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης βάσει των οποίων θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις  φαίνεται ότι έχει γεφυρωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες , οι δανειστές αποδέχτηκαν την τελευταία ελληνική πρόταση που καταλήγει σε ποσοστό αναπλήρωσης 40,7% για το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης, μετά από 40 χρόνια ασφάλιση.

Στις  προηγούμενες συναντήσεις το όριο που είχε θέσει η ελληνική πλευρά ήταν 44%-45% ενώ οι δανειστές απαιτούσαν το ποσοστό αναπλήρωσης για την ανταποδοτική σύνταξη να υποχωρήσει κάτω από το 40%.  

Η τελευταία ελληνική πρόταση προβλέπει:

– για 15 χρόνια ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης  να ανέρχεται σε 11,55%,
για τα 40 χρόνια ασφάλισης στο 40,7% και
για 42 χρόνια  45% 

Πάντως η εθνική σύνταξη   διατηρείται  τελικά στο ύψος των 384 ευρώ αλλά μόνο για όσους έχουν 20 έτη. Από εκεί και κάτω μειώνεται κατά 2% για κάθε χρόνο. Δηλαδή όποιος έχει 15 έτη θα λάβει εθνική σύνταξη 345,6 ευρώ,  με 16 έτη το ποσό θα είναι 353 ευρώ,  με 17 χρόνια στα 361 ευρώ, με 18 χρόνια στα  368 ευρώ   ενώ ένας ασφαλισμένος με 19 έτη ασφάλισης θα λαμβάνει εθνική Σύνταξη 376 ευρώ.

Παράγοντες της ασφάλισης εκτιμούν ότι οι νέες συντάξεις θα είναι μειωμένες κατά 20% σε σχέση με τις σημερινές.

Χαμένοι σε κάθε ταμείο είναι όσοι έχουν υψηλό μισθό και πολλά χρόνια ασφάλισης που «τιμωρούνται» προς όφελος των μη προνομιούχων με λίγα χρόνια ασφάλισης ( σε ένα μεγάλο βαθμό λόγω ανεργίας) και χαμηλούς μισθούς.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

You may also like