Πολιτική

ΥΠΟΙΚ Φινλανδίας: Χωρίς τον Τσίπρα η Ελλάδα θα είχε ξεμπερδέψει με τη λιτότητα 2-3 χρόνια νωρίτερα

Μία Ευρώπη, που θα πει όχι στο λαϊκισμό οραματίζεται ο Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος και τρέχει ως «αουτσάιντερ» στην κούρσα για τη διαχοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, αναγνωρίζοντας πάντως ότι αυτό δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς όπως εξηγεί οι λαϊκιστικές προέρχονται από κάθε μεριά του πολιτικού φάσματος. Ο Φινλανδός πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα για το συνέδριο της νεολαίας του ΕΛΚ, θυμάται τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2015 και χρεώνει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την παράταση της λιτότητας και των μνημονίων.

«Δεν κρύβω την εκτίμησή μου ότι η Ελλάδα θα είχε ξεμπερδέψει με τα προγράμματα λιτότητας 2-3 χρόνια νωρίτερα εάν είχε επικρατήσει η πολιτική σταθερότητα και ο κοινός νους, όπως την εννοούσε ο Αντώνης Σαμαράς» τονίζει σε συνέντευξή του στο protothema.gr.

«Θυμάμαι όταν ήμουν πρωθυπουργός, το φθινόπωρο του 2014 και το χειμώνα του 2015, τότε που σχεδιάζαμε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Αλλά εξαιτίας του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το σχέδιο κατέστη ανέφικτο. Γι” αυτό και ακολούθησε ένα τόσο δύσκολο καλοκαίρι όπως αυτό του 2015. Δυστυχώς οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ καθυστέρησαν την όλη διαδικασία» συμπληρώνει.

Κληθείς να σχολιάσει εάν οι Έλληνες είναι ευρωσκεπτικιστές, μετά και «όχι» στο δημοψήφισμα του 2015, τονίζει πως το ερώτημα τότε δεν ήταν εάν θέλουν Ευρώπη ή όχι αλλά εάν θέλουν λιτότητα. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το δημοψήφισμα σαν κριτήριο για το εάν οι Έλληνες είσαστε φιλο- ή αντι-Ευρωπαίοι» αναφέρει και συνεχίζει: «Το δίλημμα που τέθηκε τότε ήταν «θέλετε τη λιτότητα ή όχι;» Και φυσικά, κάθε άνθρωπος -εκτός και εάν είναι διεστραμμένος- θα απαντούσε «εννοείται πως δεν θέλω τη λιτότητα. Κατά τη δική μου άποψη, οι Έλληνες ήταν ανέκαθεν φιλο-Ευρωπαίοι, περίπου το ίδιο όπως είμαστε και εμείς οι Φινλανδοί. Και οι δύο λαοί βρισκόμαστε στην περιφέρεια της Ευρώπης, αλλά ανήκουμε στον θεσμικό πυρήνα της ΕΕ».

Όπως εξηγεί ο Αλεξάντερ Στουμπ η Ευρωζώνη βίωσε μια διπλή κρίση, η οποία κλόνισε βαθιά την ευρωπαϊκή ταυτότητα. Την κρίση χρέους και την προσφυγική κρίση. «Όμως, το γεγονός ότι σήμερα βρισκόμαστε στο λιγότερο κακό σημείο αυτής της κρίσης, οφείλεται προ πάντων στις προσπάθειες του ελληνικού λαού. Και επίσης στον μηχανισμό της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης και συσπείρωσης» σημειώνει.

Αναφερόμενος στη δική του μάχη για την προεδρία της Κομισιόν, τονίζει ότι το μεγάλου ατού είναι το γεγονός ότι προέρχεται από χώρα της περιφέρειας. «Ανθυποψήφιος είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ένας Γερμανός. Και νομίζω πως καλό είναι να θυμόμαστε ότι η Γερμανία κατέχει ήδη πολλές από τις θέσεις-κλειδιά στους θεσμούς της ΕΕ. Για παράδειγμα, τρεις γενικοί γραμματείς της Κομισιόν, ο Μάρτιν Σελμάγιερ, η Χέλγκα Σμιντ και ο Κλάους Βέλε είναι όλοι Γερμανοί. Επίσης Γερμανός είναι και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) όπως και ο Βέρνερ Χόγιερ, δηλαδή ο προϊστάμενός μου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Γερμανός και ο Κλάους-Χάινερ Λέινε, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαστηρίου και πολλοί άλλοι. Οπότε, καλό θα ήταν να σπάσει λίγο η γερμανική μονοτονία» θυμίζει.

Οι βασικές προτεραιότητές τους, εφόσον εκλεγεί, θα είναι τρεις: α) Η οικονομία και η εργασία. β) Η πολιτική και τα ΜΜΕ. γ) Η επιστήμη και η ανθρωπότητα. «Όλα αυτά βέβαια έχουν ιδιαίτερη σημασία πρωτίστως για την νέα γενιά» σημειώνει.

Όσον αφορά στη σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχει συνταχθεί με τον αντίπαλό του, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο κ. Στουμπ, αναφέρει: «Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είμαστε φίλοι, είμαστε περίπου συνομήλικοι και έχουμε διαγράψει παρόμοια πορεία, υπό την έννοια ότι έχουμε σπουδάσει και οι δύο στο εξωτερικό, μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες κ.λπ. Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρώ το γεγονός ότι και οι δύο υιοθετήσαμε πολύ σκληρή στάση απέναντι στον Βίκτορ Ορμπάν» Τον χαρακτηρίζει ηγέτη της νέας γενιάς και του εύχεται τα καλύτερα για τις εκλογές, όποτε και εάν προκηρυχθούν.

You may also like